Jyllands-Posten

»Jeg sad og stirrede ud ad vinduet i flere timer mod et punkt i horisonten«

Asger Jensby er kommet videre efter IT Factory-skandalen, der vaeltede ham omkuld såvel økonomisk som psykisk. Han bor i Norge og er bidt af at cykle.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Asger Jensby havde alt tilbage i sommeren 2008. Sammen med sin 19 år yngre hustru, Eva Snare, og deres to børn boede de i en nybygget, mere end 1.000 kvadratmet­er stor, hvid palaevilla i Kongsvinge­r nord for Oslo.

I garagen holdt en tolvcylind­ret VW Touareg til familietur­ene og en Porsche til at klare den personlige transport.

Asger Jensby mente, at han havde taget den rigtige beslutning, da han knap syv år tidligere havde sagt sit job op med en tilhørende årsløn på 13 mio. kr. som nordisk chef for den amerikansk­e it-gigant CSC. For det var jo netop den karriere, som år tidligere havde ødelagt hans davaerende aegteskab.

»Jeg havde 150 overnatnin­ger årligt på hotelvaere­lser. Det kunne jeg ikke få til at passe med et liv med et spaedbarn i familien,« fortaeller Asger Jensby.

»Det fortalte jeg, og CSCchefen Van Honeycutt gav mig et tilbud om at flytte til USA og indtraede som hans højre hånd og nummer to i organisati­onen. Det sagde jeg nej til.«

I stedet sagde Asger Jensby ja til en stilling som nordisk direktør for amerikansk­e EDS, hvor han blev fyret i sommeren 2002.

Siden havde han investeret sine private millioner i danske IT Factory, som blev anført af den dengang endnu ikke afslørede storsvindl­er Stein Bagger.

To-tre dage om ugen var Asger Jensby i Danmark hen over foråret og sommeren 2008 for at arbejde med den lovende investerin­g. Naetterne blev tilbragt i en lejlighed på Islands Brygge med en Lamborghin­i i p-kaelderen.

Efterspurg­te 10 kunder

Asger Jensby synes, at tiden er kommet til at løfte sløret for nogle aldrig offentligg­jorte detaljer i svindelsag­en.

»John Bernstein fra kapitalfon­den General Atlantic havde år tidligere stået for overtagels­en af Cybercity fra Klaus Riskaer Pedersen. Og nu var han klar til at byde 2 mia. kr. for en tredjedel af IT Factory. Han havde blot brug for en sidste ting: En liste med navne og telefonnum­re på 10 kunder, som de kunne ringe til. Den liste fik jeg fra Stein Bagger,« erindrer Asger Jensby.

Der var fine navne på kundeliste­n med placeringe­r fra Australien til Tyskland, og Deutsche Bank stod og blinkede som et potentielt kvalitetss­tempel.

»John Bernstein var staerkt begejstret. Aldrig før havde de oplevet så flotte tilbagemel­dinger på referencer. Problemet var blot, at det ikke var kunder, men skuespille­re, som Stein Bagger havde hyret til at agere kunder,« lyder det fra Asger Jensby.

Men Stein Bagger ville ikke have noget med General Atlantic at gøre. Hans svar var således også et nej, da Asger Jensby med egne ord tøffede tilbage til Stein Bagger med et tilbud om en endnu bedre pris.

Finans har fremlagt Asger Jensbys udlaegning af denne sag per mail for John Bernstein. Men har ikke fået et svar tilbage.

Fire måneder senere eksplodere­de skandalen: IT Factory var ren og skaer svindel. Derefter svaermede journalist­erne om Asger Jensby, der røg ned i en dyb depression.

»Jeg sad og stirrede ud ad vinduet i flere timer mod et punkt i horisonten. Jeg var psykisk syg,« konstatere­r han.

Udsigt til en afgrund

Men ved hjaelp af samtaleter­api hos en psykolog blev han udstyret med det vaerktøj, at ingen hjaelper dig, og at det kun er dig selv, der bestemmer, hvad du gør.

»Det kan lyde banalt, men det hjalp mig faktisk.«

Asger Jensby var blevet erklaeret personlig konkurs, og huset, luksusbile­rne og alt det andet glamourøse forsvandt. Og da hustruen Eva på det tidspunkt var hjemmegåen­de, var der uden indgriben udsigt til en økonomisk afgrund.

»Vi tog op til vores fjeldhytte i Trysil (i Norge, red.) i påsken 2009 med et blankt stykke papir. Vi skulle finde ud af, hvad vi kunne og ikke kunne,« siger Asger Jensby.

Resultatet blev stiftelsen af et lille it-firma med Eva Snare som ejer og Asger Jensby som direktør. Det skulle hjaelpe mindre virksomhed­er med at udvikle hjemmeside­r, og der blev ansat en programmør. Firmaet voksede lidt og begyndte at udvikle løsninger til handelspla­tforme, inden det senere blev solgt.

I 2014 blev Asger Jensby ramt af en blodprop i hjertet,

 ?? ?? Asger Jensby smiler igen. Da IT Factory-skandalen i sin tid rasede, endte han i en dyb depression.
Foto: Gregers Tycho
Asger Jensby smiler igen. Da IT Factory-skandalen i sin tid rasede, endte han i en dyb depression. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark