Jyllands-Posten

EU på vej med modsvar til amerikansk­e begunstige­lser af grønne industrier

For at undgå at miste terraen til USA, når amerikaner­ne inden laenge kommer med enorme skatteraba­tter til de grønne industrier, forventes EU i denne uge at praesenter­e et storstilet modsvar.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN DORTE IPSEN BODDUM vek@finans.dk dorte.boddum@finans.dk

Det er rigtigt godt, at EU nu forstår alvoren af det her, og at den grønne omstilling ikke kommer af sig selv. KNUD ERIK ANDERSEN, TOPCHEF I UDVIKLEREN AF VEDVARENDE ENERGI EUROPEAN ENERGY

Det er altid dejligt med penge, men det får det ikke i sig selv til at ske. ANDERS SØE-JENSEN, TOPCHEF FOR PRODUCENTE­N AF FUNDAMENTE­R TIL HAVVINDMØL­LER BLADT INDUSTRIES

Onsdag kommer EU-Kommission­en med sit første modsvar på den amerikansk­e Inflation Reduction Act (IRA), der gennem skatteraba­tter på 369 mia. dollars til grønne teknologie­r forventes at gøre USA til en magnet for nye grønne investerin­ger.

Jyllands-Posten erfarer, at EU-Kommission­en onsdag vil lempe reglerne for statsstøtt­e, så medlemslan­dene i en begraenset periode – og inden for konkrete støtteloft­er – kan støtte den grønne industri.

Avisen Financial Times har fået fingrene i et decideret udkast til kommission­ens svar onsdag.

Heraf fremgår det, at nogle af midlerne fra EU’s 800 mia. euro store genoprette­lsesfond fra coronakris­en også vil kunne omdirigere­s til den grønne industri, og kommission­ens svar indeholder også mulighed for at give skatteraba­tter.

Konkurrenc­ekommissae­r Margrethe Vestager siger til Financial Times:

»Hvad vi siger, er, at hvis du ønsker det, kan du give investerin­gsstøtte i form af en skatteraba­t, hvis det passer bedre til forretning­smodellen.«

Ifølge Frankfurte­r Allgemeine­r Zeitung er der lagt op til, at der skal afsaettes yderligere 170 mia. euro ud over de 300 mia. euro afsat i Repower EU, som skal få EU ud af sin afhaengigh­ed af russisk gas, samt de afsatte midler i Green Deal.

Ud over onsdagens forslag erfarer Jyllands-Posten, at kommission­en til marts vil komme med yderligere tiltag. Bl.a. vil kommission­en komme med bud på, hvordan der kan blive skruet op for tempoet og ned for det administra­tive bøvl, når det kommer til at søge og få godkendels­er til grønne projekter i EU.

Det kan blive nødvendigt, når den amerikansk­e IRA har gjort det markant mere attraktivt at flytte investerin­ger over Atlanten, lyder det fra Knud Erik Andersen, topchef i udvikleren af vedvarende energi European Energy.

Rundhånded­e amerikaner­e

Isaer når det gaelder umodne klimatekno­logier såsom brintanlae­g i storskala, har amerikaner­ne vaeret rundhånded­e. Her man vil eksempelvi­s give en skatteraba­tsats på 3 dollars per kg brint, hvilket er forudsaetn­ingen for en raekke grønne braendstof­fer.

»Kapitalen kommer til at vandre fra hele verden til USA, fordi USA har det mest klare regime med en 10-årig horisont. Det giver investorsi­kkerhed, og her taler vi ikke bare for et enkelt projekt, men store investerin­ger i en 10-årig periode,« siger Knud Erik Andersen.

Udvikleren er i gang med at bygge, hvad der med en årlig produktion på 32.000 tons metanol vil blive verdens største anlaeg af sin slags i sønderjysk­e Kassø. Nu har Knud Erik Andersen planer om at opføre et tre gange så stort anlaeg.

»Vi har ikke taget en endelig investerin­gsbeslutni­ng endnu, men vi vil lave det, og vi kigger på Europa og USA. Så må vi jo se, hvem der har det bedste regnestykk­e,« siger han.

I den henseende skal EU have ros for at handle, siger Knud Erik Andersen. Men det er ikke flere milliarder, der er brug for i Europa, pointerer han. I stedet bør man investere i elnet og brintnet.

»Det er rigtigt godt, at EU nu forstår alvoren af det her, og at den grønne omstilling ikke kommer af sig selv. Men vil man sikre en hurtigere og mere effektiv grøn omstilling i Europa, er løsningen ikke nødvendigv­is flere ansøgnings­puljer og regeljungl­er, snarere et fokus på infrastruk­tur i Europa.«

Anders Søe-Jensen, der er topchef for producente­n af fundamente­r til havvindmøl­ler Bladt Industries, er noget mere skeptisk.

»Det er super, at amerikaner­ne vil løbe industrien i gang med massiv støtte, men nu har jeg vaeret i gamet så laenge, at jeg ved, at støtte ikke nødvendigv­is er et gode,« siger han.

Offentlig indblandin­g

Med statsstøtt­e følger der nemlig også mere offentlig indblandin­g. Og det er ikke just, hvad industrien har brug for i Europa.

»Det tager mellem fem og ni år at få tilladelse til en havvindpar­k. Det er altid dejligt med penge, men det får det ikke i sig selv til at ske. Man skal passe på, at man ikke bare får bygget en masse monumenter, som ikke bliver brugt,« siger Anders SøeJensen.

»Hvis man nu i EU sagde, at det ikke skal tage ni, men et år, så skal der nok ske en masse.«

Samme toner lød fredag fra Vestas’ adm. direktør, Henrik Andersen, på et konference­kald.

»Vi ser gerne, at hvis EU ikke kan blive enig om en IRA-lignende reform, så lad os for guds skyld undgå, at individuel­le lande i et kaos forsøger at tiltraekke selskaber ved at give statssøtte. Det er ikke den rette vej at gå,« sagde han.

Danske Nature Energy blev i slutningen af 2022 købt af oliegigant­en Shell for knap to mia. euro, og dengang var meldingen, at man nu stilede efter at udvikle biogasanla­eg verden over i stor stil.

Adm. direktør Ole Hvelplund ser det som positivt, at der nu sendes milliarder og atter milliarder efter grønne teknologie­r.

»Det betyder i hvert fald, at vi kommer til at bygge en del biogasanla­eg i Nordamerik­a,« siger han og pointerer, at på det europaeisk­e kontinent haster det mest af alt med at få rammevilkå­r og infrastruk­tur på plads.

»Når det er sagt, så skal der fart på, hvis vi skal nå EU’s mål om at 12-doble produktion­en af biogas i Europa inden 2030, og her spiller forskellig­e støtteordn­inger naturligvi­s en rolle.«

Ole Hvelplund advarer dog om stormagter­nes forsøg på at gøre sine hoser grønne, for grønne investerin­ger munder ud i en decideret handelskri­g.

»Man bør skamme sig, hvis man begynder at lave det til en krig. Den grønne omstilling er så vigtig for hele verden, at vi blot skal glaede os over, at der bliver sat flere penge af til det. Det er kun godt, at der investeres fra amerikansk side, enkelte landes side og EU’s side.«

Efter et møde med den amerikansk­e ambassadør i Danmark, Alan Leventhal, og en raekke selskaber om IRA konstatere­de erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) mandag, at man ikke ser store maengder statsstøtt­e fra EU som den rette vej.

»Vores vej er at konkurrere benhårdt om grønne arbejdspla­dser, og med det som indgang vil vi selvfølgel­ig forsøge at vaere med til at forme, hvordan EU’s industripo­litik kommer til at se ud. Statsstøtt­ekrig hen over Atlanten er ikke vejen frem.«

 ?? ?? Industrien har mere brug for smidig sagsbehand­ling end støttemill­iarder i Europa, lyder det fra bl.a. topchef i Bladt Industries, Anders Søe-Jensen.
Industrien har mere brug for smidig sagsbehand­ling end støttemill­iarder i Europa, lyder det fra bl.a. topchef i Bladt Industries, Anders Søe-Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark