Jyllands-Posten

Dybe brønde skal give grøn fjernvarme

Etablering­en af de to første brønde på Aarhus Havn og i Skejby er nu igangsat. Aarhus Kommune er nu et skridt taettere på ambitionen om at kunne levere 20 pct. af fjernvarme­n fra jordens indre i 2030.

- REGITZE WALTHER rwj@jp.dk

Nu begynder rejsen til Jordens indre i Aarhus. Fortaellin­gen bag er dog knap så dramatisk eller eventyrlig som i den franske science fiction-roman.

For karakterer­ne i fortaellin­gen om Aarhus-ekspeditio­nen til Jordens indre hedder Kredsløb og Innargi, som sidste år kunne annoncere, at Aarhus Kommune skal huse EU’s største sammenhaen­gende geotermisk­e anlaeg.

Og i denne måned begyndte arbejdet med at etablere de to første geotermisk­e brønde. Den ene skal ligge på Skejbyvej 450A ved Skejby, og den anden på Aarhus Havn ved Sumatravej 11. De første prøveborin­ger begynder i efteråret.

Den første brønd skal bores på Aarhus Havn. Det oplyser det østjyske forsynings­selskab Kredsløb og Innargi i en pressemedd­elelse.

Brønden i Skejby forventes at vaere faerdig i 2025 og vil fra dette år kunne levere fjernvarme via geotermi til aarhusians­ke husstande, mens anlaegget ved havnen først forventes faerdigt i 2027. Selve boringerne vil stå på mellem to og fire måneder.

En vis usikkerhed

Endemålet lyder på i alt syv 2,5 km dybe brønde, der skal hente varme fra Jordens indre. Den vedvarende varmekilde vil ifølge Innargi kunne daekke 20 pct. af fjernvarme­behovet i Aarhus Kommune og bidrager på den måde til byens mål om CO2 -neutralite­t i 2030. Alle syv anlaeg forventes at vaere i drift i 2029.

Undergrund­seventyret og udsigten til både billig og klimavenli­g varmeenerg­i i uendelige strømme kommer dog med en holdbarhed­sdato og en vis usikkerhed.

»Kontrakten med Kredsløb gaelder i 30 år, men geotermi er en uendelig kilde, så efter de 30 år kan vi sagtens køre videre med en ny genforhand­let kontrakt,« siger Søren Christian Børsmose, der er projektdir­ektør for Innargi, og tilføjer:

»Vi er ret sikre på, at vi kan levere de 20 pct. af fjernvarme­n i Aarhus Kommune i 2030. Hvis det viser sig, at reservoire­t ikke opfører sig, som vi gerne vil, har vi forskellig­e midler til at bore brøndene på en anden måde.«

Det er dog Innargi – ikke Aarhus Kommune og forbrugern­es pengepung – som baerer risikoen. Derfor er der ingen bekymring at spore hos Kredsløb.

»Vi har indgået en aftale med Innargi om, at usikkerhed­en er deres ansvar. Når de nu vaelger at gå ind i projektet selv og tage ansvar for den risiko, så er det også, fordi de er ret sikre på, at der er varme i undergrund­en,« siger Lasse Sørensen, der er forretning­sudvikling­schef for Kredsløb.

Han tror også på, at geotermian­laegget vil leve op til forventnin­gen om at levere 20 pct. af fjernvarme­n i 2030.

Perioder med trafik og støj

Med et geotermisk anlaeg i Aarhus kan maengden af importered­e traepiller, der bliver fyret med på Studstrupv­aerket, reduceres med omkring 55.000 tons per år, og samtidig vil den årlige CO2-udledning kunne nedbringes med ca. 165.000 tons CO2, lyder vurderinge­n fra Kredsløb.

De faerdige brøndanlae­g vil fylde omkring 700-800 kvm – svarende til en parcelhusg­rund – og kommer til at ligne de vekselstat­ioner, der allerede eksisterer, som i dag fordeler fjernvarme­n.

Hvor de resterende fem brønde skal bores er endnu ikke helt afklaret.

»Vi ved, i hvilke områder anlaeggene skal ligge, men det skal først afklares endeligt« siger Lasse Sørensen.

I en indstillin­g til byrådet fra Teknik og Miljø fra december sidste år fremgår det af et dokument fra Kredsløb, at de fem andre anlaeg skal ligge i området taet på eksisteren­de vekselstat­ioner på følgende lokationer: Nehrus Allé, Hasle, Brokvarter­et, Bygholms Allé, Jens Juuls Vej.

I løbet af de måneder hvor de 2,5 km dybe brønde skal bores, vil der i perioder vaere ekstra trafik, larm og støj omkring de syv lokationer. »Der vil i løbet af boreproces­sen vaere nogle perioder, hvor vi bliver nødt til at bore døgnet rundt, og der vil opstå nogle støjgener, men vi mitigerer støjen, alt vi kan, og saetter støjvaegge op,« siger Søren Christian Borgmose.

 ?? ?? På Sumatravej 11 på Aarhus Havn er arbejdet med at etablere en underjordi­sk brønd til indhentnin­g af geotermisk varme allerede påbegyndt. Illustrati­on: PR
På Sumatravej 11 på Aarhus Havn er arbejdet med at etablere en underjordi­sk brønd til indhentnin­g af geotermisk varme allerede påbegyndt. Illustrati­on: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark