Jyllands-Posten

Kinas økonomiske tal peger mod fornyet vaekst

Kinas seneste vaekstinde­kser har slået forventnin­gerne. For selvom covid-19 har spredt sig endnu hurtigere end forventet, er virussen nu også ved at braende ud. Og Kina er vendt tilbage til både arbejde og festivitas.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Denne forøgede smittevaek­st har aendret vores prognose fra at forvente to på hinanden følgende bølger til én stor og mere voldsom. ANALYSEFIR­MAET AIRFINITY

I det meste af december og starten af januar lagde det meste af Kina sig syg. Det er ingen overdrivel­se: Ifølge Wu Zunyou, direktør for landets sundhedsst­yrelse, har 80 pct. af den kinesiske befolkning nu haft covid.

Det ramte landets hospitalsv­aesen som en virusbefae­ngt meteor. Men betyder også, at det vaerste nu ser ud til at vaere overstået. Og det viser sig i de økonomiske nøgletal.

Ifølge den seneste PMIrapport, udgivet af landets statistisk­e agentur tirsdag, steg indekset for fabriksakt­ivitet til 50,1 i januar fra 47 i december. Et indeks over 50 point indikerer ekspansion, mens et indeks under samme peger mod en kommende sammentrae­kning.

Det er første gang i fire måneder, at den vigtige indikator har vaeret over den magiske 50 points-graense. Ganske vist kun med 0,1 point – men efter år med tunge covid-restriktio­ner og en massiv smittebølg­e kan selv lidt gøre det.

Fyldte restaurant­er

Ikke mindst fordi ekspansion­en er kommet sideløbend­e med det kinesiske nytår, der i år faldt sent i januar. Her tager Kinas millioner af fabriksarb­ejdere normalt flere ugers ferie for at besøge familie, og derfor skruer fabrikkern­e ofte ned for produktion­en.

Et panel sammensat af Reuters forventede derfor en fabriks-PMI på kun 48.

Det gik endnu bedre for den såkaldte ikkeproduk­tions-PMI, der måler erhvervsma­essig aktivitet uden for Kinas fabrikshal­ler. I december lå den på sølle 41,6, men steg i januar til 54,4 point, efterhånde­n som landets befolkning vendte tilbage til arbejdet.

Der er endnu ikke kommet tal fra serviceind­ustrien. Men de fleste analytiker­e er forhåbning­sfulde – ifølge Kinas kulturmini­sterium steg antallet af nytårsrejs­er på kryds og tvaers af Kina til 90 pct. af niveauet før pandemien. Investerin­gsbanken Nomura

beretter om fyldte restaurant­er, udsolgte biografer og hoteller proppet med rejsende.

Skyer i horisonten

Der er også et par skyer ude i horisonten: I december faldt eksporten med 9,9 pct. sammenlign­et med samme måned året før, da verdens industrina­tioner spaendte baeltet ind efter måneder med tårnhøj inflation og skarpe rentestign­inger. Indtil den trend vender, har Kina kun sit hjemmemark­ed at forlade sig på.

Men her kan der vaere håb.

Kina udgiver ikke laengere mange covid-statistikk­er og er blevet kritiseret af blandt andet Verdenssun­dhedsorgan­isationen (WHO) for sin temmelig snaevre definition af, hvad der taeller som et dødsfald. Derfor regner Kina officielt med 84.000 coviddøde, mens uafhaengig­e analyser anslår, at over én million er omkommet, siden landet åbnede op i begyndelse­n af december.

Det vaerste overstået

Omvendt, skriver analysefir­maet Airfinity, er covid braendt gennem den kinesiske befolkning langt hurtigere, end selv hvad de pessimisti­ske epidemiolo­ger forudså. Derfor bliver der sandsynlig­vis ikke tale om endnu en forårsbølg­e – det var ellers forventnin­gen tidligere.

»Vores analyseind­ikatorer peger mod, at virussen spredte sig hurtigere til landlige egne end forventet, delvist drevet frem af folks rejser under nytårets festlighed­er,« skriver Airfinity i en nylig note. »Denne forøgede smittevaek­st har aendret vores prognose fra at forvente to på hinanden følgende bølger til én stor og mere voldsom.«

Det betyder også, understreg­er firmaet, at det vaerste nu kan vaere overstået, og at normalitet­en venter forude.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark