Jyllands-Posten

HISTORIEN OM IRMA

-

Coop meddelte tirsdag, at Irmas 65 butikker fra den 1. april i år lukker. En del af dem vil blive lagt ind under koncernens andre kaeder. Det sker som et led i en større spareøvels­e i koncernen, der har haft et dårligt 2022. I 1982 blev Irma opkøbt af Coop for 300 mio. kr.

Irma tog sin begyndelse i 1886 med Karen Marie Schepler, der åbnede en lille butik i hovedstade­n med salg af bl.a. aeg, smør og fløde. Hendes søn udvidede med nye butikker og egne varer, og gennem tiden opbyggede Irma egne fabrikker med fødevarepr­oduktion. Kaeden har gennem årene markeret sig med kaffe, økologi, Fairtrade, specialpro­dukter og den legendaris­ke blå Irma-kaffe, som den tidligere direktør Børge Olsen tog til Brasilien for at finde.

Irma forsøgte i slutningen af 00’erne at udvide med butikker i Jylland og på Fyn – dog uden succes. I dag betegnes Irma som Danmarks aeldste og Europas naestaelds­te dagligvare­kaede.

Irmapigen kom til verden i 1907, da arkitekt Sofus Greiffenbe­rgs datter Else som treårig stod model. Irmapigen er opdateret og aendret flere gange undervejs. manglende succes i Jylland mest handler om, at der aldrig var kraft nok i forsøgene.

Ja, Fairtrade og økologi betyder mere for københavne­re, siger hun, og helt generelt opstår trends ofte i storbyerne, hvorfra de breder sig, men til trods for en forskel på jyder og københavne­re, er der »ofte mere, der binder aarhusiane­re og københavne­re sammen, end der skiller dem«.

Internette­t og de sociale medier har betydet meget for os som forbrugere. I dag opfanger vi trends langt hurtigere på tvaers af landet end tidligere, siger Anne Glad.

»I dag kunne der sagtens vaere vaekstbeti­ngelser i Jylland. Desvaerre er Irma jo blevet lidt mislighold­t de seneste år,« siger hun.

Fyn derimod falder altid »detailmaes­sigt udenfor«.

»Man kan ikke slå en lige streg over Fyn. De har en saerlig smag. De holdt også fast i Jolly Cola laengere end alle andre,« siger Anne Glad.

Dårligt købmandska­b lukker Irma

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark