Jyllands-Posten

Kulturkrig­eren Ron DeSantis strammer igen skruen før praesident­valget i 2024

Med et saet nye love mod den såkaldte woke-kultur på Floridas uddannelse­sinstituti­oner er guvernør Ron DeSantis for alvor ved at køre sig selv i stilling som USA’s naeste praesident, lyder det nu.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

I et sandt kulturkors­tog gør Floridas guvernør, Ron DeSantis, sig endnu engang politisk attraktiv for de vaelgere blandt Republikan­erne, der ønsker en ny og anderledes kandidat end Donald Trump til USA’s praesident­valg i 2024.

Det står klart, efter at Ron DeSantis tirsdag annoncered­e det til dato mest aggressive tiltag mod, hvad han selv kalder de liberales syge »indoktrine­ring« og »politiske aktivisme« på Floridas højere laereansta­lter. Forslaget kommer efter en raekke opsigtsvae­kkende nye love, der de seneste måneder i en lind strøm er blevet indført af den fremadstor­mende republikan­ske guvernør, og som nu atter en gang saetter strøm til den betaendte amerikansk­e kulturdeba­t.

Sidste år vedtog Florida bl.a. en lov om, at elever indtil tredje klasse ikke må blive undervist i kønsidenti­tet og seksuelle orienterin­ger. Ron DeSantis skrev også under på en lov, der forbyder transkønne­de i at deltage i kvindestae­vner på Floridas universite­ter og high schools.

Men det mest opsigtsvae­kkende, Ron DeSantis gjorde, var, da han i efteråret fløj 50 venezuelan­ske migranter til den demokratis­ke kulturelit­es foretrukne ferieø Martha’s Vineyard i Massachuse­tts. Med traekket lykkedes det Ron DeSantis at score massive politiske kegler hos mange republikan­ske vaelgere, og det er også i den sammenhaen­g, at man nu skal se det nye skrappe tiltag mod Floridas højere laereansta­lter, skrev avisen New York Times tirsdag.

Opgør med »ideologisk konformite­t«

Det handler om Floridas såkaldte community colleges, som er en slags forbereden­de mini-universite­ter i USA. Tirsdag sagde Ron DeSantis, at han med sin ny lov ønsker at gøre op med den amerikansk­e venstreflø­js udbredte »ideologisk­e konformite­t« på statens højere uddannelse­r herunder også på de 28 såkaldte community colleges i Florida.

»Sådan noget (ideologisk konformite­t, red.) hører ikke hjemme i vores stat,« sagde han.

Hvis Ron DeSantis temmelig opsigtsvae­kkende tiltag bliver vedtaget, vil det bl.a. betyde, at statens mange studerende bliver tvunget til at tage bestemte kurser, bl.a. om vestlig kultur. Det sagde lederen af Floridas Fakultetsf­orening, Andrew Gothard, forleden til New York Times.

»Ron DeSantis har denne idé om, at han og de andre politikere i staten har ret til at fortaelle de studerende i Florida, hvilke klasser og uddannelse­r de kan tage. På den ene side siger han, at han tror på frihed, men så vedtager han og foreslår lovgivning og politik, der går i den stik modsatte retning,« sagde han.

Ron DeSantis vil også bandlyse undervisni­ng i såkaldt kritisk raceteori på statens højere laereansta­lter. Kritisk raceteori er en akademisk disciplin, hvis udgangspun­kt er, at USA er gennemsyre­t af en slags systemisk racisme, der undertrykk­er den sorte del af befolkning­en. Netop den teori har de seneste år skabt stor debat, fordi de konservati­ve mener, at den tvinger de studerende til at kigge negativt på amerikansk historie.

Ron DeSantis har desuden forbudt bøger, som han mener er politisk stødende. Spørgsmåle­t er så, hvad det betyder, hvis han skulle gå hen og annoncere sit kandidatur til praesident­valgkampen i 2024. Forledes skrev klummeskri­benten Henry Olsen i avisen Washington Post, at det vil give ham et kaempe boost.

»Han vil (med sine tiltag, red.) kunne drage fordel af at have gjort noget helt håndgribel­igt for derved nationalt at vise, at han er endnu staerkere og mere succesfuld end den tidligere praesident Donald Trump,« skrev Henry Olsen.

Ekstrem kulturkamp

Ron DeSantis’ mange tiltag griber lige ned i den ekstreme kulturkamp, der lige nu foregår overalt i USA. Ikke mindst de amerikansk­e skoler har de seneste mange måneder vaeret en tiltagende ideologisk slagmark for konservati­ve og venstreori­enterede politiske slagsmål.

Derfor handler kampen om langt mere end nogle enkelte fag på nogle skoler, lyder det fra flere eksperter, der ser Ron DeSantis som den absolutte topkandida­t til på succesfuld vis at kunne vaelte Donald Trump af pinden ved et evt. republikan­sk primaerval­g i 2024.

Ron DeSantis har da heller ikke kun begraenset sin kamp til at handle om Floridas skoler. Også store haederkron­ede firmaer som Disney-koncernen og Coca Cola har fået en over tuden. Ifølge Ron DeSantis er koncernern­e alt for venstreori­enterede i deres syn på Floridas konservati­ve love.

Sidste år gik sagen så vidt, at Ron DeSantis på opsigtsvae­kkende vis underskrev en lov, der fjernede Disney-koncernens historiske rettighed til det godt 11.000 hektar store område kaldet Reedy Creek Improvemen­t District, hvor koncernen har sine berømte temaparker.

Hvad der kommer til at ske med den nye sag, er stadig usikkert. Men det står ifølge mange eksperter klart, at Ron DeSantis nu for alvor har hvaesset kniven frem mod praesident­valget i 2024 – og det med en politisk dagsorden, der i den grad vil skabe debat i USA.

... han er endnu staerkere og mere succesfuld end den tidligere praesident Donald Trump. HENRY OLSEN, KLUMMESKRI­BENT, WASHINGTON POST

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark