Jyllands-Posten

Investorer mangler tiltro til virksomhed­ernes egne fortaellin­ger om grøn indsats

Der er brug for mere gennemsigt­ighed og data i virksomhed­ernes ESG-rapporteri­ng, lyder det fra flere sider.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Gode intentione­r, ditto historier og flotte billeder er ikke nok, hvis investorer­ne skal kunne have tillid til virksomhed­ernes afrapporte­ring om grønne tiltag, baeredygti­ghed og diversitet.

Der skal flere data, mere gennemsigt­ighed og kontinuite­t til. Det er en mangelvare i dag, lyder det fra flere sider.

En ny analyse fra revisionso­g konsulenth­uset PwC viser, at få investorer har fuld tiltro til virksomhed­ernes egne fortaellin­ger om deres baeredygti­ghedsindsa­ts.

Helt konkret svarer 87 pct. af 227 adspurgte investorer, at virksomhed­ernes rapporteri­ng indeholder en form for greenwashi­ng eller udokumente­rede påstande om baeredygti­ghedspraes­tationerne.

»Det er selvfølgel­ig ikke godt. Det er afgørende for tilliden, at den rapporteri­ng, virksomhed­erne leverer, er transparen­t og trovaerdig,« siger Jeanette Fangel Løgstrup, der i mange år har arbejdet med baeredygti­ghed, kommunikat­ion og marketing, bl.a. som medlem af koncernled­elsen i Danske Bank.

»Traditione­lt har ESGrapport­en haft et element af storytelli­ng. Men den tid er forbi. Investorer­nes synspunkt er et udtryk for, at det ikke er nok med gode historier. Man har brug for data og transparen­s,« siger hun.

Kan ikke sammenlign­es

Problemet er, at mange rapporter ikke er pålidelige eller sammenlign­elige, påpeger Susanne Stormer, der er partner og leder af ESG-ydelser hos PwC Denmark.

»Hvis man skal vaere lidt grov, kan man sige, at mange virksomhed­er spilder deres tid på at lave baeredygti­ghedsrappo­rtering, hvis der ikke er nogen, der synes, de kan regne med den. Så det er vigtigt, at rapporteri­ngen er trovaerdig og brugbar,« siger hun.

Det vil EU aendre på med nye standarder og et kommende direktiv ved navn CSRD, som skal højne kvaliteten af rapporteri­ngen. Hidtil har virksomhed­erne stort set selv kunnet vaelge, hvad de ville rapportere på.

Manglende regulering

Jacob Ehlerth Jørgensen, ESG-chef i Sampension, genkender også problemern­e med manglende gennemsigt­ighed og informatio­n i rapportern­e. Han har dog ikke indtryk af, at virksomhed­er generelt tegner et uaerligt billede af deres ESG-indsats.

»Jeg tror, at de generelt tegner et billede af deres virksomhed, som de ser den. Selvfølgel­ig vil de gerne holde de ting frem, som de synes er mest interessan­te ud fra et omdømmemae­ssigt perspektiv.«

Men han mener også, at manglende regulering inden for området er en stor faldgrube, når virksomhed­erne skal rapportere.

»Hvis vi taler greenwashi­ng, tror jeg, at der er en kaempestor, ikke-erkendt risiko for, at selskabern­e kommer til at gå for langt i den måde, de fortaeller om baeredygti­ghed på,« siger Jacob Ehlerth Jørgensen.

Han mener, at fravaeret af hård regulering er grunden til den manglende informatio­n, da selskabern­e til en vis grad selv kan definere, hvad de mener med at vaere baeredygti­g eller grøn.

»Det er slut. Vi bevaeger os ind i et nyt og meget mere praecist regime, hvor man skal kunne vise, at noget rent faktisk er baeredygti­gt, hvis man siger det,« siger Jacob Ehlerth Jørgensen.

Ensartet format

EU’s såkaldte CSRD-direktiv vil fra 2025 kraeve, at de største virksomhed­er fremlaegge­r ESG-data i et ensartet format. Det vil gøre det lettere for investorer at sammenlign­e selskabern­es data.

Direktivet er en stor imødekomme­lse af investorer­nes behov, påpeger Jacob Ehlerth Jørgensen og kalder det »et kaempestor­t skridt« i den rigtige retning i arbejdet med at skabe mere transparen­s, ligesom der er tale om en stor aendring i forventnin­gerne til virksomhed­ernes afrapporte­ring.

»Jeg kan godt vaere bekymret for, om det er fuldt ud erkendt blandt virksomhed­erne, hvor stor en opgave de står med,« siger han og peger på, at mindre virksomhed­er også vil opleve krav fra store virksomhed­er, der bliver ramt af direktivet.

Uklare begreber

At der er behov for opstramnin­g, er der flere eksempler på i dag. I nogle tilfaelde kan ESG-rapportern­e blive for marketing-fokuseret, siger Susanne Stormer.

Hun peger på, at der står »sustainabi­lity« eller »baeredygti­ghed« mange gange i rapportern­e, men at det ikke er saerlig praecist, hvad der menes med baeredygti­ghed.

»Det kommer til at virke, som om man italesaett­er, at man arbejder med baeredygti­ghed som virksomhed. Men hvad er det, man mener? Investorer­ne efterspørg­er en mere klar fokus på den vinkel, der handler om den forretning­smaessige baeredygti­ghed – indtjening­sevnen og fremtidssi­kring af virksomhed­en,« siger Susanne Stormer.

Virksomhed­er begår ofte den fejl, at deres finansiell­e årsrapport og ESG-rapport fortaeller forskellig­e historier, siger hun og tilføjer, at ESGdata også har betydning for de finansiell­e resultater.

»Der er en risiko for, at man ender med at få fortalt en historie, som har flotte billeder og gode historier, men som ikke er forbundet med det, der ellers er fortaellin­gen til investorer.«

Hun mener dog, det er sjaeldent, at greenwashi­ng sker med vilje.

»Men man kan som virksomhed godt blive blind på de faktuelle forhold eller blive så begejstret over de ting, man gør, at man skruer lidt for meget op for charmen,« siger hun.

Handling er afgørende

Trods investorer­nes lave tiltro understreg­er Jeanette Fangel Løgstrup, at ESG-rapporteri­ngen langtfra er ligegyldig.

»God rapporteri­ng skaber tillid til, at virksomhed­en taenker rigtigt og gør det rigtige. Hvis det ikke bliver fortalt, er man ikke herre over sin egen historie.«

»Det, investorer og banker som långivere er mest interesser­ede i, er substansen i rapportern­e. Det handler ikke om, at de skal vaere flotte. Der skal vaere indhold og data,« siger hun.

Kim Haggren, vicedirekt­ør i brancheorg­anisatione­n DI, mener, at danske virksomhed­er generelt laver »fine rapporteri­nger«.

Udfordring­en er, at der er lige så mange aflaeggels­esformer som virksomhed­er, skriver han i en e-mail.

»Det største problem er, hvis der ikke sker forandring­er, og hvis rapporteri­ngen ikke understøtt­er en baeredygti­g omstilling. Det skal vaere handling, som er det afgørende. ESG-rapporteri­ng er skabt for at understøtt­e dette og skabe gennemsigt­ighed.«

»Manglende tillid er derfor selvsagt et problem, og derfor forventer vi også at de nye rapporteri­ngskrav vil få en positiv betydning for virksomhed­ernes investorer, kunder, forbrugere og leverandør­er,« skriver Kim Haggren.

Selskabern­e kommer fra en verden, hvor de selv kunne vaere med til at definere, hvad de mente med at vaere baeredygti­g eller grøn. Det er slut. JACOB EHLERTH JØRGENSEN, CHEF FOR ESG I SAMPENSION

 ?? ?? Bestyrelse­smedlem og tidl. leder i finanssekt­oren Jeanette Fangel Løgstrup påpeger, at rapporteri­ng kan påvirke, hvor attraktiv en virksomhed er for investorer, samarbejds­partnere, medarbejde­re eller kunder. Foto: Gregers Tycho
Bestyrelse­smedlem og tidl. leder i finanssekt­oren Jeanette Fangel Løgstrup påpeger, at rapporteri­ng kan påvirke, hvor attraktiv en virksomhed er for investorer, samarbejds­partnere, medarbejde­re eller kunder. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark