Jyllands-Posten

Mere foraedling skal sikre Danish Crown mod nye eksportkat­astrofer

Slagteriko­ncernen Danish Crown vil udvikle sig til en fødevarevi­rksomhed, og det skal helst gå hurtigt. Det aktuelle sammenbrud i selskabets konkurrenc­eevne afslører hvorfor.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

En voldsom opbremsnin­g i eksporten til Asien afslører i disse uger nådesløst Danish Crowns sårbarhed: en alt for lav foraedling­sgrad og et alt for stort salg af uforarbejd­et kød.

»Det er vores svageste punkt – det er vi meget åbne og aerlige omkring. Vi foraedler en alt for lille del af det kød, der kommer ud af vores slagterier. Derfor har vi et mål om, at vores foraedling­sgrad skal fordobles,« fortaeller Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Slagterigi­gantens indtjening og konkurrenc­eevne er de seneste uger naermest kollapset i kølvandet på en hård opbremsnin­g i eksporten til Asien.

Normalt aftager de fjerne markeder uden for EU omkring 50 pct. af alt det kød, der kommer ud af Danish Crowns slagterier. Den seneste tid er eksporten ud af EU imidlertid styrtdykke­t og tegner sig nu kun for 25 pct. af Danish Crowns salg.

Det betyder, at i omegnen af en fjerdedel af hele Danish Crowns tonnage skal omdirigere­s og i stedet saelges som uforarbejd­ede delstykker på industrima­rkederne i Europa.

Det sker i en blodig konkurrenc­e på et marked, som for tiden er overforsyn­et i en grad, så priserne er banket helt i bund.

Taber I ligefrem penge på den del af forretning­en?

»Det kunne jeg måske godt svare på, men det vil jeg ikke,« fastslår Jais Valeur.

Han laegger dog ikke skjul på, at Danish Crown nu og her er efterladt i en yderst sårbar position som stor underlever­andør af uforarbejd­ede råvarer til industrima­rkederne.

Det er den primaere forklaring på, at Danish Crowns konkurrenc­eevne og indtjening lige nu er banket helt i bund, hvilket netop har udløst en større fyringsrun­de blandt selskabets funktionae­rer samt nedskaerin­ger og fabriksluk­ning i Tyskland.

Foraedling­sgrad skal op

Danish Crown kan håbe, at der hurtigt kommer gang i eksporten til Asien igen, men på de indre linjer arbejdes der intenst på at mindske afhaengigh­eden af industrima­rkederne i Europa.

»Ambitionen er, at vores foraedling­sgrad skal fordobles til 25 pct. inden 2026. Vi er i fuld gang med at bygge en kaempe foraedling­sfabrik i Storbritan­nien, og der kan komme flere lignende fabrikker i andre lande – også uden for EU,« fortaeller Jais Valeur.

Ved at sende en større del af tonnagen gennem foraedling­sfabrikker mindsker Danish Crown afhaengigh­eden af industrima­rkederne. Samtidig rykker koncernen laengere frem i vaerdikaed­en, taettere på forbrugern­e, hvor indtjening­smarginern­e er højere og mere stabile.

Det er ikke nogen nyhed, at rollen som underlever­andør af råvarer er farlig. Alligevel fremgår det af Danish Crowns nyeste årsregnska­b, at foraedling­sgraden i koncernens største forretning­senhed – som også hedder Danish Crown og omsaetter for 45 mia. kr. – blot er 12,9 pct.

»Det er alt for lavt, og vi har accelerere­t arbejdet med at gøre noget ved det. Realiteten er bare, at det er en kaempe opgave at løfte, fordi vi har så mange grise – omkring 13 mio. slagtninge­r årligt,« siger Jais Valeur.

Han medgiver, at de udfordring­er, som Danish Crown er ramt af, ikke er af ny karakter.

Den lave foraedling­sgrad og konsekvens­en af den – salget af uforarbejd­ede delstykker til industrima­rkederne – har altid vaeret en sårbar flanke.

Den bliver lige nu udstillet i helt ekstrem grad, fordi den normalt store og lukrative eksport af udskaering­er til Asien ligger underdreje­t, hvilket gør det nødvendigt at øge salget i Europa. Den lave foraedling­sgrad betyder, at

 ?? ?? Danish Crown er alt for afhaengig af de europaeisk­e industrima­rkeder, fordi koncernen kun forarbejde­r en beskeden del af sin produktion. Det vil topchef Jais Valeur lave om på.
Foto: Ivan Boll
Danish Crown er alt for afhaengig af de europaeisk­e industrima­rkeder, fordi koncernen kun forarbejde­r en beskeden del af sin produktion. Det vil topchef Jais Valeur lave om på. Foto: Ivan Boll

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark