Jyllands-Posten

På jagt efter byens bedste fastelavns­bolle: Der var ingen tvivl om vinderen

Boller op og boller ned – de er over det hele. Flere uger før fastelavn. Allieret med en madhistori­ker og en køkkenchef har JP Aarhus udforsket udvalget af gammeldags fastelavns­boller i byen.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk

Kun én ud af de syv fastelavns­boller, som dommerne blev praesenter­et for, ledte tankerne hen på en rigtig, traditione­l af slagsen: Det blegeste eksempel, som var hentet fra La Cabra.

Bettina Buhl er madhistori­ker og museumsins­pektør på Det Grønne Museum. Hun er en af dommerne i smagsteste­n, og så pegede hun denne udgave ud med det samme.

»I gamle dage kogte man fastelavns­bollerne først, og det gav det her blege udseende,« siger hun.

Til venstre for hende var Karsten Mikkelsen placeret. Han er køkkenchef på Jyllands-Posten og udgør anden halvdel af testpanele­t.

»Dengang havde man slet ikke glasur og sådan noget. Der var det bare en hvedebolle,« siger han.

Creme, remonce, chokolade, baer, frugt og farverige toppings gjorde man ikke brug af. Der var hverken noget indeni eller ovenpå. Alene det at bage med hvede indikerede noget festligt.

»Rugen var det nødvendige, og det man spiste til hverdag. Hvede brugte man til saerlige lejlighede­r, og alt, der blev bagt med hvede, var faktisk en kage,« siger Bettina Buhl.

Men smag og udtryk har fået betydning. Nogle steder markedsfør­er sig ligefrem på en saerligt flot fastelavns­bolle – eller en med en saerlig smag.

»Det åbner op for mangfoldig­hed og kreativite­t i branchen, at man fortolker på tingene. Det kan jeg godt lide,« sagde Bettina Buhl.

Udseendet er en ting. Smagen er noget andet. Og hvad gik de to dommere efter her?

»En god, luftig gaerbolle. Så skal cremen vaere godt. Og der skal selvfølgel­ig vaere noget harmoni i sammensaet­ningen - det gør ikke noget, hvis den overrasker,« siger Karsten Mikkelsen.

Med de ord saettes bedømmelse­n i gang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark