Jyllands-Posten

Vil af med »foraeldede« distrikter: Vuggestue- og børnehavep­ladser skal passe til foraeldren­es behov

Politikere tager kritik fra foraeldren­es interesseo­rganisatio­n med i fornyet politisk behandling af børnepasni­ng.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Da byrådspoli­tiker Louise Lourings (V) aeldste datter skulle have plads i vuggestue, boede familien i lejlighed i Ceresbyen og kunne se, at den risikerede at få tildelt plads til datteren så langt vaek som i Sabro – knap 13 km i retning ud af byen.

»Det er jo vanvittigt. Det var første gang, jeg taenkte, der er noget, der skal revolution­eres,« siger hun.

Onsdag skal byrådet for anden gang diskutere en løsning på den pladsprobl­ematik, som i øjeblikket risikerer at efterlade Aarhus Kommune med en ekstraudgi­ft på op mod 4 mio. kr. månedligt – og samtidig tage stilling til Louise Lourings forslag om en nytaenknin­g af måden, børn anvises vuggestueo­g børnehavep­lads på.

»Det aendrer jo ikke på den rekrutteri­ngsudfordr­ing, vi har, men kunne man få foraeldre til at ønske institutio­nsplads taettere på f.eks. arbejde, ville det kunne tage presset gevaldigt af nogle institutio­ner i forstaeder­ne,« siger Louise Louring, der selv siden er flyttet

»Vi er mange i forstaeder­ne, hvor det ville give god mening at tage børnene med ind – f.eks. til midtbyen eller derind imod. Men i dag er det svaert at søge ud af distriktet, og du kommer bagest. Det er aergerligt.«

Personalem­angel

til BederMalli­ng.

Der er i øjeblikket så stor mangel på personale i de aarhusians­ke vuggestuer og børnehaver, at kommunens pladsanvis­ning forudser, at det bliver svaert at finde plads til alle de børn, som i løbet af 2023 skal begynde i institutio­n. Det er altså ikke den fysiske plads, men antallet af varme haender til at give kram og saette lege i gang, som giver pladsprobl­emerne i saerligt to distrikter.

Til start i februar var der oprindelig­t 107 børn på venteliste til en plads i garantidis­triktet Grenåvej Øst, men kun 70 ledige pladser. For garantidis­trikt Oddervej var der oprindelig­t 124 børn på venteliste, men kun 42 ledige pladser i distriktet. Løsningen er blevet, at flere børn er blevet indskrevet uden for deres garantidis­trikt, og så er der foraeldre, som har udskudt deres behovsdato, hvilket midlertidi­gt har løst udfordring­erne.

I dag siger pasningsga­rantien, at foraeldre har krav på at få anvist en alderssvar­ende plads i det område, de bor – et såkaldt garantidis­trikt – eller inden for 30 minutters ekstra transport til og fra arbejde. Kan kommunen ikke det, skal den øge tilskuddet til daginstitu­tionerne, samtidig med at foraeldreb­etalingen mindskes. Regningen: 48 mio. kr. om året, svarende til 4 mio. kr. om måneden, lyder forudsigel­sen i Aarhus Kommune.

Så oplaegget til byrådet er ligesom til seneste byrådsmøde at suspendere pasningsga­rantien på lokalt niveau og i stedet lade den gaelde i hele kommunen. Med den tilføjelse at Venstre på seneste byrådsmøde foreslog, at det hele skal aendres.

Foraeldres behov og skole

Og det vakte genklang hos byrødderne, der dermed laegger sig op af anbefaling­en fra Århus Foraeldreo­rganisatio­n.

»Der er mange foraeldre, der synes, at systemet i forvejen ikke fungerer saerligt godt, og at det spaender ben for, at de kan få tildelt den institutio­n, de helst vil have,« sagde Mette Bach Larsen, daglig leder i Århus Foraeldreo­rganisatio­n, op til det seneste byrådsmøde.

»Venstre ønsker en anvisnings­form, som imødekomme­r den geografisk­e opdeling ud fra skoler, dagtilbudd­enes placering og i saerdelesh­ed foraeldren­es behov, frem for hvordan indfaldsve­jene i Aarhus Kommune er, eller hvad systemet kan administre­re,« skrev Louise Louring (V) som forslag til byrådet og mødte opbakning både hos SF, S, EL, R og NB.

Derfor er oplaegget efter en ekstra udvalgsbeh­andling nu, at byrådet midlertidi­gt i et år aendrer pasningsga­rantien, så den gaelder på kommuneniv­eau i stedet for lokalt, så laenge det stadig i videst muligt omfang tilstraebe­s at tilbyde børn plads i naerområde­t, men evaluerer ordningen inden sommerferi­en 2023 og vurderer, om der skal udarbejdes en ny model for pasningsga­rantien i kommunen.

»Der er behov for en nytaenknin­g af den foraeldede måde, det er inddelt på i dag. Jeg synes, pladsanvis­ningen gør det godt, så det er ikke en kritik af deres arbejde, men et oplaeg til forbedring,« siger Louise Louring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark