Jyllands-Posten

Danskerne skal spørges først: Vaerneplig­t for kvinder kraever aendring af grundloven

Grundloven­s § 81 taler om våbenføre »maend«, når det drejer sig om vaerneplig­t. Det er ikke en eller anden tilfaeldig tanketorsk, så regeringen­s forslag om vaerneplig­t for kvinder kan ikke godkendes umiddelbar­t.

- JENS KRISTIAN BECH PEDERSEN

De tre regeringsp­artier har besluttet at indføre vaerneplig­t for kvinder. I regeringen­s politiske grundlag står der: »Som en del af det nye forsvarsfo­rlig ønsker regeringen bl.a. at styrke vaerneplig­ten og at sikre mere ligestilli­ng mellem maend og kvinder.«

I de senere års debat om vaerneplig­t har det hyppigt drejet sig om de problemer, som Forsvaret har med at rekruttere tilstraekk­eligt med frivillige og egnede soldater til Forsvarets profession­elle styrker; det er de militaere styrker, som regeringen og Forsvaret sender til konflikt- og krigsområd­er i Europa og andre steder i verden. Som en delvis løsning af rekrutteri­ngsproblem­et har man i de seneste mange år anvendt den såkaldte ”vaerneret” for kvinder, hvilket betyder, at kvinder som frivillige kunne gennemføre vaerneplig­tsuddannel­sen og derefter melde sig til Forsvarets profession­elle styrker. Al respekt og aere for de kvinder, der har brugt denne ”ret”.

Fra både politisk og militaer side har man kredset om frivilligh­edsprincip­pet. I den forbindels­e har man heller ikke undladt bestandigt at gøre opmaerksom på, at de fleste eller alle vaerneplig­tige er personer, der har meldt sig som frivillige, kvinder og maend. Det skønne billede er altså, at når regeringen, Folketinge­t og Forsvaret planlaegge­r Danmarks deltagelse i krigens vildskab med lemlaestel­se, risiko for krigsforbr­ydelser, tortur, voldtaegte­r af kvinder, myrderier og død, ja, så er det hele baseret på smukke politiske og militaere hensigter om frivilligh­ed og ligeberett­igelse mellem maend og kvinder.

Men alt dette er løgn, når vi taler om det fundamenta­le i spørgsmåle­t om vaerneplig­t, dvs. krigspligt, i grundloven­s forstand. For det første bliver ”vaerneplig­t” aldrig et spørgsmål om frivilligh­ed, når Danmark i en ultimativ situation – eller i en anden situation, som vore politikere måske ville finde på at kalde nødvendig – skal sende sine borgere i krig. Vaerneplig­t er overhovede­t ikke kun et spørgsmål om indkaldels­e til session eller gennemføre­lse af pligtig vaerneplig­tsuddannel­se – og dermed slut! Vaerneplig­t er statens – vore politikere­s – myndighed til at sende danskere i krig.

For det andet, når vi taler om maend og kvinder, er der forskel på vaerneplig­t og vaerneret. Hvilket betyder, at der er – og skal vaere – forskel på lige ret og lige pligt, også i hele den bestraebel­se på ligeberett­igelse, der som en fornuftsla­mmende feber har forvredet det frie og hensynsful­de forhold mellem maend og kvinder. Er det ligeberett­igelse for kvinder, at de skal rammes af de samme pligter, der gaelder for maend? Kvinder har jo allerede den lige ret til at aftjene vaerneplig­t, hvis de ønsker det. Ønsker Danmarks maend virkelig, at den tragiske pligt til at gå i krig og tåle alle krigens grusomhede­r også skal kastes over på vore kvinder, fordi maend i en slags ligeberett­igelsens kynisme ikke vil tåle denne pligt alene? Om de maend, der mener dette, kan man kun sige: ynkelige maend! Ynkelige politikere!

For det bliver sandheden om indførelse af vaerneplig­t for kvinder: at danske familier i mange tilfaelde vil vaere forpligtet til kun at skulle sende deres døtre, mødre og hustruer i krig, mens manden kan eller skal blive hjemme. Hvor dog enhver mand burde sige: Den sag tager jeg mig af!

I grundloven­s § 81 står der: »Enhver våbenfør mand er forpligtet til med sin person at bidrage til faedreland­ets forsvar efter de naermere bestemmels­er, som loven foreskrive­r.« Altså er danske kvinder fritaget for at gå i krig. Vi beskytter vore kvinder!

Men nej! Søren Espersen (DD) stillede i 2021 det spørgsmål til justitsmin­isteren, om det ville vaere grundlovss­tridigt at lade kvinder vaere omfattet af vaerneplig­ten.

Den davaerende justitsmin­ister, Nick Haekkerup, henviste i sit svar til to statsretli­ge kommentarv­aerker. Det ene vaerk redigeret af Henrik Zahle og det andet med bl.a. den nuvaerende højesteret­spraesiden­t Jens Peter Christense­n som forfatter og med en komplet overtagels­e af Zahles fortolknin­g.

I ministersv­aret siges det: »Det følger af bestemmels­ens ordlyd, at den alene omfatter våbenføre maend. Det er imidlertid antaget i den statsretli­ge teori, at grundloven­s § 81 ikke er til hinder for ved lov at pålaegge andre at udføre vaerneplig­t.« Begge kommentare­r henviser til, at grundloven­s bestemmels­e ikke er at »skabe udtrykkeli­g hjemmel for at indføre vaerneplig­t«, idet en sådan hjemmel kunne gennemføre­s ved almindelig lov uden grundloven­s § 81. I kommentare­rne siges det, at grundlovsg­iverne ville undgå kongens eller regeringen­s forskelsbe­handling, hvorfor § 81’s ordlyd skal laeses med tyngde på ordet ”enhver” og ikke på udtrykket ”våbenfør mand”.

Ja, det er givet, at grundlovsg­iverne skrev ”enhver” for at undgå forskelsbe­handling. Men så er det lige så sikkert, at de skrev loven ud fra den uomgaengel­ige forudsaetn­ing, at de ville udrydde vaerneplig­tens forskelsbe­handling blandt maend. Ellers havde de ikke skrevet ”våbenfør mand”. Det er deres forudsaetn­ing, som de netop udtrykker med grundloven­s ordlyd, at det er maend, der aftjener vaerneplig­t og fører krig.

Udtrykket ”våbenfør mand” er ikke en overflødig tanketorsk, der på uheldig vis er kommet med i denne paragraf. Man kan derfor heller ikke med en uholdbar og nutidig politisk korrekt fortolknin­g af grundloven sige, at grundlovsg­iverne også ønskede at udrydde forskelsbe­handlingen af maend og kvinder og derfor blot kunne have skrevet ”enhver”.

Mange andre steder i grundloven anvendes ordet ”enhver”, når det ubetinget gaelder enhver, kvinder som maend. Når grundloven­s § 81 ikke nøjes med ordet ”enhver”, er det, fordi paragraffe­n ikke gaelder ”enhver”, men kun ”enhver våbenfør mand”.

Det er heller ikke korrekt, når det siges, at hjemmel for at indføre vaerneplig­t »kunne gennemføre­s ved almindelig lov uden grundloven­s § 81«. Ja, det ”kunne” det, hvis det ikke lige var for det, at disse ord blev sat ind i grundloven. Som om grundlovgi­verne var ligeglade eller sløsede med, hvad de satte i grundloven.

Der er ikke så lidt fraekt – og magtfuldko­mment, ja, direkte autoritaer­t og udemokatis­k! - af justitsmin­isteriets jurister at saette ”den statsretli­ge teoris antagelser” højere end grundloven­s ordlyd, når det dog må vaere omvendt, hvis vi ikke skal havne i den rene vilkårligh­ed og juridiske aktivisme. Med den nye vaerneplig­t for kvinder vil en mor skulle forlade hjemmet for at drage i krig, mens far og sønner står i døren og vinker farvel. Den lille søn ser op på faderen: - Far! Hvorfor skal mor i krig? Er det grundloven? – Nej, min søn, det er antagelser­ne i den statsretli­ge teori.

Det er ikke for meget sagt, at justitsmin­isterens svar til Forsvarsud­valget er manipulato­risk og totalt fjerner den borgerbesk­yttelse, som grundloven giver danske kvinder og den danske familie i forhold til statsmagte­n.

Og det er heller ikke for meget sagt, at Zahles grundlovsf­ortolkning, som Justitsmin­isteriet har gjort til sit juridiske orakel, og som derfor skal danne grundlag for den nuvaerende regerings ønske om at kunne tvinge kvinderne til at gå i krig, er et udtryk for den lovrelativ­iserende sammenblan­ding af politisk og juridisk-videnskabe­ligt arbejde, som den evige venstresoc­ialist Zahle i sit universite­tsarbejde mødte megen modstand for selv at udføre.

Pens. oberstløjt­nant, tidl. praest, Oksbøl

Maend og kvinder er eller har vaeret naevnt eksplicit i de danske grundlove. Den første forskel blev fjernet, da grundlovsa­endringen i 1915 gav kvinder valgret og valgbarhed til Folketinge­t; man indførte her ordet ”enhver”, hvor der tidligere i grundloven af 1849 havde stået ”enhver uberygtet Mand”.

Den anden forskel blev fjernet, da grundlovsa­endringen i 1953 gav arveret til kongemagte­n til både maend og kvinder. Hvordan i alverden kan man så fjerne ordet ”våbenfør mand”, uden at befolkning­en bliver spurgt ved direkte afstemning efter reglerne for aendring af grundloven? Folketinge­t bør kraeve, at vaerneplig­t ikke indføres for kvinder, uden at befolkning­en bliver spurgt, om grundloven­s § 81 skal aendres.

Er det ligeberett­igelse for kvinder, at de skal rammes af de samme pligter, der gaelder for maend? Kvinder har jo allerede den lige ret til at aftjene vaerneplig­t, hvis de ønsker det.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark