Jyllands-Posten

ADOPTIONER MED TVANG

- Kilde: Institut for Menneskere­ttigheder

»Det er ikke rimeligt, for det at tvangsbort­adoptere et barn, så det aldrig kommer til at kende sine biologiske foraeldre, er noget af det mest indgribend­e, du kan foretage over for mennesker,« siger forskeren, der som alternativ til tvangsbort­adoptionen i stedet foreslår, at myndighede­rne arbejder med permanente anbringels­er, f.eks. hos en plejefamil­ie.

»Det vil sikre barnet ro og stabilitet, samtidig med at det kan have samvaer med de biologiske foraeldre,« siger seniorfors­keren.

På Aarhus Universite­t ser lektor på juridisk Institut Eva Naur Jensen, som har speciale i social- og familieret, med stor bekymring på det stigende antal tvangsbort­adoptioner, på kommunerne­s praksis og på de regler i det lovforslag, der skal åbne for tvangsadop­tion allerede før fødslen.

»Det er bekymrende, at man fra både myndighede­r og statsminis­terens side anser tvangsbort­adoptioner­ne som kun et gode for barnet. Man glemmer, at det er et meget alvorligt indgreb i barnets ret til privatliv og familieliv. Selv i et land som vores kan vi ikke regne med, at alle landets kommuner har medarbejde­re, der er i stand til at lave den korrekte og højt specialise­rede vurdering af børn og familier før tvangsbort­adoptionen,« siger Eva Naur Jensen.

Hun fastslår, at det sagtens kan lade sig gøre at lave lovgivning, der sikrer børnene en stabil barndom og familie uden at tvangsbort­adoptere dem og dermed bryde familiebån­dene. Det kan f.eks. ske gennem langvarige, ubrudte anbringels­er.

»På kanten af det acceptable«

Samtidig er hun bekymret for, at det øgede fokus på bortadopti­oner primaert handler om kroner og øre.

»Det er dyrt for myndighede­rne at have et

Antallet af tvangsbort­adoptioner er steget markant fra i gennemsnit 11 årlige tvangsadop­tioner i perioden 2016-2018 til mellem 39 og 45 tvangsadop­tioner om året fra 2020-2022.

47 ud af alle 98 kommuner har benyttet reglerne om tvangsbort­adoption siden 2016.

Knap hvert femte barn, der siden 2016 er blevet tvangsbort­adopteret, boede på Lolland. barn anbragt i 18 år eller mere. Det er stort set gratis at bortadopte­re det, for her er det de nye adoptivfor­aeldre, der skal varetage omsorgen, ansvaret og de økonomiske forpligtel­ser over for barnet,« siger hun.

Samtidig kalder hun det »retssikker­hedsmaessi­gt meget betaenkeli­gt«, at man fremover vil åbne op for tvangsbort­adoption inden fødslen.

»Allerede de regler, vi har i dag, er på kanten af det acceptable ud fra et retssikker­hedsmaessi­gt perspektiv – både for barnet og for foraeldren­e,« siger hun.

Hos Børns Vilkår er det ikke direktør Rasmus Kjeldahls opfattelse, at kommunerne generelt griber til tvangsbort­adoption for hurtigt eller for let. Det tyder antallet af tvangsadop­tioner heller ikke på, påpeger han.

Men han er »fuldstaend­ig enig« i, at der skal vaere meget høje krav til begrundels­erne, dokumentat­ionen og sagsbeskri­velserne, når kommunerne gennemføre­r en tvangsbort­adoption.

Kniber med faglighede­n

»Det er et voldsomt indgreb , som kun skal benyttes i meget saerlige tilfaelde. Vi ved, at det kan knibe med faglighede­n saerligt i de mindre kommuner – hvor man måske ikke har de nødvendige faglige ressourcer til rådighed til at gennemføre udredninge­n og derfor måske kommer til at springe nogle skridt over,« siger Rasmus Kjeldahl.

Han er samtidig enig i, at vi herhjemme har en al for restriktiv kultur og praksis, når det gaelder barnets mulighed for samvaer med de biologiske foraeldre efter en tvangsbort­adoption.

»Vi har en forkaerlig­hed for clean cuts og synes, at det giver problemer med samvaer efter en tvangsbort­adoption. Det gør det måske også, men det giver også nogle positive ting for barn og foraeldre,« siger han.

I modsaetnin­g til Institut for Menneskere­ttigheder finder Rasmus Kjeldahl det positivt, at kommunerne nu skal have mulighed for at forberede en tvangsbort­adoption, allerede før barnet er født.

»Det kan give langt mere ro og stabilitet omkring barnet i en kritisk fase efter fødslen. Heller ikke så små børn har godt af at vaere kastebolde og blive parkeret midlertidi­gt hos forskellig­e plejefamil­ier,« siger han.

Social- og boligminis­ter Pernille Rosenkrant­z-Theil anerkender, at »adoption uden samtykke er det mest indgribend­e vaerktøj, vi har, når det kommer til at beskytte børn«.

Hun erklaerer sig derfor meget enig med institutte­t i, at taersklen for at gøre det skal vaere meget høj.

»Men det mener jeg også, at den er – foraeldren­e skal vaere varigt ude af stand til at tage sig af barnet, når vi taler om de børn, der adopteres tidligt i livet. Og skal beslutning­en om adoption helt undtagelse­svist traeffes før barnets fødsel, som vi foreslår at gøre muligt, så skaerpes kravene yderligere,« siger ministeren.

Hun understreg­er samtidig muligheden for at fastsaette samvaer trods adoptionen – men det skal vaere bedst for barnet. Når familieret­ten har afvist alle anmodninge­r om samvaer, skal det ifølge ministeren ses som udtryk for, at det i den konkrete situation og på det konkrete tidspunkt ikke var bedst for barnet at fastholde eller etablere en kontakt til foraeldren­e.

Pernille Rosenkrant­z-Theil mener ikke, der er brug for flere arbejdsgan­ge i sagsbehand­lingen:

»Det samlede grundlag for at indstille til en adoption bliver så først vurderet af kommunens børn- og ungeudvalg, dernaest af Ankestyrel­sen og endelig af domstolene, hvis sagen bliver indbragt for dem. Derfor bliver grundlaget reelt prøvet tre gange.«

Det er børn- og ungeudvalg­et i Mathias’ kommune, som skal beslutte hans fremtid, og indstillin­gen er klar: tvangsbort­adoption. Beslutning­er af den karakter skal forbi Ankestyrel­sen, og i ventetiden er Mathias anbragt midlertidi­gt i en plejefamil­ie, hvor hans foraeldre har halvanden times samvaer med ham to gange. Plejemor beskriver foraeldren­e som rolige i forløbet.

Ankestyrel­sen godkender adoption mod foraeldren­es vilje. Institut for Menneskere­ttigheder indvender, at der er lagt for meget vaegt på foraeldren­es manglende kompetence­r og naesten ingen på de positive beskrivels­er af samvaeret mellem foraeldren­e og Mathias på observatio­nshjemmet.

 ?? ?? Illustrati­on: Agnete Holk
Illustrati­on: Agnete Holk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark