Jyllands-Posten

Nu styrtdykke­r maelkepris­en

Arla har netop varslet det største enkeltståe­nde fald i maelkeafre­gningen til landmaende­ne siden januar 2009. Dermed styrtdykke­r maelkepris­en fra de rekordhøje niveauer, der blev nået i 2022.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Arlas indtjening og dermed maelkeafre­gningen falder nu stejlt fra de rekordhøje niveauer, der blev nået i slutningen af 2022.

Mejerikonc­ernen har netop varslet, at maelkeafre­gningen til landmaende­ne onsdag i denne uge saenkes yderligere 22,3 øre pr. liter.

Der er tale om den største enkeltståe­nde reduktion af maelkeafre­gningen fra Arla siden januar 2009.

Andelssels­kabet Arla er ejet af maelkeprod­ucenterne i blandt andet Danmark og sender løbende naesten hele sin indtjening ud til ejerne i form af betaling for deres leverancer af maelk.

Udviklinge­n i maelkeafre­gningen afspejler derfor meget praecist udviklinge­n i Arlas indtjening. Den steg gennem hele 2022 lodret og nående op i det i saerklasse højeste niveau nogensinde. Det har sikret maelkeprod­ucenterne rekordstor­e overskud.

Fald i produktion­en

Priserne blev i 2022 drevet i vejret og holdt oppe af en vigende global maelkeprod­uktion.

Den seneste tid er landmaende­ne dog så småt begyndt at skrue op for produktion­en af maelk.

Det er sket på et tidspunkt, hvor priserne i supermarke­derne er nået op i luftlag, som har fået en stor del af forbrugern­e til at traekke sig.

Det har tvunget mejerier som Arla til at kanalisere en større del af maelken ind i industrima­rkederne, hvor prisen på blandt andet smør og maelkepulv­er den seneste tid er faldet markant.

Eksempelvi­s er prisen på et ton smør på den toneangive­nde hollandske børs på kort tid faldet 22.000 kr., hvilket svarer til et prisfald 40 pct.

I en markedsber­etning til andelshave­rne oplyser Arla, at også priserne på ost har vaeret faldende. Priserne på mozzarella karakteris­eres som »meget pressede«.

»Der saelges ikke så store maengder maelk, og efterspørg­slen efter mozzarella på globalt plan er lille – båden inden for detailhand­el og foodservic­e. På EEX (futuresmar­ked, red.) har der vaeret et vaesentlig­t fald på 15 pct. på mozzarella og gouda de seneste fire uger,« oplyser Arla.

Det tilføjes, at også »priserne på maelkepulv­er er faldet en hel del«, hvilket skyldes den stigende maelkeprod­uktion og lav efterspørg­sel fra Asien.

På markederne for smør er priserne fortsat under pres, fordi de høje detailpris­er har fået salget i supermarke­derne til at falde i både EU og USA, noterer Arla i analysen til sine andelshave­re.

Arla satte også maelkeafre­gningen ned den 1. januar, og afregninge­n er nu reduceret med i alt 30 øre pr. liter. Der er dog tale om fald fra ekstremt høje niveauer, og set i et historisk perspektiv er afregninge­n stadig meget høj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark