Jyllands-Posten

Oligark med bånd til praesident Putin kan blive Kremls frontfigur i Ukraine

Viktor Medvedtjuk er Putins naere allierede og en mulig marionetle­der i et russiskdom­ineret Ukraine. Men både i Kyiv og Moskva er der mange, som afskyr den ukrainske toppolitik­er og rigmand.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Der går et trecifret antal krigsfange­r på en enkelt Viktor Medvedtjuk.

Det blev klart, da Ukraine i september sidste år lod den 68-årige Medvedtjuk, der har spillet en nøglerolle i ukrainsk samfundsli­v og politik i flere årtier, indgå i en større udveksling af fanger.

Her fik Kyiv 215 krigsfange­r (inklusive flere prominente officerer), mens Kreml kunne hente 55 fanger hjem – plus Medvedtjuk, der via Polen og Tyrkiet ankom til Moskva den 22. september.

Her holdt han i tre måneder lav profil, inden han de seneste par uger er trådt offentligt frem, bl.a. i Moskva-dagbladet Izvestija og på propaganda­senderen RT, med budskabet om, at han vil grundlaegg­e en ny bevaegelse, der kan kandidere til at overtage magten i Ukraine, hvis Kreml vinder sin krig i landet.

I Medvedtjuk­s version af begivenhed­erne i Ukraine – der laegger sig meget taet op ad Moskvas – er det en ekstremist­isk klike i Kyiv, som støttet af Vesten har erklaeret Rusland krig:

»I Ukraine hersker krigsparti­et uindskraen­ket, oppisker et krigerisk hysteri, der allerede har bredt sig uden for landets graenser,« skrev Medvedtjuk i en lang artikel i det Kreml-loyale Izvestija.

En hypotetisk bevaegelse

Modstykket til dette er han efter sin egen opfattelse i faerd med at grundlaegg­e:

»Det er nødvendigt at skabe en politisk bevaegelse, der består af dem, som ikke har overgivet sig, som ikke har opgivet deres holdninger under trussel om død og faengsel, som ikke ønsker at gøre deres land til et sted for geopolitis­ke opgør,« skrev han i Izvestija.

Denne indtil videre hypotetisk­e bevaegelse, der godt kunne lyde som en art eksilreger­ing med Kreml som opdragsgiv­er, laegger op til at bedrive agitation både i øst og vest.

»Det er nødvendigt, at man i Rusland, i Ukraine og i Vesten hører det andet Ukraines stemme,« lød det fra Viktor Medvedtjuk på tv-kanalen RT.

Ukraines demokratis­k valgte praesident, Volodymyr Zelenskyj, som Rusland håbede at afsaette ved sit lynangreb i februar sidste år, har Medvedtjuk helt åbenbart ikke meget tilovers for.

»Han repraesent­erer i dag Ukraine og haevder, at det ukrainske folk står sammen i spørgsmåle­t om antirussis­k hysteri og primitivt russerhad. Men det er ikke rigtigt,« sagde Medvedtjuk.

Den prorussisk­e ukrainske politiker var stabschef for praesident Leonid Kutjmas administra­tion i 2002-05 og er i flere omgange blevet valgt til det ukrainske parlament. Han stod i en årraekke i spidsen for et mindre parti, Ukraines Valg.

Som indehaver af flere tvstatione­r har den hovedrige

Medvedtjuk samtidig vaeret en central spiller i det ukrainske medielands­kab, ofte som talerør for et prorussisk budskab.

Men han er i stigende grad gerådet i åbent klammeri med myndighede­rne i Kyiv, og i maj 2021 blev han sat i husarrest som mistaenkt i en sag om højforraed­eri.

Han flygtede fra sin husarrest i forbindels­e med krigsudbru­ddet i februar sidste år, men blev igen pågrebet nogle måneder senere.

En brik i et speget spil

I sit hjemland er Viktor Medvedtjuk i dag hadet og foragtet af mange som en forraeder, men for Moskva er han en mulig brik i det spegede spil om Ukraines fremtid, hvis Rusland lykkes med at undertving­e større dele af landet.

Medvedtjuk er ikke den eneste ukrainske politiker, som Kreml har på lager (der finder man også bl.a. ekspraesid­ent Viktor Janukovitj), men han har én kaempe fordel: Ruslands praesident, Vladimir Putin, stoler på ham.

Forbindels­en mellem Putin

og ukraineren straekker sig tilbage til i hvert fald 2005, da Putin på Krim blev gudfar til Medvedtjuk­s yngste datter – en type relation, man går en del op i både i Ukraine og Rusland.

Siden har den ukrainske politiker i udstrakt omfang nydt godt af sine taette bånd til Rusland i form af fordelagti­ge forretning­er og forventes nu at gengaelde vennetjene­sterne som politisk frontfigur for russiske interesser.

Forbløffet analytiker

Men selv om Kreml måske mener at have sikret sig et politisk es i skikkelse af Medvedtjuk, så er det ikke et synspunkt, ret mange deler i Moskva.

»Den beslutsomh­ed, hvormed Kreml fortsat satser alt på dette håbløse tilfaelde, er forbløffen­de. Selv da hans parti stod på højden af sin succes, var Medvedtjuk aldrig det mindste populaer i nogen af Ukraines regioner, han toppede altid listen over de mindst populaere politikere,« skrev analytiker­en Konstantin Skorkin for taenketank­en Carnegie.

 ?? ?? De naere relationer mellem praesident Vladimir Putin og den ukrainske politiker Viktor Medvedtjuk går langt tilbage. Her ses de sammen i 2019. Foto: Vyacheslav Prokofyev/AP
De naere relationer mellem praesident Vladimir Putin og den ukrainske politiker Viktor Medvedtjuk går langt tilbage. Her ses de sammen i 2019. Foto: Vyacheslav Prokofyev/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark