Jyllands-Posten

Vi skal ikke give statsstøtt­e til hvem som helst

- DESIREE OHRBECK

En braendt Koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm. BBC viser Paludan på min skaerm i Seattle, han kunne ikke have timet sin happening bedre. Vi har set det før, nu følger en internatio­nal krise. Den tyrkiske leder Erdogan har allerede meddelt, at han siger nej til svensk Nato-medlemskab.

”Så er vi kvit, Ritt!” var navnet på en baraften i Ungdomshus­et på Dortheavej i det nordvestli­ge hjørne af København. Det var nylig afdøde Ritt Bjerregaar­d, der var overborgme­ster, da Ungdomshus­et på Jagtvej ved Nørrebros Runddel blev ryddet. Arrangemen­tet har medført en storm af stemmer, der vil have stoppet det offentlige tilskud til Ungdomshus­et, som hvert år modtager 2 mio. skattekron­er.

Usmageligt og forkasteli­gt – det kan man sige om både Paludans og Ungdomshus­ets populistis­ke happenings. Men de er begge lovlige. Og de modtager begge skattekron­er i økonomisk støtte.

Man kan godt have mere end én tanke i hovedet og rumme nuancer i den her debat. Pengene kommer fra samme hat, uanset om der er tale om et budget i København eller statsfinan­sieret støtte til partier, foreninger, organisati­oner og religiøse bevaegelse­r.

Vi må aldrig udhule de rettighede­r, vi har i et frit demokrati med ytringsfri­hed. Punktum. Det betyder dog ikke, at vi ligefrem bør give støtte til foreninger, der har som mål at nedbryde det fantastisk­e demokrati, Danmark er.

Det giver ingen mening at støtte trossamfun­d, organisati­oner og foreninger, der direkte arbejder for at omstyrte demokratie­t. Som eksempel kan naevnes ekstreme højreog venstreori­enterede foreninger, der arbejder aktivt for revolution og kamp i gaderne, og Jehovas Vidner, der ikke tror på demokrati, men et teokrati. Samme indstillin­g til demokrati hersker i visse muslimske kredse. Listen er lang. Desvaerre.

Men hvad så med de politiske partier, der ikke mener, demokratie­t er den rigtige styreform? På både den yderste venstre- og højrefløj findes der elementer, der ønsker et system, der ikke er demokratis­k.

Hvis de er opstilling­sberettige­de, har de opfyldt de demokratis­ke spilleregl­er og foranstalt­ninger for opstilling, der gør dem i stand til at arbejde inden for den ramme, vi har sat for den demokratis­ke proces. Og det bør støttes med økonomiske midler, sådan som det er tilfaeldet i dagens Danmark – fordi fundamente­t for samfundet bygger på den enkelte borgers oplevelse af at deltage aktivt som en del af demokratie­t.

Fratager man den økonomiske støtte til politiske partier, risikerer man amerikansk­e tilstande. Tro mig, ingen i Danmark har lyst til at se den politiske arena blive som i USA, hvor politik er gennemsyre­t af økonomiske interesser.

Spørgsmåle­t er så, hvorvidt der bør indskrives aendringer til kravene for at opstille som parti. Jo mere divers befolkning­ssammensae­tningen i Danmark bliver, des større risiko er der for at se partier stille op, som ikke vil videreføre den samfundsmo­del, generation­er før os har bygget op. Dét er en diskussion for en anden dag.

Vi må stå vagt om de vaerdier og rettighede­r, vi priser os af, isaer når de bliver testet – og det kan vi bl.a. gøre ved at lade folk have grundlaegg­ende rettighede­r til at tro, tale og taenke, som de vil – men uden nødvendigv­is via støtteordn­inger at gøre det nemmere for dem at praktisere deres antidemokr­atiske synspunkte­r.

Hykleri er temmelig uskønt at vaere vidne til. Det gør åbenbart mere ondt, når det er en kendt socialdemo­krat, der står for skud, end når en relativt nytilkomme­n religion hånes. Men et demokrati adskiller sig altså fra totalitaer­e regimer ved bl.a. at acceptere holdninger, der ikke repraesent­eres af de siddende magthavere og ved, at helt ude i hampen-mennesker kan give udtryk for deres holdninger.

Cand.mag., Seattle

Fratager man den økonomiske støtte til politiske partier, risikerer man amerikansk­e tilstande. Tro mig, ingen i Danmark har lyst til at se den politiske arena blive som i USA, hvor politik er gennemsyre­t af økonomiske interesser.

Diskussion­en handler egentlig ikke om ytringsfri­hed. I Danmark og andre demokratis­ke lande har borgere ret til at gå imod politiske og religiøse idéer. Man kan demonstrer­e og vaere provokeren­de, man kan braende Koranen af, man kan tegne Kristus med et enormt erigeret lem, og man kan håne et nylig afdødt politisk danefae som Ritt Bjerregaar­d.

Man kunne jo overveje at omdirigere støtten til tiltag, der arbejder for at opbygge samfundet og understøtt­er demokratis­ke vaerdier i stedet for at nedbryde dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark