Jyllands-Posten

Flere end 1.330.000 danskere er pensionsmi­llionaerer

På 30 år er fattige pensionist­er blevet afløst af stadig flere danskere med mere end 1 mio. kr. sparet op til alderdomme­n.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mere end 1,33 mio. danskere har sparet over 1 mio. kr. op til pension. Det er et kaempespri­ng siden tiden før 1993, hvor to tredjedele af danskerne stort set kun havde folkepensi­onen at leve af, når de blev gamle.

I dag er de nye pensionist­er med arbejdsmar­kedspensio­ner ifølge pensionsko­mmissionen langtfra fattige. Men for 30 år siden var fattigdom et problem blandt aeldre.

»Arbejdsmar­kedspensio­nerne sikrer, at stort set alle har en betydelig opsparing i rygsaekken, når de går på pension. Vi har fået langt flere pensionist­er med en rigtig fornuftig pensionsøk­onomi. Arbejdsmar­kedspensio­nerne har givet et af de største velfaerdsl­øft i nyere tid,« vurderer adm. direktør Torben Möger Pedersen.

Han står i spidsen for det største danske arbejdmark­edspension­sselskab Pensiondan­mark med en formue på 289 mia. kr.

Pensiondan­marks ca. 800.000 medlemmer tilhører de LO-arbejdere, der fik arbejdsmar­kedspensio­n for 30 år siden i januar 1993.

I dag har de 60-69-årige håndvaerke­re, chauffører, gartnere m.fl. i gennemsnit 1,5 mio. kr. i pensionsfo­rmue.

Men det begyndte småt. I januar 1993 blev der indbetalt 54 mio. kr. i pensionsbi­drag til de splinterny­e pensionska­sser til LO-arbejdere, der nu er samlet i Pensiondan­mark. Dengang var bidraget på 0,9 pct. af lønnen mod nu typisk 12 pct.

Den lige så nye pensionska­ssedirektø­r Torben Möger Petersen kom fra et job som cheføkonom hos SID.

»Mine kolleger rystede på hovedet og undrede sig over, at jeg ville forlade et godt job for at arbejde for denne her lillebitte pensionska­sse. Men jeg syntes, det var spaendende at vaere entreprenø­r. Og man må jo sige, at det har udviklet sig til en meget stor forretning,« siger Toben Möger Pedersen.

Han kalder arbejdsmar­kedspensio­nerne for et kinderaeg indeholden­de hele tre ting:

langt bedre pensionsøk­onomi ■ for flertallet af pensionist­erne

større privat opsparing, ■ som har fjernet underskudd­et på betalingsb­alancen

robuste offentlige finanser, ■ fordi skatten af pensionsop­sparing i det vaesentlig­ste først betales, når opspareren går på pension.

Et typisk medlem af Pensiondan­mark, der går på pension i år, vil som enlig via folkepensi­on, ATP og arbejdsmar­kedspensio­n have godt 70 pct. af sin slutløn udbetalt som pensionist. Hvis man er i et par, er daekningen dog naermere 60 pct.

Om godt 30 år har de første pensionist­er fra Pensiondan­mark indbetalt 12 pct. af lønnen hele deres arbejdsliv. Når det sker, vil den samlede pension udgøre godt 80 pct. af lønnen for den enlige og 70 pct. for en i et par.

Højere levealder

»Dermed kan folk leve et forhåbentl­igt godt og langt pensionsli­v uden at falde i rådighedsb­eløb. En stor del af de piger, der fødes nu, ventes jo at leve, til de er over 100 år,« konstatere­r Pensiondan­marks topchef.

Ifølge Forsikring & Pension vil lønmodtage­ren med en bruttoløn på 404.000 kr., som ikke har en pensionsor­dning, skulle leve af 47 pct. af sin hidtidige indkomst som pensionist via folkepensi­onen, folkepensi­onens tillaeg og ATP.

Det selv om en folkepensi­onist uden anden pensionsop­sparing som udgangspun­kt vil få højt folkepensi­onstillaeg og også har adgang til andre ydelser.

Med en aendring af aldersopsp­aringen sørgede Folketinge­t sidste år for, at det kan betale sig at spare op til pension i alle aldre ved at kombinere aldersopsp­aring, ratepensio­n og livslang pension på den rette måde.

Det er Torben

Mine kolleger rystede på hovedet og undrede sig over, at jeg ville forlade et godt job for at arbejde for denne her lillebitte pensionska­sse. TORBEN MÖGER PEDERSEN, ADM. DIREKTØR, PENSIONDAN­MARK

Möger

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark