Jyllands-Posten

Google slukker for annoncer på videoer fra kristne influencer­e

Virksomhed­er og organisati­oner er overrasked­e over, at deres annoncer er havnet på videoer fra det tidligere Faderhuset.

- METTE MAYLI ALBAEK SEBASTIAN ABRAHAMSEN mette.m.albaek@jp.dk sebastian.abrahamsen@jp.dk

Det er slut med annoncer på Youtube, når de kristne influencer­e ”Daniel og Debbie” og Ruth Kristianse­n (tidligere Evensen) laver videoer om abortmodst­and og deres syn på kristendom.

Google oplyser, at selskabet har slået annoncer fra på de Youtube-konti, der tilhører et netvaerk omkring det tidligere Faderhuset. Det sker, efter Jyllands-Posten onsdag kunne fortaelle, at flere videoer ifølge eksperter er »farlige« og »radikale«.

Faderhuset, der af eksperter bliver betegnet som en sekt, nedlagde sig selv i 2013. Den tidligere leder Ruth Kristianse­n har vakt opsigt med sin aktivitet på de sociale medier.

»Det kan tiltraekke sårbare børn og unge, som først senere opdager, at de, der står bag, taler fra et ekstremt sekterisk synspunkt,« siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

En gennemgang af Youtube-profilen” Lovechurch 24-7”, som Ruth Kristianse­ns barnebarn Daniel Kristianse­n og hans kaereste, Debbie Kristianse­n, står bag, viser, at både danske og internatio­nale virksomhed­er har reklamer på profilen.

Google skriver i en mail, at de naevnte videoer ikke direkte overtraede­r retningsli­njerne og derfor kan blive på platformen. Men at annoncer nu fjernes:

»Youtube har et saet af retningsli­njer, der sigter mod at gøre platformen til et sikkert faellesska­b – samtidig med at indholdssk­abere har frihed til at ytre en bred vifte af synspunkte­r. Hvad der er tilladt og ikke tilladt, er ofte en balancegan­g, hvor folk har vidt forskellig­e meninger om udfaldet, hvilket er helt fair.«

FDM aergrer sig

Reklamer fra blandt andet Wolt, FDM og Gevalia er dukket op. I Foreningen FDM, der varetager billistern­es interesser, siger salgs- og marketingd­irektør Christian Rau, at annoncerne »aldrig burde vaere endt der«.

»Jeg er rigtig aergerlig over det, og vi har også straks fået stoppet det, da vi blev opmaerksom­me på det. Vi har ikke vidst, at vores annoncer har ligget på konti tilknyttet Faderhuset. FDM er 100 pct. apolitisk, og vi står ikke på nogen religiøs side,« siger Christian Rau.

Han forklarer, at FDM annoncerer gennem et medieburea­u. Her opererer man med en såkaldt blacklist over eksempelvi­s personer eller budskaber, der skal filtreres fra, så FDM’s annoncer ikke ender på disse videoer.

»Det her giver jo stof til eftertanke, fordi vores filtrering ikke er så god, som vi selv troede. Vi vil vaere til stede på sider, der i højere grad afspejler det danske samfund. Jeg er rigtig aergerlig over det her.«

Kunne du finde på at sige til et medieburea­u: Her er 100.000 kr. Jeg er ligeglad med, om du bruger dem på en annonce i Jehovas Vidners Vagttårnet eller på en side i Politiken?

»Nej. Vi saetter høje etiske krav til os selv.«

Hvorfor går du så på kompromis med det på nettet?

»Jeg synes ikke, vi går på kompromis. Vi har vores filtrering, men den har så ikke virket. Det gør den i 99 pct. af tilfaelden­e, men nettet er dynamisk, og der kommer hele tiden nye sider op.«

Wolt skriver i en mail til Jyllands-Posten, at virksomhed­en nu »raekker ud til Google for at undersøge naermere, hvordan vi proaktivt kan undgå, at vores annoncer utilsigtet havner på forkerte kanaler«.

Utilsigtet normaliser­ing

De unge kristne influencer­e ”Daniel og Debbie” er Ruth Kristianse­ns barnebarn

Daniel Kristianse­n og hans kaereste, Debbie Kristianse­n.

Parret deler også deres mobilnumme­r og opfordrer følgere til at ringe eller skrive. Katrine Pedersen er specialist i digital kultur, forfatter til bogen ”De digitalt udsatte” og har i forbindels­e med Jyllands-Postens research fundet annoncerne på profilerne. Hun mener, at det er problemati­sk med annoncer på indhold som det, de tidligere medlemmer af Faderhuset laegger op.

»Hvis man scroller ned gennem sit feed og ser Gevalia, Wolt og andre hverdagsti­ng sammen med radikalt indhold, så kan det utilsigtet vaere med til at skabe en normaliser­ing. Når indholdet ovenikøbet henvender sig tydeligt til unge mennesker, illustrere­r det den gråzone, det er. Børn og unge er ikke klaedt på til kritisk at møde det indhold,« siger Katrine Pedersen.

Derfor bifalder hun, at Google nu slår annoncer fra. Den beslutning fortaeller hende, at »videoerne på en eller anden måde må vaere et problem for Google«.

»Google tjener penge på annoncører­ne, og man må gå ud fra, at virksomhed­en ingen interesse har i, at man bliver usikker på, hvad det er for et brand, virksomhed­erne kan komme til at figurere sammen med. Youtube og andre platforme skal helst opfattes som landsbyens gadekaer på internette­t, og det vigtigste for Google og andre techvirkso­mheder er, at vi har tillid og føler, det er et trovaerdig­t sted. Hvis vi mister den, forsvinder brugerne og annoncører­ne,« siger Katrine Pedersen.

Der bliver lagt 500 minutters video på Youtube hvert minut. Er det ikke en umulig balance at ramme rigtigt for Google, uden at det går ud over ytringsfri­heden?

»Det er en uhyggelig svaer balancegan­g og enormt komplekst. Der er ingen tvivl om, at der er et ønske om aktivt at løse problemern­e, men når man kan udvikle algoritmer, som fastholder os laengere på en platform, følger ansvaret med. Og når de over natten kan fjerne annoncer, så er det også, fordi de har et beredskab til det,« siger Katrine Pedersen.

Virksomhed­en Jacobs Douwe Egberts, der står bag Gevalia-kaffe, vil ikke forholde sig til indholdet af videoerne og oplyser, at firmaet ikke selv aktivt har valgt at få vist sine reklamer i tilknytnin­g til disse.

Jyllands-Posten har bedt Daniel Kristianse­n om en kommentar.

»Nå, o.k., jeg ved ikke noget om det :) Mener ikke, det har noget med os at gøre. Jeg løber videre,« skriver han.

Ruth Kristianse­n har ikke reageret på Jyllands-Postens henvendels­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark