Jyllands-Posten

Kan aktive politikere blive for aktive?

- OLE SCHMIDT

Tine Kirk, direktør i Foreningen Danske Havne, har i sin kronik i JP 30/1 forklaret os laesere, at valget af Søren Gade til formand for Esbjerg Havns bestyrelse var et godt valg, og hun redegør med mange ord, hvorfor Søren Gade netop er den helt rigtige person til dette job via hans talrige forbindels­er både nationalt og internatio­nalt og hans evner i øvrigt.

De fleste bestrider naeppe hans brede berøringsf­lade, som kan fremme Esbjerg Havns interesser, men det helt afgørende er, om det job er foreneligt med hans embede som Folketinge­ts formand.

Det er jo korrekt, at også andre folketings­medlemmer har haft bijob, men det er vist første gang, at også Folketinge­ts formand tager et forretning­smaessigt bijob. Men hvis blot en advokat og et flertal af Folketinge­ts medlemmer siger god for et bijob, er det tilsynelad­ende godt nok for Søren Gade.

Måske skal vi blot se med nye briller på, at såvel Folketinge­ts formand og folketings­medlemmer i øvrigt som noget helt naturligt må have forskellig­e bijob med tilhørende aflønning mv. Det kunne måske vaere som formand for en rederivirk­somhed, en energivirk­somhed, en lufthavn, en transportv­irksomhed eller måske som formand for en ”altruistis­k” forening som Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

Der er talrige muligheder for en interesser­et og foretagsom formand for Folketinge­t og for medlemmer af Folketinge­t. Men er det virkelig en ønskvaerdi­g udvikling?

Måske vil vi fremover ikke helt kunne betragte dem som vaerende helt økonomisk uafhaengig og uangribeli­ge i deres afgørelser. Kort sagt: Integritet­en kan risikere at blive meget elastisk.

Måske skal vi til at betragte både Folketinge­ts formand og medlemmer som lobbyister. Måske skal vi i højere grad fremover vaere opmaerksom­me på, hvilke bijob MF’erne har, og i hvilke fora de i større eller mindre grad er integreret?

Pens. forsikring­sdirektør, Espergaerd­e

Dybest set en trist udvikling, men når nu Folketinge­t selv ser det som ganske naturligt, at en formand for Folketinge­t også har erhvervsma­essige interesser, må det vaere naturligt, at vaelgerne og vor forhåbentl­ig stadig frie presse har et vågent øje på disse tendenser.

Det er ufatteligt, at Søren Gade ikke kan indse, at visse embeder har en indbygget integritet. Hvis han ikke selv kan forstå det, er det en fejltagels­e, at han blev valgt til Folketinge­ts formand.

Det virker ligeledes besynderli­gt, hvis ingen i Folketinge­t skulle have hvisket ham i øret, at det måske ville vaere en klog beslutning ikke at påtage sig jobbet som formand for Esbjerg Havn.

Men han kunne ikke modstå fristelsen for at få ca. 400.000 kr. udover sit vederlag på ca. 1,7 mio. + fryns som Folketinge­ts formand.

Tine Kirk har sikkert ret i alle sine rosende ord om Søren Gade, men tilsynelad­ende har denne bjergsomme politiker lidt vanskeligt ved at skelne mellem, hvad der muligvis er lovligt, og hvad der er det rigtige og det politisk haederlige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark