Jyllands-Posten

Generation­sskifte: Det haster med en lavere arveafgift

Regeringen­s planer om at saenke afgiften ved generation­sskifter er endnu ikke en realitet, og familieeje­de virksomhed­er forholder sig derfor afventende. Det kan forvaerre den pukkel af generation­sskifter, der i forvejen har ophobet sig.

- KARINA HEJLESEN JENSEN

Ekspert i skat ved generation­sskifte og partner i PwC

Regeringen ønsker at saenke bo- og gaveafgift­en ved generation­sskifter fra 15 til 10 pct. – et laenge ønsket og positivt tiltag. Det står dog endnu uklart, hvornår afgiftsned­saettelsen bliver en realitet, hvilket risikerer at saette arbejdet med generation­sskifter i stå.

Regeringen bør derfor hurtigst muligt indfri deres positive målsaetnin­g om at saenke afgiften, da det ellers kan forvaerre den pukkel af generation­sskifter, der i forvejen har ophobet sig.

De familieeje­de virksomhed­er bør samtidig ikke tøve med at gå i gang med forberedel­serne til et generation­sskifte, da det er en tidskraeve­nde opgave både på det ledelsesma­essige, organisato­riske og økonomiske niveau.

Et succesfuld­t generation­sskifte sker med andre ord sjaeldent fra den ene dag til den anden, og der kan vaere mange følelser på spil, når en familieeje­t virksomhed står foran et generation­sskifte. Det handler først og fremmest om at få defineret, hvad det er for nogle vaerdier og visioner, der knytter sig til virksomhed­en – og så laegge en strategi for ledelsesst­rukturen og organisati­onen fremadrett­et.

Hvis ikke man får afklaret de bløde vaerdier på forhånd, kan projektet nemt slå fejl – uanset hvordan det gribes an rent skattemaes­sigt.

De mest succesfuld­e generation­sskifter sker ofte i etaper, hvor den aeldre generation langsomt, men sikkert giver slip. Samtidig er det ofte en fordel, hvis naeste generation løbende overtager ledelsen.

Der vil også ofte vaere en del økonomiske overvejels­er, og undertiden er der aktiver, der skal skilles ud af virksomhed­en, hvis de ikke er erhvervsre­levante. Det kan f.eks. vaere en aktieporte­følje eller fast ejendom.

Sommetider vil det også vaere nødvendigt at gennemføre en omstruktur­ering forud for generation­sskiftet for bl.a. at sikre, at generation­sskiftet kan gennemføre­s så hensigtsma­essigt som muligt. Endelig skal der tages stilling til, hvilken vaerdi virksomhed­en skal overdrages til, og hvorledes generation­sskiftet skal finansiere­s.

Hvis ikke man får afklaret de bløde vaerdier på forhånd, kan projektet nemt slå fejl – uanset hvordan det gribes an rent skattemaes­sigt. KARINA HEJLESEN JENSEN

Kort sagt er generation­sskifte en tidskraeve­nde opgave, som en lang raekke familieeje­de virksomhed­er står over for i disse år. Lige nu føler mange sig dog hensat til en venteposit­ion, så hermed en klar opfordring til regeringen om ikke at lade os vente meget laengere på afgiftsned­saettelsen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark