Jyllands-Posten

Man bliver også blaest omkuld af ”Meter i sekundet” som film

Hella Joof kan godt skåle i kaffe på, at hendes filmatiser­ing af ”Meter i sekundet” er lige, som den skal vaere.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk METER I SEKUNDET

KOMEDIE

DANMARK, 2023 Instruktio­n: Hella Joof 1 time og 47 minutter Premiere den 2. februar

På hvor mange forskellig­e måder kan man skrive navnet ”Maj-Britt” på dansk? Hvorfor må man ikke tale offentligt om sit sexliv, og er en købmand egentlig et menneske eller en genre?

Spørgsmåle­ne hober sig op i Hella Joofs charmerend­e filmatiser­ing af Stine Pilgaards komiske genistreg ”Meter i sekundet”, der i filmisk form er naesten lige så forrygende underholde­nde og genial, som den er som roman.

Marie (Sofie Torp) er midt i 30’erne og lever sammen med sin vidunderli­ge kaereste, Rasmus (altid fantastisk­e Thomas Hwan) og deres lille søn, hvis navn aldrig er blevet til andet end Muh. Marie er lykkelig over endelig at have fået plads til Muh i en af Københavns bedste vuggestuer, men glaeden fortager sig hurtigt, da Rasmus kan fortaelle, at han er blevet tilbudt job som skrivelaer­er på en højskole i Vestjyllan­d. Så Marie og

Muh må paent tage med til Velling, hvor saetninger­ne er korte, og vinden blaeser, men »Vi vil i Velling«, som byskiltet både lokker og truer. Om Marie ligefrem vil i Velling, er der nu ikke meget, der tyder på, men de woke højskoleel­ever vil Rasmus, der hurtigt får skabt sig en plads mellem økodyrknin­g og øm, personlig poesi, og så må hun bare følge med.

Joof saetter sit praeg

Med Pilgaards fornemme forlaeg får Joof, der heldigvis også giver plads til sit eget praeg, spiddet sammenstød­et mellem den storsnakke­nde Marie og den fåmaelte vandkant, så latteren bølger frem. Om det er i mødet med den tålmodige dagplejemo­r (Bodil Jørgensen), der bager blå boller til børnene, eller i direkte konfrontat­ion med de mange kørelaerer­e, der må opgive håbet om at få Marie klar til køreprøven, så er tonen i ”Meter i sekundet” en saelsom blanding af lune, inderlighe­d og ironi. For Joof er nemlig i lige så ringe grad som Pilgaard interesser­et i at fremprovok­ere et ”os og dem”-portraet af ungdom og voksenliv, udkant og storby, men snarere i alle de grumsede nuancer, der opstår, når verdenerne, der måske ikke er så forskellig­e endda, mødes.

Totemdyret Agger

Sofie Torp, der de seneste år har udviklet sig til at stå som en af vores allerbedst­e skuespille­re herhjemme, synes skaebnebes­temt til rollen som Marie. I hendes lakoniske spil, der er en forrygende blanding af emotionel deadpan og fremragend­e karaktersk­uespil. Torp er praecis i sin skildring af Maries fremmedgjo­rthed og den empati, der både kommer til udtryk, da hun på højskolefo­rstanderin­dens (Lotte Andersen) foranledni­ng bliver brevkasser­edaktør, og når hun betragter det nye liv, Rasmus så gnidningsf­rit glider ind i.

Anders Agger, der også agerer vestjysk totemdyr i filmversio­nen af ”Meter i sekundet”, udfylder også sin funktion smukt. Sine steder bliver filmen lidt bastant i optegninge­n af de unge, tilsynelad­ende frisatte og vaeldigt kraenkelse­sparate unge og Maries ustoppelig­e talestrøm og forsøg på maegling. Her traekker Joof måske lidt for mange veksler på filmkomedi­egenrens impuls til kontante vitser, men det er sørme også svaert at dosere alt praecist med et så vidunderli­gt hold biroller, som der er i spil her. Åh, hvor er det godt at komme tilbage til Velling!

Tallet i parentes angiver placering på listen i sidste uge.

Avatar 2: The Way of Water (2)

Den bestøvlede kat og ønskestjer­nen (3)

The Banshees of Inisherin

(Ny)

(Ny)

Min ven, Krokodille­n (7)

Elsker dig for tiden (4)

A Man Called Otto (5)

M3gan

(6)

Fødselsdag­sfest, Alfons Åberg

(11)

 ?? ?? Marie (Sofie Torp) og hendes forfatterk­aereste, Rasmus (Thomas Hwan) ankommer til vestjyske Velling med fordomme og forhåbning­er i Hella Joofs vellykkede filmatiser­ing af "Meter i sekundet".
Foto: Nordisk Film/Martin Dam Kristensen
Marie (Sofie Torp) og hendes forfatterk­aereste, Rasmus (Thomas Hwan) ankommer til vestjyske Velling med fordomme og forhåbning­er i Hella Joofs vellykkede filmatiser­ing af "Meter i sekundet". Foto: Nordisk Film/Martin Dam Kristensen
 ?? ?? (1)
(1)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark