Jyllands-Posten

Er Rishi Sunak for svag til at redde Boris Johnsons parti op af sølet?

En privileger­et og privatudda­nnet elite med Boris Johnson i spidsen får skylden for Storbritan­niens mange forbandels­er. Onsdag gik op mod en halv million briter på gaden i en af de største strejker i en generation.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Ingen lovede, at det ville blive let, da Rishi Sunak i oktober sidste år blev britisk premiermin­ister som den tredje i løbet af få måneder efter Boris Johnson og Liz Truss.

Den 42-årige søn af indiske indvandrer­e forpligted­e sig til at rydde op efter det kaos, som de to forgaenger­e efterlod sig, og lovede »integritet, profession­alisme og ansvarligh­ed på alle niveauer«.

Tre måneder efter er mange skuffede. Det konservati­ve parti fortsaette­r med at vaere fast leverandør af de saftige skandaler, der kunne vaere hentet fra en korrupt bananrepub­lik.

Sunaks løfter om stabilitet og sammenhold var møntet på både Storbritan­nien og det konservati­ve parti. Men selv om tre måneder er en kort frist, får premiermin­isteren foreløbig dumpekarak­terer i begge discipline­r.

Storbritan­nien er splittet på kryds og tvaers af omfattende strejker, bl.a. fordi Sunak midt i årtiers vaerste økonomiske krise ikke vil imødekomme fagforenin­ger, der kraever kompensati­on for en løbsk inflation.

Onsdag gik op mod en halv million britiske laerere, embedsmaen­d, lokoførere og universite­tslektorer på gaden for at demonstrer­e over løn og vilkår i en af de største koordinere­de strejkeakt­ioner i Storbritan­nien i en generation. Aktionen forårsaged­e omfattende forstyrrel­ser af alt fra lukkede skoler til aflyste tog.

Mobbede kolleger

Tynget af negative overskrift­er fortsaette­r regeringsp­artiet sin rutsjetur mod bunden af meningsmål­ingerne. I weekenden fyrede Sunak formanden for partiet, Nadhim Zahawi, som han selv udpegede efter at vaere flyttet ind i Downing Street 10. Partiets egen moralske overdommer, Laurie Magnus, vurderede, at den irakiske kurder, der kom til Storbritan­nien som barn, blev mangemilli­onaer og siden politiker, har begået markante brud på det etiske kodeks for ministre ved at hemmeligho­lde en skattesag, hvori han kom af med ca. 40 mio. kr. inklusive en større bøde.

Sunak kritiseres for at have holdt hånden over kollegaen for laenge. Kommentato­rer gaetter på, at det kan skyldes dårlige personlige minder om den sønderlemm­ende kritik, da hans egen stenrige hustru benyttede et – lovligt – smuthul i reglerne til at slippe billigere i skat.

Flere tidligere sager sår tvivl om premiermin­isterens talenter som oprydder. Hvorfor genindsatt­e han Suella Braverman som indenrigsm­inister, blot en uge efter at hun blev fyret for at have brudt interne sikkerheds­regler? Hvorfor naegtede han i første omgang at fyre ministeren Gavin Williamson, der blev beskyldt for at mobbe og true parlaments­medlemmer?

Sagerne saetter ifølge BBC’s politiske redaktør, Chris Mason, et stort spørgsmåls­tegn ved Sunaks dømmekraft.

Johnson manglede penge

Ordet skandale klaeber fortsat til det konservati­ve regeringsp­arti, der i meningsmål­inger står til at tabe stort til Labour ved det kommende parlaments­valg, formentlig i 2024. Raekken synes endeløs og begraenser sig ikke til sexskandal­er. Lige nu undersøges også vicepremie­rminister Dominic Raab for beskyldnin­ger om mobning af kolleger.

Og så er der Boris Johnson, der trods sit farvel til Downing Street bliver ved med at poppe op overalt. Som forleden, da han i Kyiv igen legede premiermin­ister og argumenter­ede for at give Ukraine både kampfly og hurtig optagelse i Nato.

Rejsen formåede ikke at overskygge en anden sag om Johnsons tilsynelad­ende desperate behov for et lån på 800.000 pund, naesten 7 mio. kr., da han var premiermin­ister. Som garant for lånet fandt han en fjern faetter i Canada, Sam Blyth, mangemilli­onaer på at stifte privatskol­er. En tredje person i affaeren er bankmanden og den konservati­ve partidonor Richard Sharp. Sidstnaevn­te blev under Johnson udpeget til formand for BBC. Det har rejst spørgsmåle­t, om der blev indgået lyssky handler i porten.

Forleden forsikrede Johnson, at Sharp intet kendte til hans personlige økonomi, men udtalelsen blev dementeret i Sunday Times, der offentligg­jorde et brev fra toprådgive­ren Simon Case til Johnson:

»I betragtnin­g af den foreståend­e udnaevnels­e af Richard Sharp til ny formand for BBC er det vigtigt, at du ikke laengere spørger ham til råds om dine personlige økonomiske anliggende­r«, skrev Case.

Privatskol­ernes skyld

Klummeskri­benten i avisen The Guardian John Harris ser det politiske forfald som resultatet af magtmisbru­g fra et sammenrend af privileger­ede briter uddannet på dyre privatskol­er og på universite­tet i Oxford.

»Vores nyere historie er maerket af to faenomener.

Johnson udkrystall­iserede en følelse af, at rige og magtfulde mennesker kan handle straffrit; Sunak synes at vaere så vant til en sådan adfaerd, at han ikke kan finde ud af at stoppe den.«

John Harris’ påstand er, at Storbritan­nien styres af en skamløs elite, der er bundet sammen i absurde netvaerk af privilegie­r, og som traeffer endeløse dumme beslutning­er vel vidende, at de takket vaere deres rigdom og forbindels­er aldrig behøver at bekymre sig om konsekvens­erne.

»Det er essensen af historien om, hvordan vi blev ført ud af EU af privatudda­nnede tabere som Johnson, Jacob Rees-Mogg, Nigel Farage, Dominic Cummings,« skriver han.

Ifølge klummeskri­benten har stort set alle i Storbritan­niens herskende klasse gået på dyre privatskol­er som kostskolen Eton og bagefter på Oxford. Selv om 93 pct. af alle briter har gået på offentlige skoler, er to tredjedele af landets øverste dommere privatudda­nnede. Det samme er 51 pct. af førende journalist­er og 52 pct. af britiske diplomater. I Sunaks administra­tion er antallet af eliteuddan­nede 65 pct.

 ?? ?? Både Boris Johnson og Rishi Sunak studerede på universite­tet i Oxford. Foto: Justin Tallis/AP
Både Boris Johnson og Rishi Sunak studerede på universite­tet i Oxford. Foto: Justin Tallis/AP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark