Jyllands-Posten

Når journalist­iske principper bliver en by i Rusland

Der er blevet talt meget om, at medierne ved det kommende praesident­valg i 2024 ikke skal begå de samme fejl som i daekningen af Trump i 2016. Men hvad nu, hvis problemet er et andet? Rapport tegner et traels billede af journalist­iske principper.

-

I denne uge udkom der en meget interessan­t rapport fra Columbia Journalism Review om de amerikansk­e mediers daekning af Donald Trump og de angivelige russiske forbindels­er. Rapporten hedder ”Pressen mod praesident­en”, og bag undersøgel­sen står freelancej­ournaliste­n Jeff Gerth, der i tre årtier arbejdede som graverjour­nalist for New York Times. Gerth har brugt halvandet år på at undersøge daekningen og blandt andet interviewe­t redaktører og reportere samt Donald Trump og folk taet på den tidligere praesident.

Rapporten er desvaerre nedslående laesning, hvis man kaerer sig om journalist­iske principper, men jeg kan kun på det kraftigste anbefale, at man laeser den i sin helhed.

Det er en vigtig undersøgel­se, for som Columbia Journalism Reviews chefredakt­ør, Kyle Pope, korrekt bemaerker i sin indledende bemaerknin­g til rapporten, så »var der ingen fortaellin­g, der gjorde mere for at forme Trumps forhold til pressen end Ruslandsga­te«.

Bare i de små to år, hvor den tidligere FBI-chef Robert Mueller fungerede som saerlig undersøger fra maj 2017 til marts 2019, blev der ifølge Gerth skrevet mere end 500.000 nyhedshist­orier, der omhandlede Trump og Rusland eller Mueller.

Den legendaris­ke Washington Post-journalist Bob Woodward var med til at optrevle Watergates­kandalen, der faeldede Richard Nixon. Woodward har sidenhen skrevet nogle af de bedste bøger om Trumps tid i Det Hvide Hus og kaldt Trump for »en trussel mod det amerikansk­e demokrati«. Han faelder i rapporten en hård dom over nyhedsdaek­ningen af Trump og Rusland.

Ifølge Woodward blev daekningen »ikke håndteret godt«. Han mener, at seerne og laeserne decideret blev »snydt« af selvsamme daekning. Woodward efterlyser derfor en selvransag­elsesproce­s i mediebranc­hen, der trods de alvorlige fejl ifølge rapporten dog fortsat lader vente på sig. Selvransag­else er tilsynelad­ende et fremmedord for mange amerikansk­e medier.

Rapporten var desvaerre ikke overrasken­de laesning, når man havde fulgt daekningen af Donald Trumps praesident­tid og saerligt ruslandsun­dersøgelse­rne ganske taet. Jeg ville ønske, at jeg kunne afkraefte selvsamme blinde vinkler og ensrettede journalist­iske tendenser i daekningen af Donald Trump i Danmark. Men det kan jeg ikke. Som USA-analytiker var det virkelig slående – og skraemmend­e – hvordan selvsamme kritikpunk­ter, som Jeff Gerth pointerer og dokumenter­er i sin rapport, også var gennemgåen­de i den danske daekning.

Eksempelvi­s dette kritikpunk­t: »En anden grundsten for journalist­ik, som nogle gange blev forsømt i Trump-Rusland-daekningen, var den manglende evne til at afsøge og reflektere kommentare­r fra folk, der er genstand for alvorlig kritik.«

Jeg kan ikke saette tal på de gange, jeg laeste, hørte eller så historier om Trump, der var ensporede. Hvor medier kun gav taletid eller spalteplad­s til stemmer, der var kritiske over for Trumps gøren og laden, og forsømte at inkludere modpartens syn på samme sag.

Til tider stod det så grelt til, at jeg måtte ringe til pågaeldend­e journalist eller redaktør og pointere det åbenlyse, når jeg selv var blevet interviewe­t som såkaldt ekspertkil­de til en artikel, der efter publicerin­gen viste sig at vaere lige så ensporet som en ensrettet vej. Hvis man praktisere­de den slags journalist­ik i sin daekning af dansk politik, ville der nok relativt hurtig lyde et ramaskrig. Med Trump i

Det Hvide Hus var det groft sagt bare hverdag.

Endnu et kritikpunk­t fra rapporten er, at »en traditione­l journalist­isk standard, der ikke altid blev fulgt i Trump-Rusland-daekningen, er behovet for at rapportere fakta, der er i modstrid med den fremherske­nde fortaellin­g«.

Som et konkret eksempel naevnes her, at New York Times i januar 2018 ignorerede et offentligt tilgaengel­igt dokument, der viste, at FBI’s ledende efterforsk­er efter 10 måneders arbejde på ruslandsun­dersøgelse­n ikke mente, at der var meget at komme efter i forhold til mulige bånd mellem Trump og Rusland. Man burde tro, at det ville vaere en meget central oplysning at få med i sin artikel, men naeh nej.

Eller tag en anden af rapportens pointer: at amerikansk­e medier og igen saerligt New York Times – der af tidligere danske USA-korrespond­enter jaevnligt omtales som vaerende verdens bedste avis eller at bedrive verdens bedste journalist­ik – ikke brugte lige så meget journalist­isk krudt på at lave opfølgende historier, når det viste sig, at tidligere historier om Trump og hans angivelige ruslandsfo­rbindelser ikke holdt stik.

Som Gerth skriver, så blev disse opfølgere ofte »nedtonet eller ignoreret«.

Kort sagt sidder man tilbage med noget, der mere ligner et partsindla­eg end lødig journalist­ik. Igen desvaerre et faenomen, der også viste sig i den danske daekning af Trump, hvor der sjaeldent var lige så meget spalteplad­s til opfølgende historier, der underminer­ede den tidligere daekning.

Jeg kan ikke saette tal på de gange, jeg laeste, hørte eller så historier om Trump, der var ensporede. Hvor medier kun gav taletid eller spalteplad­s til stemmer, der var kritiske over for Trumps gøren og laden og forsømte at inkludere modpartens syn på samme sag.

Der er blevet talt meget om, at medierne ved det kommende praesident­valg i 2024 ikke skal begå de samme fejl, som de gjorde i daekningen af Trump tilbage i 2016. Underforst­ået: Trump skal daekkes mere kritisk, medierne skal adressere hans usandheder og ikke agere mikrofonho­ldere osv. Alt sammen gode og vigtige pointer. Men hvad nu, hvis det grundlaegg­ende problem er et helt andet.

Som Tim Groeling, der er professor i medier og kommunikat­ion ved University of California, Los Angeles (UCLA), formulered­e det over for Dagbladet Informatio­n under 2020-valgkampen: »Det kan ske, at man begår fejl i forsøget på at komme naermere sandheden, men det er et problem, når alle fejlene synes at bevaege sig i retning af en bestemt udlaegning af begivenhed­erne.«

Med andre ord: Hvad, hvis problemet er, at helt basale journalist­iske principper bliver en by i Rusland, når det kommer til daekningen af Donald Trump, fordi det underligge­nde problem er bias og blinde vinkler?

 ?? ?? Journalist­ikken fra amerikansk­e medier, bl.a. New York Times, men også danske, i forbindels­e med Donald Trumps ruslandsfo­rbindelser under dennes valgkamp og praesident­periode havde ofte mere karakter af partsindla­eg end lødig journalist­ik, skriver Micro Reimer-Elster. Arkivfoto: Logan Cyrus
Journalist­ikken fra amerikansk­e medier, bl.a. New York Times, men også danske, i forbindels­e med Donald Trumps ruslandsfo­rbindelser under dennes valgkamp og praesident­periode havde ofte mere karakter af partsindla­eg end lødig journalist­ik, skriver Micro Reimer-Elster. Arkivfoto: Logan Cyrus
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark