Jyllands-Posten

Tilflytter fra Cannes til Velling: Måtte google Anders Agger

Hjemme hos Elsebeth Pugflod Lamare står en signeret udgave af den prisvinden­de roman ”Meter i sekundet”. Som tilflytter genkender hun bl.a. jernbanebr­oen, som kun bilister med dødsforagt ikke frygter. Nu er bogen blevet til film – lige uden for hendes vin

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

I Velling banker man på døren tre hurtige gange og går ind. Uden at vente på ”kom ind”. Her kommer en vaesentlig bonusinfo til den lokale tradition: Det drejer sig om bagdøren.

»Har du ikke laest det i bogen? Fordøren er altid låst,« råber Elsebeth Pugflod Lamare, da hun åbner bagdøren og signalerer, at det er den ulåste vej ind til hendes gamle, renoverede rødstenshu­s midt på hovedgaden i Velling. I smørhullet mellem købmanden og kirken.

»Det var engang byens telefoncen­tral. Det passer meget godt til en gammel sladretask­e som mig,« fortaeller hun under rundvisnin­gen i huset, som har baghave op til landsbyens friskole og udsigt over flad markjord, inden Ringkøbing Fjord breder sig i horisonten.

På den måde kommer Elsebeth Pugflod Lamare til at lyde indfødt. Men hun er tilflytter. Praecis som forfatter Stine Pilgaard, der flyttede fra København til Velling, da hendes mand fik job på højskolen. Den periode inspirered­e Pilgaard til den prisvinden­de roman ”Meter i sekundet”, som handler om at finde fodfaeste i livet og i Vestjyllan­d.

Sjaeldent liv i hovedgaden

Siden udgivelsen i 2020 har bogen ligget uendelige uger på bestseller-listen. Naturgiven­t som vestenvind­en er den nu blevet til film, og torsdag har ”Meter i sekundet” biografpre­miere.

Den er instrueret af Hella Joof, og en stor del er optaget on location i Velling og omegn, bl.a. på højskolen, hos købmanden, ved kørelaerer­nes kaffevogn i Ringkøbing, i en dødsdrom af en rundkørsel i Hvide Sande …

»Det var en sjov periode. Pludselig en morgen gik en charmerend­e, mørk kvinde rundt lige uden for mine vinduer, og det vrimlede med skuespille­re og filmfolk. Det er sjaeldent med så meget liv og diversitet ude på vejen,« konstatere­r 57-årige Elsebeth Pugflod Lamare.

For to år siden flyttede hun til Velling som Stine Pilgaard fra noget vaesentlig­t større: Cannes i Sydfrankri­g. Elsebeth Pugflod Lamare er oprindelig­t fra Nordjyllan­d og opvokset i Herning. Efter gymnasiet fik hun job i Det Danske Hus på ChampsÉlys­ées i Paris.

Frankrig forplanted­e sig i hendes hjerte, og det planlagte studium på universite­tet i Aarhus blev forholdsvi­s hurtigt skiftet ud med studier i Lyon og siden fast job i Paris. Her mødte hun golfspille­ren Francois Lamare. Da hun fik job i Nice, flyttede parret sydpå, hvor de blev foraeldre til Leonore og Maximillie­n.

Siden er ferier og højtider ofte blevet brugt hos familien i Danmark. Isaer i Velling, hvor Elsebeth Pugflod Lamares søster og svoger begge er laerere. Det gav datteren Leonore smag for det danske skolesyste­m. Som 14-årig proklamere­de hun, at hun som sine to danske faetre ville på efterskole.

»Vi besluttede, at hun skulle have chancen for at prøve det danske skolesyste­m og komme endnu taettere på dansk kultur. Vi havde købt sommerhus i Stauning, hvor jeg kunne arbejde i perioder og vaere taettere på,« siger

Elsebeth Pugflod Lamare.

Det franske skred

Efterskole­n blev til ønsket om en dansk studentere­ksamen. Leonore arrangered­e selv et møde med rektor på gymnasiet i Ringkøbing for at spørge, om her var plads til en elev med hendes baggrund. I Frankrig var hendes far imponeret over, hvordan det danske skolesyste­m havde udviklet hans datter.

»Hun blev set og hørt som elev, mens terperi og envejskomm­unikation stadig praeger det franske skolesyste­m. Desuden er vi enige om, at der er sket et skred i det franske samfund, som er praeget af ulighed og mistillid mellem folk og til systemet. Derfor er der strejker og demonstrat­ioner i ét vaek. Oprindelig­t rejste jeg vaek fra ordentligh­eden i Danmark, men pludselig savnede jeg, at tingene fungerer. Jeg savnede at have tillid,« siger

Man kan grine ad byens slogan, men herude bakker man op, og ”vi vil i Velling”. ELSEBETH PUGFLOD LAMARE, TILFLYTTER I VELLING

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark