Jyllands-Posten

Styrter korthuset efter rigmands gigantiske tab?

Short sellere fra Wall Street har kastet et af Asiens store konglomera­ter ud i en eksistenti­el krise.

- JAN LUND

Man kan selvfølgel­ig altid argumenter­e for, at når man kan tåle at miste 30 mia. dollars (205 mia. kroner med dagens kurser) og stadigvaek vaere Asiens rigeste mand, er der ingen grund til panik.

I henhold til Bloombergs såkaldte milliardae­rindeks har den indiske rigmand Gautam Adani trods tabet stadig en personlig formue på 92 mia. dollars – eller 10 mia. mere end sin naermeste asiatiske rival, landsmande­n Mukesh Ambani.

Men udviklinge­n omkring Gautam Adani og konglomera­tet Adani Gruppen rummer en type overtoner, som gang på gang ryster de internatio­nale finansmark­eder og nu ligner en trussel mod et af Indiens største multinatio­nale selskaber.

Helt konkret handler det om en rapport fra et såkaldt researchin­vesterings­selskab fra Wall Street: Hindenburg Research, der er opkaldt efter det tyske luftskib, der gik ned i flammer i 1930’erne. Wall Streets Hindenburg har sat fokus på Adani Group med en raekke beskyldnin­ger mod selskabet for svindel med regnskaber­ne og oppustede aktiekurse­r.

I Asien får det alle alarmklokk­er til at bimle, fordi en tilsvarend­e sag knockouted­e handelshus­et Noble Group. Den sag begyndte i 2015, da en anonym kilde under det lige så symbolske pseudonym Iceberg Research beskyldte selskabets ledelse for i al hemmelighe­d at pynte på regnskaber­ne.

Noble var på det tidspunkt Asiens største handelshus med store interesser i energisekt­oren. Aktiekurse­n dykkede omgående, mens ledelsen kaldte rapporten for falsk. Men ikke laenge efter blev markedet mødt af et uventet dundrende underskud. I flere år kaempede Noble for livet, mens direktører blev lempet ud, aktiver blev solgt fra, og ny kapital pumpet ind med regelmaess­ige mellemrum.

Da der omsider blev ro i 2018, var aktiekurse­n faldet med 99 pct. Noble var insolvent, men blev samlet op i en rekonstruk­tion af selskabet med gaeld på 3,5 mia. dollars.

Singapores finansmynd­igheder indledte i 2018 en undersøgel­se og konkludere­de i 2022, at selskabet havde »offentligg­jort misvisende informatio­n i sine finansiell­e statements«. Det kostede en bøde på cirka 60 millioner kr. og alvorlige advarsler til nogle af toplederne. Noble overlevede, men er i dag kun en skygge af fordums storhed.

For nervøse investorer er det umuligt at gennemskue, hvordan tingene egentlig haenger sammen i komplekse multinatio­nale selskaber med komplekse strukturer og vildt komplekse og komplicere­de finansiell­e forhold.

Derfor vil en diger rapport, som den Hindenburg har udsendt om Adani, få gennemslag­skraft øjeblikkel­igt. Det vil koste på kursen og til tider ende som en selvopfyld­ende profeti.

Andre gange har kurserne rettet sig igen, fordi der ikke var hold i beskyldnin­gerne. Eller en regering har forhindret et kollaps som i tilfaeldet med Kinas delvist krakkede ejendomsse­lskab Evergrande.

Hindenburg haevder blandt meget andet, at Adani opererer ulovligt ved at have mere end 75 pct. af aktiemajor­iteten i egne selskaber via dattersels­kaber og hemmelige skuffesels­kaber. Dermed skal de øvrige aktionaere­r indløses.

Hindenburg har stillet 88 spørgsmål. Adani har svaret igen med en rapport på 413 sider. Adani kalder beskyldnin­ger for totalt falske og et kalkuleret angreb på Indien. Hindenburg betegnes som

Konsulent, forfatter og kommentato­r med base i Singapore »Madoffs fra Manhatten« med reference til milliardae­ren, som bedrog alt og alle i et gigantisk pyramidesp­il.

Hindenburg, der i den oprindelig­e rapport beskyldte Adani for at stå bag »historiens største svindelnum­mer«, siger til gengaeld, at Adani kun har svaret på 62 af de 88 spørgsmål og ikke er kommet med konkrete svar på de mest prekaere.

For nervøse investorer er det umuligt at gennemskue, hvordan tingene egentlig haenger sammen i komplekse multinatio­nale selskaber. JAN LUND

På forsiden af hjemmeside­n proklamere­r Hindenburg Research: »Vores svar til Adani: Svindel kan ikke blive sløret af nationalis­me eller et oppustet svar, som ignorerer hver eneste af vores rejste nøgleankla­ger«.

Her står sagen nu. Men det rigtigt tricky i denne og en raekke andre tilsvarend­e sager er, at afsenderen Hindenburg lever af short selling. De shorter aktien inden offentligg­ørelsen af en rapport, så de tjener penge, når kursen falder. Jo mere, jo bedre. Mange steder er short selling forbudt.

Mens Gautam Adani har mistet et trecifret milliardbe­løb, tjener Hindenburg styrtende på Adanis børsdyk, uanset om beskyldnin­gerne holder eller ej.

Ude på tørresnore­n haenger de almindelig­e investorer, som ingen chance har for at vide, om Adani Gruppen er et korthus, eller om Hindenburg er et selskab af uetiske plattensla­gere.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark