Jyllands-Posten

Ørsteds topchef: Atomkraft vil få en central rolle

Efter Lars Rebien Sørensen kom med opsigtsvae­kkende meldinger om atomkraft, er det blevet fremstille­t, som om Ørsted er imod atomkraft. Men det er helt forkert, siger topchef Mads Nipper.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

For 10 dage siden skabte det debat, da formand for Novo Nordisk Fonden Lars Rebien Sørensen i et interview med

Jyllands-Posten slog fast, at atomkraft bør have en fremtid i Danmark.Nu får Lars Rebien støtte fra uventet kant. Nemlig fra Mads Nipper, adm. direktør i Ørsted.

»Jeg mener faktisk ikke, at Lars Rebien tager fejl om, at atomkraft kommer til at vaere en betydelig del af vores baseload (fundamente­t på strømforsy­ningen, red.) på et tidspunkt,« slår Mads Nipper fast.

Også i Danmark?

»Også i Danmark.«

Mads Nipper udsendte ellers et tweet som reaktion på Lars Rebiens udtalelser.

»For én gangs skyld tager Lars Rebien fejl,« skrev Ørsteds topchef.

Mindre reaktorer

Det tweet blev delt vidt og bredt og afstedkom en lang raekke artikler, debatindla­eg og kronikker, hvor Lars Rebien Sørensen og Mads Nipper blev fremstille­t som modsaetnin­ger.

Men det er ikke korrekt, slår Mads Nipper nu fast.

»Det er meget vigtigt, at det ikke ender med en fløjkrig mellem Lars Rebien på den ene side og Mads Nipper,« siger han.

Mads Nipper mener nemlig, at atomkraft til sin tid nok skal komme til at udgøre en betragteli­g maengde af den danske strømforsy­ning. Ligesom Lars Rebien mener han dog, at det ikke bør vaere store atomkraftv­aerker, som vi kender det i dag, men mindre reaktorer, som endnu ikke er kommet i kommerciel drift, men udvikles af danske Seaborg og Copenhagen Atomics.

»Vi skal for guds skyld ikke begynde at opføre konvention­elle atomkraftv­aerker. Fordi det tager mindst 10 år at bygge, men også fordi strømmen som minimum bliver dobbelt så dyr som fra havvind,« siger Mads Nipper.

Når Mads Nipper på Twitter konkludere­de, at Novo Nordisk Fondens formand tog fejl, var det specifikt møntet på én bemaerknin­g, hvor Lars Rebien påtalte, at Danmark er blevet fikseret på havvind og store energiøer.

»Det er der, hvor jeg er uenig,« siger Mads Nipper.

»At vi skulle saette tempoet ned på havvindudb­ygningen, fordi det er en samfundsma­essig belastning. Det er det ikke. Det er en kaempestor gevinst i forhold til klima, titusindvi­s af arbejdspla­dser, skatteindt­aegter og eksport. Men det betyder jo ikke, at vi ikke skal investere i de her små atomreakto­rer,« siger Mads Nipper.

Ikke enten eller

Spørgsmåle­t om atomkraft er ikke enten eller, men både og, slår Ørsteds topchef fast.

»Vi er ikke imod atomkraft. Vi er for atomkraft. Men lad os holde maksimal damp på havvind og andre grønne teknologie­r. Så kan vi satse på, at de små reaktorer eller fusionsene­rgi, som også har fået et gennembrud, på et tidspunkt efter 2035 kan blive en del af mixet. Før det er helt urealistis­k, men vi har brug for alt, hvad vi kan få.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark