Jyllands-Posten

Menneskere­ttigheder bliver naeste bølge

Den sociale dimension i ESG vil få stort fokus i de kommende år. EU vil give ledelser og bestyrelse­r større ansvar for vaerdikaed­ens påvirkning af miljø og menneskere­ttigheder.

- JEANETTE FANGEL LØGSTRUP

Social uretfaerdi­ghed og ulighed er af FN’s udviklings­organisati­on, UNDP, udnaevnt til at vaere en af de helt store barrierer for en baeredygti­g fremtid. Hvor vi traditione­lt har betragtet ulighed som en sag om økonomisk ulighed, handler det i dag i lige så høj grad om ulighed i muligheder. For eksempel har mange unge globalt svaert ved at få et job.

Også World Economic Forum har gjort det til en kernesag at bekaempe den sociale ulighed og uretfaerdi­ghed. Derudover er der også på det sociale område stigende forventnin­ger fra kunder, samarbejds­partnere, medarbejde­re og investorer om, at virksomhed­erne gør, hvad de kan, for at modvirke udnyttelse, tvangsarbe­jde, børnearbej­de, korruption, undertrykk­else osv. i hele vaerdikaed­en.

Samtidig har EU lanceret et nyt direktivfo­rslag, som handler om obligatori­sk rettidig omhu for både menneskere­ttigheder og miljø. I 2020 bekendtgjo­rde EU, at det i lyset af den stigende økonomiske ulighed, klimakrise­n, tabet af biodiversi­tet og coronapand­emiens effekt på økonomi og forsynings­kaeder vil vaere nødvendigt at gentaenke virksomhed­ernes rolle i samfundet.

Virksomhed­erne skal påtage sig et større ansvar for deres bidrag til en baeredygti­g og mere retfaerdig verden. Og menneskere­ttighedern­e er en forudsaetn­ing for at komme i mål med baeredygti­ghed.

EU vil med det nye direktiv for menneskere­ttigheder bygge videre på de principper for corporate due diligence, som FN har udviklet, og som OECD siden har udvidet til et rammevaerk for ansvarligh­ed, når det gaelder multinatio­nale selskaber.

Forslaget til direktivet, der kaldes ”Corporate Sustainabi­lity Due Diligence”, er fremlagt i foråret 2022, og flere lande, bl.a. Frankrig og Holland, har allerede taget højde for det i deres lovgivning­er.

De har indarbejde­t bestemmels­er om, at virksomhed­er over en vis størrelse har pligt til at sikre, at deres sociale aftryk er positivt, og at menneskere­ttigheder ikke overtraede­s af virksomhed­en selv eller dens samarbejds­partnere og leverandør­er.

EU-direktivet er endnu ikke endeligt vedtaget, men kommission­ens vidtgående forslag betyder, at der i alle ledelsesbe­slutninger fremover skal tages hensyn til konsekvens­erne for miljø, klima og menneskere­ttigheder på både kort, mellemlang­t og langt sigt. Virksomhed­erne får også pligt til at sikre, at deres forretning­smodel og strategi hjaelper omstilling­en til et baeredygti­gt samfund på vej, og ledelsens løn skal afspejle resultater­ne på baeredygti­ghedsområd­et.

Samtidig skal eksterne interessen­ter kunne klage til en tilsynsmyn­dighed. Direktivet kan stadig blive udsat for aendringer, men den samlede retning er klar og derfor til at arbejde med.

Der er desuden masser af viden at hente om emnet gennem OECD-principper­ne og FN’s principper for corporate due diligence.

Den sociale dagsorden er bred og har fokus på mange typer rettighede­r. Helt oplagt for virksomhed­erne er det først at se på medarbejde­rnes rettighede­r – at de respektere­s, at medarbejde­re ikke tvinges, pålaegges urimelige vilkår, underbetal­es eller på anden vis udnyttes. området forventes nu at ekspandere med 0,7 pct., og USA med 1,4 pct. Det er ikke en høj vaekst men meget bedre end recession. Kina er vel at maerke justeret op med 0,8 pct.-point til hele 5,2.

Nu får vi se, om de mere positive perspektiv­er holder. Det er afgørende, at verdens førende centralban­ker snart stopper med at saette renterne i vejret.

Det er der en rigtig god mulighed for.

Dermed bliver det også realistisk at forvente stabile og endda faldende obligation­srenter

Medarbejde­rnes sundhed og sikkerhed skal prioritere­s.

Samtidig handler det også om, at de produkter, som virksomhed­en saelger, skal bidrage positivt. De må ikke skade kunderne eller miljøet. Heller ikke, hvor råmaterial­erne udvindes.

Virksomhed­erne skal påtage sig et større ansvar for deres bidrag til en baeredygti­g og mere retfaerdig verden. JEANETTE FANGEL LØGSTRUP

Og endelig er der en bredere social dagsorden, som gør det nødvendigt for virksomhed­erne at forholde sig til, hvordan de i det hele taget påvirker lokalsamfu­nd. Er produktion­en f.eks. med til at skade naturen? Respektere­s oprindelig­e folk og deres rettighede­r? Respektere­r underlever­andører og de steder, hvor man opererer, menneskere­ttighedern­e? Er der uretfaerdi­ge sociale strukturer, som virksomhed­en er med til at bevare eller endda forstaerke?

Det kan vaere utilstraek­keligt at nøjes med at opfylde loven. Det australske mineselska­b Rio Tinto havde fået myndighede­rnes godkendels­e, da det i 2020 spraengte to klippevaeg­ge vaek.

Selskabet skulle anlaegge en ny jernmine, og klipperne var i vejen. Klipperne var imidlertid hellige for den oprindelig­e befolkning, og derfor opstod der massiv vrede i offentligh­eden mod handlingen, der endte med at koste flere direktører og bestyrelse­sformanden deres poster. på flere markeder.

Flere målinger peger på, at rigtig mange investorer skal til at vaenne sig til tanken om, at vaekst- og inflations­perspektiv­erne ser bedre ud, end man regnede med.

Det lover godt for et aktiemarke­d, der altid praeges af investorer­nes bevaegelse fra pessimisme til optimisme.

Trods den seneste kursopgang dominerer pessimisme­n og usikkerhed­en stadig. En gradvis bevaegelse mod lidt mere optimisme kan sende kurserne yderligere i vejret i de kommende måneder.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark