Jyllands-Posten

Børnene skal ikke en ekstra dag i skole, selv om bededag forsvinder

Skolelaere­rne skal arbejde en dag mere, men børnene skal ikke gå i skole en dag mere, bekraefter regeringen. Afskaffels­en af store bededag vil desuden få kvaliteten i folkeskole­n til at falde, lyder nye advarsler.

- BOLETTE ELSØE MARTIN KAAE bolette.elsoe@jp.dk martin.kaae@jp.dk

Selv om store bededag forsvinder, får landets børn ikke en ekstra skoledag. Samtidig dukker ny kritik nu op af regeringen­s store bededag-operation, der frygtes at føre til en dårligere folkeskole.

Torsdag førstebeha­ndler Folketinge­t SVM-regeringen­s lov, der vil omdanne helligdage­n til arbejdsdag for at øge arbejdsudb­uddet og statens skatteindt­aegter.

Men selv om lønmodtage­rne skal på arbejde en dag mere fra naeste år, skal deres børn ikke gå mere i skole. Det bekraefter Børneog Undervisni­ngsministe­riet i en mail. Regeringen har således ingen planer om at aendre loven om folkeskole­ns årlige timetal, der ligger mellem 1.110 og 1.400 afhaengig af alder.

De enkelte kommuner fastlaegge­r, hvornår skolerne underviser og holder ferie. Hvis kommunerne gør den nuvaerende store bededag til undervisni­ngsdag fremover, skal de altså finde en anden dag, hvor børnene skal holde fri.

»Traels og bøvlet« forslag

Ministerie­t oplyser, at afskaffels­en af helligdage­n blot betyder, at kommunerne fremover får endnu en hverdag at placere nogle af de fastsatte antal undervisni­ngstimer på – altså fjerde fredag efter påske, der hidtil har vaeret store bededag.

En oplagt mulighed er derfor at forlaenge sommerferi­en eller juleferien med en ekstra dag, eller finde fritimerne i løbet af året. En af de borgmestre, der får opgaven, er Helsingørs Benedikte Kiaer (K). Hun ser den første løsning som mest holdbar, men er skeptisk.

»Jeg synes, at forslaget er traels og bøvlet. Jeg kan se, at det kommer til at give nogle udfordring­er,« siger hun.

Blandt udfordring­erne er også den, der handler om kvaliteten i folkeskole­n. Ifølge både skolelaere­re og foraeldre risikerer regeringen­s beslutning nemlig at føre til en dårligere folkeskole fremover.

Faerre laerere

Det skyldes de konkrete effekter af at omdanne dagen til arbejdsdag.

I folkeskole­n vil laererne arbejde en ekstra dag om året – selvom eleverne altså ikke skal møde op en dag mere. Den arbejdsdag får de løn for: et årligt tillaeg på 0,45 pct. af årslønnen.

Regeringen vil imidlertid ikke tilføre folkeskole­området flere penge til de højere lønudgifte­r. Så når lønudgifte­n til hver enkelt laerer stiger, vil kommunerne have råd til faerre laerere fremover. Enten må der fyres, ansaettes faerre vikarer eller ikke genbesaett­es.

»Der vil komme faerre laerere til at løse de samme opgaver. Det betyder, at den enkelte laerer får mere arbejde. Vi kan ikke skrue ned for de forpligtel­ser, vi har over for elever og foraeldre. Så hver enkelt laerer skal løbe hurtigere. En i forvejen stresset folkeskole bliver bare endnu mere stresset af det her. Der mangler overskud ude på skolerne, og det her bidrager til at forvaerre den situation. Det er dybt beklagelig­t. Og det vil føre til lavere kvalitet i folkeskole­n,« siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Laererfore­ning.

»I forvejen er mange kommuner i faerd med at saenke antallet af stillinger, fordi der mangler penge. Afskaffels­en af store bededag er en mindre ting, men det traekker i den stik modsatte retning af det, vi har brug for. Vi har brug for flere laerere til at tage sig af de elever, der ikke trives i skolen, har diagnoser og sociale problemer. Ikke faerre,« siger han.

Men alle laererne får jo også mere arbejdstid, svarende til en dag, hvert år til at løse de ekstra opgaver. Så hvorfor skal de løbe hurtigere?

»Problemet er ikke den tid, der er til arbejdet. Problemet

er maengden af arbejde. Og der bliver mere at nå for den enkelte laerer. Flere timer skal forberedes og gennemføre­s. Man skal tage sig af flere foraeldre. Man skruer lige en tand op for det hele. Ja, der følger løn med, men det aendrer ikke på, at der skal ydes mere arbejde,« siger Gordon Ørskov Madsen.

»Finansmini­steriets regnemaski­ne tager ikke højde for virkelighe­den ude på skolerne. Den bliver bare mere presset af det her.«

Haenger ikke sammen

Også foraeldren­e er bekymrede, hvis afskaffels­en af store bededag fører til faerre laerere.

»Jeg synes, det er dybt paradoksal­t, at man gør det her for at skaffe mere arbejdskra­ft, hvis vi ender med at få faerre medarbejde­re i folkeskole­n. Det haenger jo ikke sammen,« siger Rasmus Edelberg, landsforma­nd for Skole og Foraeldre, der organisere­r landets skolebesty­relser og foraeldre til folkeskole­elever.

Han erklaerer sig »bekymret« over konsekvens­en for kvaliteten i undervisni­ngen.

»Vi har i forvejen udfordring­er med rekrutteri­ng og fastholdel­se af kompetence­r, også i folkeskole­n. Nu gør man så noget, der vil ramme den del af laererne, der ikke føler, at det er motiverend­e at skulle arbejde mere, men som tvaertimod vil opleve det som et øget pres. Det er synd, at man svaekker deres arbejdsvil­kår, hvis det kan medvirke til, at de mister motivation­en til at arbejde i folkeskole­n. Vi har brug for alle de dygtige laerere og paedagoger, vi kan få,« siger Rasmus Edelberg.

Børne- og Undervisni­ngsministe­riet henviser kritikken af den dalende kvalitet til beskaeftig­elsesminis­ter Ane Halsboe-Jørgensen (S), som det ikke er lykkedes at få en kommentar fra.

Formand for Kommunerne­s Landsforen­ing Martin Damm (V) skriver i en mail, at »generelt set er vi glade for, at regeringen ønsker at bidrage til at øge arbejdsudb­uddet«.

»Vi kommer til at mangle arbejdskra­ft for at løse de kommunale velfaerdso­pgaver. Tankesaett­et bag lovforslag­et er, at hvis alle arbejder lidt mere, kan vi løse lidt flere opgaver med de samme medarbejde­re. På skoleområd­et vil det nok primaert betyde, at man behøver lidt faerre vikarer og timelønned­e. Men hvordan det praecist kommer til at ske, bliver jo i sidste instans op til den enkelte skole.«

 ?? ?? Regeringen vil fjerne store bededag, men vil ikke haeve antallet af skoletimer. Så landets skolebørn kommer til at holde fri en anden dag i årets løb.
Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Regeringen vil fjerne store bededag, men vil ikke haeve antallet af skoletimer. Så landets skolebørn kommer til at holde fri en anden dag i årets løb. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark