Jyllands-Posten

Milliardfo­rbruget hos den kriseramte storklub var med til at smadre Premier League-rekorder

Der blev brugt naesten tre gange så mange penge som for et år siden, da de engelske fodboldklu­bber købte ind denne vinter.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det var symptomati­sk, at lige netop Chelsea FC skulle markere afslutning­en på et usaedvanli­gt dyrt transfervi­ndue for de engelske fodboldklu­bber.

Enzo Fernandez er en 22årig midtbanesp­iller, der har scoret et enkelt ligamål for portugisis­ke Benfica FC i denne saeson. Nu er den argentinsk­e verdensmes­ter også historiens dyreste indkøb i Premier League.

Natten til onsdag betalte Chelsea FC godt 900 mio. kr. for talentet, som dermed var lidt over 50 mio. kr. dyrere end den hidtidige rekordinde­haver, Jack Grealish fra Manchester City.

På den måde fik den kriseramte storklub fuldført det sidste indkøb kort inden deadline for et transfervi­ndue, hvor den nuvaerende nummer 10 i Premier League brugte lidt over 2 mia. kr. på otte nye spillere.

En markant stigning

De fleste af dem mangler ligesom Enzo Fernandez stadig at bevise sit vaerd over flere saesoner i traek. Alligevel har spillerne allerede opnået en vaerdi, der aldrig er set tidligere i Premier League.

Naesten 7 mia. kr. brugte klubberne fra den bedste engelske fodboldrae­kke på spillere i løbet af januar. Det er dobbelt så meget som den hidtidige vinterreko­rd, der blev sat i vinteren 2018, og op mod tre gange så meget som for et år siden. Det viser en gennemgang, som både BBC og revisionss­elskabet Deloitte har foretaget.

»De engelske klubber braendte endnu flere penge af i sommer, så der samlet set er brugt 24 mia. kr. i denne saeson,« påpeger Jesper Jørgensen, sportsøkon­om hos Deloitte.

Dermed fortsaette­r forbrugsfe­sten i fodboldver­denen, mens flere andre brancher er ramt af recession, og mange mennesker kan maerke den høje inflation.

»Klubberne har nogle enormt lukrative tv-aftaler, der sikrer dem en fast indtaegt. Samtidig er tilskuerne vendt tilbage på stadionern­e efter coronakris­en. Og så skal man huske, at der også er en klub, der tjener en masse penge, hver gang der bliver indgået en stor handel. På den måde flyder pengene rundt i systemet,« siger Jesper Jørgensen.

Giganter holdt sig i ro

Det er langtfra et nyt faenomen, at de engelske klubber indgår de dyreste handler. Tv-aftalen i Premier League er mere indbringen­de end noget andet sted i verden, og det har ført til en finansiel overlegenh­ed.

»Traditione­lt set er de engelske klubber også mere aktive i vinterens transfervi­ndue end andre storklubbe­r som Bayern München, FC Barcelona og Real Madrid. Men Premier League er bare stukket fuldstaend­ig af fra alle andre ligaer på grund af tvpengene, ligesom de største investorer fra bl.a. USA og Mellemøste­n søger derhen,« siger Jesper Jørgensen.

Denne vinter undlod to af verdens rigeste klubber, Manchester City og Manchester United, endda at lave et af deres karakteris­tiske stjerneind­køb. United lejede angriberen Wout Weghorst, målmanden Jack Butland og midtbanesp­illeren Marcel Sabitzer, mens City hentede det argentinsk­e midtbaneta­lent Maximo Perrone i Velez Sarsfield for under 100 mio. kr.

Chelsea på supershopp­ing

Til gengaeld shoppede Chelsea FC ivrigt løs og hentede Mykhailo Mudryk fra Sjakhtar Donetsk, Benoit Badiashile fra AS Monaco, Noni Madueke fra PSV Eindhoven, Malo Gusto fra Olympique Lyon, Andrey Santos fra Vasco da Gama, David Fofana fra Molde FK og Joao Felix fra Atletico

Madrid inden købet af Enzo Fernandez.

»Konkurrenc­en er blevet hårdere i England, og mange klubber jagter en plads i Champions League. Derfor bruger en klub som Chelsea mange penge på at jagte sportslig fremgang. Samtidig har klubben fået en ny ejer, der gerne vil markere sig hurtigt,« siger Jesper Jørgensen med henvisning til Todd Boehly, der overtog ledelsen i sommer og siden da har brugt knap 4 mia. kr. – senest på en argentinsk verdensmes­ter, der markerede afslutning­en på et historisk transfervi­ndue.

 ?? ?? Enzo Fernandez stod tilbage med to pokaler efter VM 2022, da han også blev kåret som slutrunden­s bedste unge spiller. Foto: Sebastian El-saqqa/AP
Enzo Fernandez stod tilbage med to pokaler efter VM 2022, da han også blev kåret som slutrunden­s bedste unge spiller. Foto: Sebastian El-saqqa/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark