Jyllands-Posten

”Tropernes Trump” vender måske aldrig tilbage til Brasilien

Det kan have lange udsigter at få afhørt den tidligere praesident Jair Bolsonaro eller at få ham anholdt i forbindels­e med stormen på landets kongres, højesteret og praesident­kontor.

- ANJA LUNDING HANSEN Anja.lunding.hansen@jp.dk

Han lovede at bringe storhedsti­den tilbage til Brasilien, men efter han led sit valgnederl­ag, så resten af landet ham flygte til Florida lige før overdragel­sen af praesident­posten til Lula da Silva den 1. januar i år af frygt for at blive retsforful­gt – også for det nylige stormløb på den brasilians­ke kongres.

Den nu tidligere praesident Jair Bolsonaro befinder sig dermed tusindvis af kilometer fra sit hjemland, bosiddende fem minutter fra Mickey Mouses hjemsted i Orlando og omtrent to timer fra Mar-a-Lago, der huser Donald Trump, som selv er under anklage for at have spillet en rolle i stormen af den amerikansk­e kongres i januar 2021.

Selv om der er langt til det brasilians­ke praesident­palads, der udgjorde Bolsonaros hjem i fire år, tyder noget på, at han ikke har alt for travlt med at komme hjem. Hans aeldste søn har i hvert fald sat spekulatio­ner i gang om, hvorvidt Bolsonaro overhovede­t har planer om at vende tilbage.

»Han hviler sig. Har I nogensinde taget ferie?« siger hans søn, Flavio Bolsonaro, ifølge The Times.

Da journalist­er spurgte ham om, hvornår hans far ville vaere tilbage i Brasilien, svarede sønnen, at »det kunne vaere i morgen, det kunne vaere om seks måneder, eller han kunne aldrig komme tilbage. Jeg ved det ikke«.

Visum er udløbet

Bolsonaros diplomatis­ke visum, som han flygtede til USA med, er nu udløbet. Men hans advokat, Felipe Alexandre, bekraefter over for Washington Post, at han i stedet har anmodet USA’s myndighede­r om at få et seksmånede­rs turistvisu­m.

Hvad der ligner en forlaenget ferie, har dog givet anledning til forundring og latterligg­ørelse af Bolsonaro på de sociale medier, efter at den tidligere haerkaptaj­n i Florida er blevet set spise alene på fastfood-kaeden Kentucky Fried Chicken og vandre tilsynelad­ende formålsløs­t rundt i et indkøbscen­ter.

I Brasilien er der i mellemtide­n en raekke igangvaere­nde undersøgel­ser mod Bolsonaro, angiveligt om magtmisbru­g, løgne om valgsvinde­l og systematis­k spredning af misinforma­tion samt altså en mulig indblandin­g i det oprør, der fik tusindvis af hans tilhaenger­e til at storme den brasilians­ke kongres, højesteret og praesident­kontoret i Brasilia.

Det har udløst adskillige opfordring­er i Brasilien til, at den tidligere praesident skal afhøres eller endog arresteres, efter at Bolsonaro ifølge blandt andre den nye brasilians­ke praesident, Luiz Inácio Lula da Silva, skulle have »ansporet« og »udløst« stormløbet mod kongressen med sine falske påstande om valgsvinde­l.

Bolsonaro har selv fordømt volden, men har aldrig officielt indrømmet sit nederlag. Sønnen Flavio har udtalt, at hans far forholder sig »meget roligt« og følger med i, hvad der sker i sit hjemland »med god samvittigh­ed over, at han gjorde sit bedste for Brasilien«. Sønnen ses som noget naer en kloning af sin far.

Tilhaenger­e tilbagehol­dt

Imens er omkring tusind af de tilhaenger­e, der stormede regeringsb­ygningerne, indtil videre blevet tilbagehol­dt af politiet. Det gaelder også Bolsonaros tidligere justitsmin­ister, Anderson Torres, som var ansvarlig for sikkerhede­n i Brasilia under oprøret. Han blev for nylig arresteret på grund af mistanke om »forsømmels­e« og »medvirken«.

Det er uklart, hvad der vil ske, hvis myndighede­rne i Brasilien efter efterforsk­ningen af optøjerne vil påbegynde en retssag mod Bolsonaro for at have opildnet til opstand efter et legitimt og demokratis­k valg. Og om han i givet fald vil blive udleveret fra USA, hvis han ikke selv møder op til en mulig retssag.

Kilder siger til brasilians­ke medier, at det var Bolsonaros plan at blive i USA i mellem en til tre måneder for her at afvente, om der ville blive rejst retssager mod ham, da han i forvejen var under efterforsk­ning.

Han hviler sig. Har I nogensinde taget ferie? FLAVIO BOLSONARO, JAIR BOLSONAROS SØN – TIL THE TIMES.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark