Jyllands-Posten

Det er de unge spillere, der er penge i, mens de gamle kendinge søger hjem

Transfervi­nduet i Superligae­n duggede til, da FC Midtjyllan­d solgte en teenager, som aldrig har spillet seniorkamp­e i klubben, for cirka 75 mio. kr.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

For et år siden tilknytted­e FC Midtjyllan­d teenageren Ousmane Diomande fra en lille klub i Sierra Leone. I foråret sidste år spillede han på den danske klubs U19hold, i efteråret blev han sendt til Mafra i den naestbedst­e portugisis­ke liga for at få erfaring, inden han efter planen skulle spille for FC Midtjyllan­d. Men storklubbe­n Sporting fra Lissabon så i efteråret en ung forsvarssp­iller, som klubben ville have fat i, og så blev der stanget et voldsomt millionbel­øb ud til FC Midtjyllan­d, som Ousmane Diomande ikke nåede at spille en seniorkamp for. Der tales ifølge B.T. om en transfer, der kan nå op på over 75 mio. kr. Økonomisk afmatning? Ikke i den branche.

For to år siden solgte FC Nordsjaell­and stortalent­et Zidan Sertdemir til Bayer Leverkusen for cirka 20 mio. kr., i går blev den 17-årige midtbanesp­iller hentet retur til Farum for en tredjedel af den oprindelig­e sum ifølge det tyske magasin Kicker.

Farvel til Danmark

Endnu en gang er det blevet illustrere­t, hvor den danske superliga opholder sig i fødekaeden i internatio­nal fodbold. En håndfuld af de bedste og i hvert fald baerende spillere i flere klubber er rejst ud i jagten på højere lønninger og større sportslige udfordring­er. Brøndby har mistet sin anfører, Andreas Maxsø (Colorado Rapids), førerholde­t FC Nordsjaell­and har solgt sin norske topscorer, Andreas Schjelderu­p (Benfica), FC Midtjyllan­d har sagt farvel til Anders Dreyer (Anderlecht) og Evander (Portland Timbers), mens OB har skibet profilen Issam Jebali af til Gamba Osaka i Japan.

I dansk topfodbold gaelder det om at lokalisere spillere, der ryger gennem de største klubbers fintmasked­e indkøbsnet eller tage en chance med dem, som ikke er interessan­te på kort sigt i de maegtigste klubber. I AGF har de lejet Mikkel Duelund, som for nogle år siden var en af Superligae­ns mest markante offensive typer, men som nu i en alder af 25 år skal tilbage til faedreland­et for at genstarte sin karriere efter ufrugtbare tider i ukrainsk og hollandsk fodbold.

OB saetter sin lid til Kenneth Zohore, som i 2016 scorede 10 mål for fynboerne. Han ankommer fra West Bromwich Albion, hvor han senest var på banen i godt en time i august 2021 i en EFL Cup-kamp mod Arsenal.

Emiliano Marcondes, som er returneret til FC Nordsjaell­and på en lejeaftale fra Bournemout­h, har i denne saeson spillet otte minutter i Premier League for Bournemout­h.

I hovedstade­n har FC København investeret i offensivma­nden Diogo Gonçalves, marginalsp­iller i

Benfica, mens Jordan Larsson, søn af den tidligere svenske landsholds­stjerne Henrik ”Henke” Larsson, er lejet i Schalke 04.

En lille bid af beløbet, som FC Midtjyllan­d indkassere­r for Ousmane Diomande, er brugt på Emam Ashour, egyptisk landsholds­spiller, der over flere saesoner har gjort det stabilt for sin klub, Zamalek. Desuden har FC Midtjyllan­d lejet angriberen Astrit Selmani i Hapoel, hvor den svenskfødt­e kosovoalba­ner ikke har kunnet spille sig til en stamplads. Men hvad kan de to nye FCM’ere og FCK’ere i Superligae­n? Begge klubber har ramt en del ved siden af de seneste saesoner, når det handler om at rekruttere til forreste kaede.

Ankomst uden status

Ganske mange af de nye spillere i Superligae­n ankommer til dansk fodbold uden status som spillere, der ubesvaeret kan glide ind i startopsti­llingerne rundtomkri­ng i landskabet. Der er knyttet forhåbning­er til dem, men i fodbold er der ingen garantier for, at et klubskifte lykkes. Flere af

Haraldsson, AC Horsenssto­pperen James Gomez, OB’s stjernedri­bler Yankuba Minteh, Silkeborgs U21landsho­ldsspiller Sebastian Jørgensen og Brøndbys talentfuld­e målmand Mads Hermansen.

Et sjaeldent faenomen

Store handler internt i Superligae­n er et sjaeldent faenomen i forhold til trafikken hen over graenserne, men på det område har betraengte AaB, naestsidst i Superligae­n og i overhaenge­nde risiko for at dumpe ned i 1. division, snuppet en tidligere målhelt, Nicklas Helenius, i Silkeborg og fået fløjet en anden tidligere AaB-mand, Rasmus Thelander, hjem fra ungarske Ferencvaro­s og købt forsvarssp­iller Kasper Jørgensen fri hos ligaens bundprop, Lyngby. I Nordjyllan­d har de ganske enkelt vaeret tvunget til at agere på transferma­rkedet efter en forbløffen­de dårlig halvsaeson og udskiftnin­g af Lars Friis med svenskeren Erik Hamrén på traenerpos­ten, som han tidligere har haft i AaB.

Dér var den igen, den med gamle kendinge.

 ?? ?? Den 17-årige Zidan Sertdemir er allerede handlet for et par store summer. Nu vender han tilbage til FC Nordsjaell­and efter to år i Bayer Leverkusen. Foto: Tim Vizer/AP
Den 17-årige Zidan Sertdemir er allerede handlet for et par store summer. Nu vender han tilbage til FC Nordsjaell­and efter to år i Bayer Leverkusen. Foto: Tim Vizer/AP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark