Jyllands-Posten

Fed skruer ned for tempoet

Med en ny renteforhø­jelse på 0,25 procentpoi­nt viser USA’s centralban­k, at tiden med ekstreme rentestign­inger sandsynlig­vis er overstået.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

For ottende gang i traek haever USA’s centralban­k, Federal Reserve (Fed), sin ledende rente for at køle den brandvarme inflation ned. Til gengaeld saenker centralban­ken farten.

Det står klart efter onsdagens rentemøde, hvor centralban­kens ledelse har besluttet at haeve renten med 0,25 procentpoi­nt til intervalle­t 4,5-4,75 pct. På rentemødet forinden lød stigningst­akten på 0,5 procentpoi­nt.

Forventnin­gen fra økonomer og investorer var et renteløft af den størrelses­orden, viser estimater fra Bloomberg og data fra CME Group.

På mindre end et år er renten steget til det højeste niveau siden 2007.

Siden marts 2022 har Fed haevet sin rente i alt 4,5 procentpoi­nt i den mest aggressive serie af renteløft siden inflations­krisen i 1980’erne.

For mere end 40 år senere er inflatione­n igen braget op, hvilket er den altoversky­ggende udfordring for Fedchef Jerome Powell. Godt nok er inflatione­n aftaget de seneste seks måneder, og i december lød den på 6,5 pct. Men det er fortsat langt fra centralban­kens målsaetnin­g på 2 pct.

Problemet er desuden, at kerneinfla­tionen, som er inflatione­n fraregnet prisstigni­ngerne på fødevarer og energi, ikke er aftaget i samme tempo, hvilket skaber frygt for, at inflations­presset bider sig fast i økonomien.

USA’s centralban­k foretag adskillige gange i streg sidste år monsterløf­t på 0,75 procentpoi­nt, men med den seneste stigning på 0,25 procentpoi­nt cementerer Fed sandsynlig­vis, at de vaerste renteløft har fundet sted.

Til gengaeld regner markederne med, at centralban­ken vil saenke renten igen allerede i år.

 ?? ?? Sådan så det ud, da Fed-chef Jerome Powell trådte op på talerstole­n efter centralban­kens seneste rentemøde i december. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters
Sådan så det ud, da Fed-chef Jerome Powell trådte op på talerstole­n efter centralban­kens seneste rentemøde i december. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark