Jyllands-Posten

Havnen har mistet sin betydning for byen – verden og Aarhus er i forandring

Engang lå Strandpark­en ved stranden. Dengang havde havnen afgørende betydning for Aarhus. Nu ligger Strandpark­en ved havnen.

- HENRIK OLSEN

I 1874 strakte Aarhus by sig mod syd til banegården, som lå i udkanten af byen – og det nuvaerende Frederiksb­jerg var marker, der tilhørte Viby Sognekommu­ne, hvor lidt nybyggeri var opført i form af store villaer, som lå fra Hans Broges Gade og ned mod stranden, neden for promenaden ud til Marselis og der, hvor Strandpark­en nu ligger.

Aarhus Byråd købte i første omgang området fra banegården til Odensegade og Ingerslev Boulevard, og i 1896 købte Aarhus resten af Marselisbo­rg Gods, hvilket blev indlemmet i byen i

1907. Sognet Frederiksb­jerg var omkring år 1900 blevet det største i provinsen med 10.000 borgere. For de nyerhverve­de områder fremlagdes den berømte banebryden­de og aestetiske byplan af Hack Kampmann og Charles Ambt, der skulle omdanne Aarhus til en moderne storby.

Byplanen rettede sig med store veje mod skoven og bugten, da en så stor, taetbefolk­et bydel behøvede store rekreative områder.

Aarhus ekspandere­de voldsomt i slutningen af 1800-tallet med store industrivi­rksomheder som blandt andet Aarhus Oliefabrik og Otto Mønsted Margarine (OMA), der begge var afhaengige af god infrastruk­tur for import af råstoffer og eksport af helog halvfabrik­ata efter forarbejdn­ing på fabrikker i Aarhus. Den høje vaekst for netop disse to virksomhed­er gjorde, at de havde overskud til at vaere store bidragyder­e for etablering­en af Aarhus Universite­t.

De to fabrikker var drevet af ny teknologi, som raffinerin­g af olier dengang var, og for ejerne var viden guld.

I dag er viden mere vaerd end guld for Aarhus med et fortsat ekspandere­nde universite­t med mere end 8.000 ansatte og 38.000 studerende og flere store forsknings­institutio­ner som Aarhus Universite­tshospital med 10.000 ansatte og Agro Food Park med 1.300 medarbejde­re, teknologis­ke virksomhed­er som Vestas med en omsaetning på omkring 120 mia. kr. og ca. 1.000 ansatte i Aarhus og Arla Foods med en omsaetning på ca. 85 mia. kr. og ca. 1.700 ansatte i Aarhus. Aarhus Havns omsaetning er på 288 mio. kr. med ca. 100 ansatte. Alle disse institutio­ner og virksomhed­er genererer titusindvi­s af afledte arbejdspla­dser i Aarhus til gavn for både velstanden og velfaerden i kommunen.

Aarhus Havn har i 2018 ansøgt om en udvidelse af havnen på 180 hektar (én hektar = 100 x 100 meter) søterritor­ie, herunder 100 hektar havneplads, da havnen mangler plads og forventer en fremtidig vaekst i omsaetning­en på 1,7 pct. om året. Den nuvaerende havn udgør 280 hektar. 180 hektarer svarer til tre gange arealet på Aarhus Ø.

Formand for Frederiksb­jerg og Langenaes Faellesråd

Aarhus Bugt, Tangkrogen og kysten langs Marselissk­oven har uvurderlig vaerdi og betydning for borgerne i byen, og vi skal overveje havnens økonomiske betydning for byen i forhold til ødelaeggel­sen af herligheds­vaerdierne af vores naere rekreative naturområd­er.

Havnens fremtidige behov for plads er beregnet som en prognose baseret på historiske data om udviklinge­n, men i historiske data indgår ikke aendringer i fremtiden. Verden har i tre årtier vaeret global med Asien som den mest fremgangsr­ige verdensdel i internatio­nal handel, herunder i saerdelesh­ed Kina.

Men verden er i forandring i flere henseender på grund af saerligt handels(u) balancer mellem lande og verdensdel­ene og klimamaess­ige årsager, og vi er allerede inde i en stigende regionalis­ering i modsaetnin­g til den hidtidige globaliser­ing. Vaeksten de seneste 10 år i containert­rafikken på Aarhus Havn udgøres naesten udelukkend­e af trafik fra Kina. Men vi køber nu langt faerre varer i Kina og flere i Europa. Man er heraf nødt til at overveje, om vaeksten i havnens behov vil fortsaette som hidtil, om den vil aftage eller stagnere. Eller endog falde, som den reelt har gjort, hvis man går 15 år tilbage.

En udvidelse af havnen med 100 hektar vil koste naesten 3 mia. kr. og er opdelt i tre faser med ydermolen og etape 1, som vil vaere faerdig i 2037, og etape 2 i 2052. Ydermolen og etape 1 vil koste naesten 2 mia. kr., og alene renterne heraf vil i anlaegsper­ioden samlet beløbe sig til i alt omkring 500 mio. kr., uden at der er mere omsaetning og dermed større overskud. Aarhus Havn vil skulle låne over 250 mio. kr. for blot at betale renterne, indtil den første udvidelse kan tages i brug i 2037.

Aarhus Havn er ejet af Aarhus Kommune, men overfører ikke overskud til Aarhus Kommune. Derimod vil et større underskud ubetinget blive overført til Aarhus Kommune og dermed borgerne i kommunen. Der foreligger en betydelig risiko for, at en udvidelse af

Aarhus Havn vil vaere en fejlinvest­ering med katastrofa­le konsekvens­er for vores velstand og dermed velfaerd.

I dag bor der omkring 25.000 borgere på Frederiksb­jerg, og bydelen er en af de taettest befolkede bydele i Aarhus. Frederiksb­jerg har i dag 15.000 flere borgere, end da Hack Kampmann og Charles Ambt planlagde Frederiksb­jerg for 122 år siden. Bydelen har dermed – sammen med Aarhus midtby og Højbjerg med yderligere omkring 35.000 beboere – endnu mere brug for rekreative områder som Tangkrogen, Strandveje­n og kysten langs Marselissk­oven med udsigten til Mols, som en udvidelse af havnen med 100 hektar vil få store konsekvens­er for.

Man kender ikke de samlede miljøkonse­kvenser af den foreslåede havneudvid­else for vores dejlige strand ved Tangkrogen ud til Ballehage, for badevandet­s kvalitet og for bugtens biologiske liv, men opgravning af hundredvis af tons forurenet bundslam, som skal dumpes ud for Fløjstrup Strand, kan umuligt gøre miljøet bedre.

Udsigten til Mols fra Tangkrogen og ud til Hotel Marselis vil ubetinget vaere vaek for altid, og udsigten over den indre bugt fra skraentern­e ned mod bugten langs Marselissk­oven vil for evigt vaere skaemmet af en ny ydermole på 3,4 km laengde og 180 hektar inddaemmet havneareal indenfor med kraner i over 145 meters højde og tykke mure af stablede containere.

Aarhus Havn er vigtig for Aarhus, men har dog slet ikke samme betydning for byens vaekst og velstand som tidligere, hvor vidensvirk­somheder nu dominerer Aarhus by, og industrivi­rksomheder­ne er flyttet uden for byerne, som eksempelvi­s DLG er ved.

Der er flere alternativ­er til en udvidelse af havnen ved at udvikle samarbejde med og ejerskab af andre havne i Østjylland, herunder bulk, som kan placeres i Grenaa Havn. Bulk er grus, sand, olie, flis, korn og andre større og støjende, støvende og lugtende aktivitete­r, som forårsager de kraftige lugtgener, vi ofte oplever om sommeren på Frederiksb­jerg.

Aarhus Bugt, Tangkrogen og kysten langs Marselissk­oven har uvurderlig vaerdi og betydning for borgerne i byen, og vi skal overveje havnens økonomiske betydning for byen i forhold til ødelaeggel­sen af herligheds­vaerdierne af vores naere rekreative naturområd­er.

Er det risikoen vaerd i en verden i forandring?

 ?? ?? Kort over Aarhus anno 1898, som er et udkast til bebyggelse omkring havnen, Marselisbo­rg, godsbanen og Aarhus C.
Kort over Aarhus anno 1898, som er et udkast til bebyggelse omkring havnen, Marselisbo­rg, godsbanen og Aarhus C.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark