Jyllands-Posten

1,9 mio. kunder skal belønnes for at købe koncernens egne maerker

Coop Danmark fremrykker en ny strategi i et presset marked.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Dagligvare­koncernen Coop vil som led i en stor forandring styrke salget af egne varer. Det sker ved at aendre bonusprogr­ammet for medlemmern­e.

Coop Danmark, der ejes af 1,9 mio. danske forbrugere, har udsigt til et stort trecifret millionund­erskud for 2022 og melder om et presset marked.

Det skubber nu fart i en ny strategi frem mod 2027, som har vaeret undervejs i laengere tid, men som nu fremrykkes.

Strategien skal nedbringe omkostning­erne. Listen over tiltag indebaerer bl.a. aendringer direkte over for forbrugern­e.

Som medlem får man i dag adgang til et indbygget bonusprogr­am ved indkøb i Coops butikker. Men fra den 1. maj aendres dette på en raekke områder.

Bonus ved Coop-varer

Blandt dem er, at kunderne vil optjene en procentbon­us på køb af en raekke af Coops egne varemaerke­r – mens der ikke laengere vil optjenes bonus på køb af andre varer fra maerkevare­leverandør­er.

»Vi har allerede en raekke varemaerke­r – eksempelvi­s Änglamark og Coop – som vores kunder er rigtig glade for, og som allerede i dag fylder en del i kurven hos mange danskere,« siger direktør Dorte Tandrup, der har ansvar for kunder, marketing og digital i Coop Danmarks ledelse.

Hun fortaeller, at man fra det eksisteren­de bonusprogr­am, Primekonto, ved, at man ser et markant løft i salget af egne varemaerke­r, når kunderne har tilmeldt sig.

»Så baseret på de erfaringer forventer vi også et løft med den nye bonusmodel.

Men vi kan endnu ikke sige i hvilket omfang,« siger hun.

Fokus på egne varer

Skiftet fra Coop kommer i en tid, hvor hele markedet er praeget af pres på både omsaetning og indtjening, og hvor dagligvare­kaederne bl.a. skruer op for egne varer kaldet private label. Det skal sikre salg i en tid, hvor forbrugern­e har stort fokus på pris og discount.

Salling Group med Netto, Føtex og Bilka har således fastslået, at vaeksten i salget ligger på de billigere varer og en stigende andel i egne varemaerke­r. Samme melding lød fra bl.a. discountka­eden Rema 1000 Danmark.

Hos brancheorg­anisatione­n Maerkevare­leverandør­erne er adm. direktør Niels Jensen aergerlig over, at Coop Danmark nu vil skubbe til udviklinge­n med en aendring af bonusprogr­ammet for medlemmern­e ved at favorisere egne maerker frem for i højere grad selv at lade forbrugern­e vaelge.

»Maerkevare­rne er for os at se en del af løsningen på udfordring­erne med tab i indtjening i detailledd­et. På samme måde sikrer maerkevare­producente­r innovation og øget fokus på høj kvalitet, så der ikke altid er fokus på laveste faellesnae­vner og de billigste varianter. Vi forstår ikke, at tiltag, der driver den udvikling i markedet, ikke også er en del af bonusprogr­ammet hos Coop fremadrett­et,« siger Niels Jensen.

Presser indtjening­en

Direktør Dorte Tandrup fra Coop slår fast, at man også fremover vil tilbyde bonus på dagligvare­r.

»Vi ved fra analyser, at netop det er den mest attraktive fordel i vores medlems- og Primekonto­program. Det gaelder nok isaer nu, hvor det at spare penge fylder rigtig meget hos de fleste danskere. Vi ønsker med den nye model at give kunderne mulighed for at vaelge enkelte varemaerke­r, hvor de kan få mere i bonus. I første omgang har vi valgt at fokusere på egne varemaerke­r. Vi udelukker dog ikke, at der i fremtiden også kan komme til at indgå eksterne maerkevare­leverandør­er.«

Per Bank, koncernche­f i Salling Group, har i efteråret fastslået, at aendringer­ne i markedet med øget fokus på pris og private label også presser indtjening­en.

»Men det er vigtigt, at vi har vores egne varer og giver tryghed til kunderne om prisen på disse,« sagde Per Bank.

 ?? ?? Dorte Tandrup, direktør for kunder, marketing og digital i Coop Danmark, forventer at se stigende salgstal på Coops egne produkter, når bonusprogr­ammet aendrer sig. Foto: PR
Dorte Tandrup, direktør for kunder, marketing og digital i Coop Danmark, forventer at se stigende salgstal på Coops egne produkter, når bonusprogr­ammet aendrer sig. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark