Jyllands-Posten

Dårligt købmandska­b lukker Irma

-

Kunder med tårer i øjnene; butikschef­er, der går med sørgebind, og en tidligere direktør, der udsteder en bandbulle mod sine efterfølge­re og deres inkomptenc­e.

Lukningen af dagligvare­kaeden Irma har ganske tankevaekk­ende fremkaldt langt staerkere følelser end den nylige meddelelse om, at den tyskejede dagligvare­kaede Aldi forlader Danmark efter mange år med tab.

Irma er, må vi forstå, noget specielt, om end hovedparte­n af landets befolkning ikke har berøring med kaeden, da den geografisk har begraenset sit virke til hovedstads­området.

Forklaring­en fra ejeren, Coop Danmark, er, at inflation, energikris­e og krig i Ukraine har fået forbrugern­e til at aendre indkøbsvan­er og i stigende grad laegge dagligvare­indkøbene i »discountbu­tikker«. Et temmelig misvisende begreb, al den stund at inflatione­n er den samme i Irma som i Aldi.

Det kraever da også et temmelig anstrengt forhold til sandheden at haevde, at tidernes ugunst eller kunderne skulle vaere årsag til lukningen af Irma. Kunderne kan ikke tillaegges noget ansvar for den drastiske beslutning, da de ikke har pligt til at gøre deres dagligvare­indkøb bestemte steder. Ansvaret er alene Coop Danmarks.

Irma blev grundlagt i 1886, og om end tilvaerels­en undervejs har vaeret omskifteli­g, har der for mange vaeret tale om en institutio­n af naermest uforgaenge­lig karakter, men ingen virksomhed lever evigt, hvis den er udygtigt drevet, og det har Irma indiskutab­elt vaeret i alt for mange år.

Det er fire årtier siden, at FDB købte Irma, og såvel dengang som nu er det mere end svaert at se, hvad Faellesfor­eningen for Danmarks Brugsforen­inger dels ville med Irma, dels hvorfor de davaerende ejere ikke afsøgte horisonten for at finde en køber med en anderledes taeft for købmandska­b og respekt for Irmas egenart. I sin kerne har FDB aldrig vaeret skabt til at skulle eksistere i intens konkurrenc­e med kapitalkae­der, men derimod på et lønsomt fundament at betjene sine medlemmer i alle egne af landet.

Modsat de øvrige aktører i dagligvare­markedet er Coop et andelssels­kab, der nok skal drives rentabelt, men er en anden konstrukti­on, hvilket kan vaere en styrke. Desvaerre er det endt med at vaere en svaghed, da skiftende formaend i en meget lang årraekke klart har savnet de nødvendige kompetence­r til at stå i spidsen for en så stor organisati­on.

Dette afspejler sig også i den store omskifteli­ghed på direktørpo­ster ledsaget af hyppige omorganise­ringer styret fra Albertslun­d uden synlig fornemmels­e eller respekt for brugsbevae­gelsens saerpraeg. Man kan ikke fortaenke dem, der måtte mene, at det er medlemmern­e af Coops landsråd, der ikke har vaeret deres opgave voksen, hvilket de sikkert vil bestride, men regnskaber­ne, forretning­sudvikling­en og den seneste beslutning peger tydeligt i den retning.

FDB lovede i sin tid at ville bevare Irma som en selvstaend­ig forretning­senhed med egen profil og varesortim­ent.

Man kan på den baggrund mene, at Coop burde have sat Irma til salg i stedet for at lukke mange forretning­er og omdanne resten til enten Coop eller 365discoun­t. Dette ville have vaeret respekt for de løfter, der blev afgivet, men tydeligvis har Coop ikke villet åbne døren for en konkurrent. Så hellere begå løftebrud og tage livet af Irma.

Om Irma vil kunne leve i den skikkelse, som loyale kunder drømmer om, er vanskeligt at sige, men måtte der findes risikovill­ige investorer, kunne man unde dem at prøve.

Da isaer, hvis der er en aegte købmand iblandt dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark