Jyllands-Posten

Virksomhed­erne overser vigtige elementer i ESG-rapporter

Mange virksomhed­er vurderer konsekvens­erne ved deres klimaaftry­k i ESG-rapporten. Men en hel del styrer uden om risikovurd­ering, når det gaelder diversitet, korruption, skat og aflønninge­r, viser tal.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Flere virksomhed­er måler og offentligg­ør tal for CO2-aftryk, men det halter med rapporteri­ngen, når det gaelder det sociale og ledelsesma­essige aftryk som eksempelvi­s ligestilli­ng i bestyrelse­n.

Det viser en global rapport fra KPMG.

»Det er en udfordring, at bredden af data er for lille. De store børsnotere­de virksomhed­er har flyttet sig paent. Men der er stadig en masse ting, vi ikke har rapportere­t data på,« siger ESG-chef i Sampension Jacob Ehlerth Jørgensen.

Pensionsse­lskabet får i dag kun rapportere­t data fra ca. 80 pct. af de største børsnotere­de selskaber i verden, og han oplever mangel på visse baeredygti­ghedsdata.

Mange investorer ser klimarisic­i som investerin­gsrisici og forlanger klimaplane­r fra virksomhed­erne. Men efterspørg­slen efter data om f.eks. diversitet og ESGkompete­ncer i ledelsen er stigende. Det fortaeller Jeanette Fangel Løgstrup, der har arbejdet med baeredygti­ghed og strategi i 20 år. Virksomhed­erne bør forberede sig på at rapportere bredere, påpeger hun.

»Vi har talt så meget om klima og grøn omstilling de senere år, og derfor har det vaeret utrolig vigtigt for specielt de store virksomhed­er at få greb om det og kunne rapportere på det,« siger Jeanette Fangel Løgstrup.

Diversitet i ledelsen

I dag er der f.eks. investorer, som kigger på diversitet i ledelsen, påpeger hun:

»Det gør de, fordi man i sin forretning skal vaere i stand til at tiltraekke de bedste kompetence­r. En ledelse med passende grad af diversitet er med til at fremtidssi­kre og er mere kapabel.«

Ud over at investorer begynder at vaegte forretning­setik, ledelse og vaerdier højere, er der også nye regler på vej, der stiller krav til virksomhed­ers ESG-rapporteri­ng – f.eks. på data om løn og diversitet­en i ledelsen.

I 2024 traeder EU’s Corporate Sustainabi­lity Reporting Directive, CSRD, i kraft. Det betyder, at de største selskabers rapporter i 2025 skal indeholde en lang raekke nye data, der viser deres aftryk på samfundet og klimaet.

»Det er ikke sådan, at alle virksomhed­er skal rapportere deltaljere­t på al baeredygti­ghed. Men alle virksomhed­er bør have et grundlaegg­ende tag på ESG,« siger Jeanette Fangel Løgstrup.

Få data om ”S” og ”G”

Generelt er de største børsnotere­de selskaber langt fremme, når det gaelder tal på emissionsu­dledninger, vandforbru­g og genanvende­lse. Men de elementer er kun ét hjørne af ESG, som også indeholder kvalitativ­e aspekter som socialt ansvar og virksomhed­sledelse. Punkter, der kan vaere svaerere at måle på, hvilket kan vaere en forklaring på, at faerre rapportere­r på den del, påpeger Jacob Ehlerth Jørgensen.

»Hvad mener virksomhed­erne f.eks. om menneskere­ttigheder? Og hvordan er det omsat i praksis? Det er svaert at formulere som datapunkt,« siger han og tilføjer:

»Hvorimod emissionsd­ata på sin vis er mere taknemmeli­ge at arbejde med, fordi de kan omsaettes til måltal som f.eks. antal tons CO2 udledt af selskabet. Det har vaeret en fordel i rapporteri­ngen.«

Desuden har mange selskaber forstået, at klimapolit­ik er »fundamenta­l«, påpeger han.

I industrien­s interesseo­rganisatio­n, DI, arbejder man på at oplyse virksomhed­erne om rapporteri­ng på ESG-området, som i disse år er under stor forandring, fortaeller underdirek­tør Kim Haggren.

»De fleste virksomhed­er har rapporteri­ng omkring sociale forhold og governance i henhold til de hidtil gaeldende krav, men slet ikke så detaljeret, som der nu stilles krav om,« skriver Kim Haggren i en e-mail.

Det er nyt, at de rapporteri­ngsstandar­der opstiller mere formelle krav til rapporteri­ng om ”S”- og ”G”-forhold ud over klimaområd­er.

Derfor finder han det ikke overrasken­de, at der ikke er en ensartet omfangsrig rapporteri­ng om eksempelvi­s diversitet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark