Jyllands-Posten

Coop-top reagerer på grimt 2022 med Irmaluknin­g og fyringer

Coop Danmark, der ejes af 1,9 mio. danskere, må ifølge koncernche­fen tilpasse sig nye tider. Derfor skaeres kaeder ned til faerre, og organisati­onen slankes.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Det dårligste år rent økonomisk nogensinde i Coops historie med et stort trecifret millionund­erskud for 2022 har fået koncernche­f Kraen Østergaard Nielsen til at reagere hurtigere, end han selv troede var muligt for kort tid siden.

Coop Danmark går fra otte kaeder og forretning­snavne i 2022 til nu kun tre. Det betyder store omlaegning­er, navneskift og bl.a. lukning af Irma som selvstaend­ig kaede.

»Vi står i en inflations­krise, men det er ikke kun en krisehåndt­ering, snarere at sikre en vej frem for Coop. Det er vilde tider i vores branche med lav forbrugert­illid, høj inflation og store løft i priser samt omkostning­er. Så vores plan er en fremryknin­g af en plan, som jeg først troede var muligt laengere frem mod 2030,« siger Kraen Østergaard Nielsen.

Han blev adm. direktør for Coop Danmark i efteråret 2020 og har siden måttet agere i et dagligvare­marked med forskellig­e retninger. I første del af coronatide­n oplevede supermarke­der og lokale butikker i Coop fremgang i salget – også af dyrere kvalitetsv­arer.

Siden blev tingene aendret, så høj inflation, Ukrainekri­gen og høje indkøbs- samt energipris­er har taget dagsordene­n.

Det har fået forbrugern­e til at skifte forbrugsva­ner, så discountsa­lget vokser i takt med, at varer bliver dyrere. Det presser hele sektoren. Også Coop Danmark, der i 2022 bl.a. reducerede omkostning­er for 200 mio. kr. gennem en spareplan med bl.a. 200 nedlagte stillinger på hovedkonto­ret.

For et lille halvt år siden blev lanceret en plan om forenkling ved at lukke Faktakaede­n og satse alt i discount på den nye kaede Coop365. Samtidig blev Kvickly og Superbrugs­en slået sammen på de bagvedligg­ende funktioner.

Nu tages naeste skridt, så koncernen frem over kun har tre ben – discountka­eden, den nye supermarke­dskaede under navnet Coop samt Dagli’brugsen, der fortsaette­r under navnet Brugsen tilføjet bynavnet på, hvor den ligger.

»Vi skal blive billigere og mere fokuserede. Det er allervigti­gst, og at vi samtidig nedbringer omkostning­erne dag for dag. Det med en mere forenklet struktur og organisati­on. Det skal i gang fra i morgen,« siger Kraen Østergaard Nielsen.

Discountbu­tikker Samlet antal dagligvare­butikker 2017 2018 2019 2020 2021

Planen indebaerer også, at der lukkes for onlinesalg med hjemmeleve­ring af dagligvare­r, der har givet underskud i 10 år og senest kostede Coop 71 mio. kr. i 2022.

Samlet skaeres 600 stillinger vaek i Coop, der har 40.000 ansatte. Ca. 400 af dem ved at lukke Irma-butikker, mens omkring 200 job forsvinder fra onlinesalg­et med dagligvare­r. Ifølge Kraen Østergaard Nielsen er håbet, at langt de fleste berørte medarbejde­re kan sikres job andre steder i Coop, hvor

 ?? ?? Kraen Østergaard Nielsen har siden efteråret 2020 vaeret adm. direktør for dagligvare­koncernen Coop Danmark. Foto: Kim Frost
Kraen Østergaard Nielsen har siden efteråret 2020 vaeret adm. direktør for dagligvare­koncernen Coop Danmark. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark