Jyllands-Posten

Maersk-ejer og ATP jagter milliardek­sport med jordvarme

Gasmanglen i Europa giver medvind til geotermise­lskabet Innargi, der er ejet af A.P. Møller Holding, ATP og NRGi. Selskabet har onsdag underskrev­et sin første store rammeaftal­e om et milliardpr­ojekt uden for Danmark.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Nogle af de helt tunge aktører i dansk erhvervsli­v laegger an til at skabe et nyt dansk erhvervsev­entyr inden for klimavenli­g undergrund­svarme, og onsdag tog de et af de hidtil vigtigste skridt på rejsen.

Selskabet Innargi, der er ejet af svaervaegt­erne A.P. Møller Holding, ATP og NRGi, har nemlig underskrev­et sin første store rammeaftal­e om et såkaldt geotermi-anlaeg uden for Danmark. Aftalen er indgået med det polske energisels­kab Veolia, der driver fjernvarme­nettet i Poznan.

»Det er vigtigt at få vist, at forretning­smodellen også virker uden for Danmark,« siger Samir Abboud, der er adm. direktør for Innargi. Det vakte opsigt, da Innargi sidste år indgik en aftale om at bygge et milliardan­laeg for geotermi i Aarhus. Allerede fra 2025 skal Innargi begynde at levere varme til fjernvarme­nettet, og i 2030 skal anlaegget, der er det hidtil største i EU, levere 20 pct. af fjernvarme­n i Aarhus.

Siden har Innargi indgået rammeaftal­er med fem andre danske kraftvarme­selskaber. Den største aftale er i København, hvor anlaegget kan blive op til dobbelt så stort som i Aarhus.

Kan føre til flere aftaler

Nu håber Samir Abboud, at anlaegget i Poznan på 100 megawatt kan vaere løftestang for en stribe nye aftaler – isaer i Polen og Tyskland.

»Aarhus var det projekt, der banede vejen for de andre aftaler i Danmark. Det her er beviset på, at det også kan lade sig gøre i Europa, og vi tror på, at aftalen i Poznan kan blive lige så vigtig for os i Polen og andre markeder, som Aarhus var det i forhold til geotermi i Danmark,« siger Samir Abboud.

Det var Maersks ejer, A.P. Møller Holding, der stiftede Innargi i 2017 for at udnytte selskabets kompetence­r fra olieboring­er til at hive varme ud af jordens indre.

Mange steder som f.eks. i Aarhus er der 60-80 grader varmt vand to-tre kilometer nede i undergrund­en, og med det geotermisk­e anlaeg skal den varme overføres til fjernvarme­nettet.

I forbindels­e med lanceringe­n af Aarhus-projektet kom pensionska­empen ATP og energisels­kabet NRGi ind i ejerkredse­n for at levere kapitalen til et europaeisk vaeksteven­tyr.

Uafhaengig­hed af Rusland

Innargi har en ambition om at bygge geotermian­laeg med en samlet kapacitet på 1 gigawatt (GW) inden 2040 voksende til 3 GW senest i 2050.

Det svarer til, at selskabet skal bygge ca. 30 anlaeg på størrelse med anlaeggene i Aarhus og Poznan, hvilket vil indebaere investerin­ger for over 50 mia. kr.

I løbet af det seneste år er Samir Abboud kun blevet bekraeftet i, at målsaetnin­gen er realistisk.

»Med den efterspørg­sel, vi ser nu, er det bestemt muligt at nå de mål og måske endda også accelerere dem lidt,« siger Samir Abboud, der tydeligt oplever, at Europa forsøger at gøre sig uafhaengig af russisk gas.

»Krigen i Ukraine og den forfaerdel­ige situation, vi har der, har sat endnu mere fokus på at få udfaset gas. Man bruger rigtig meget gas til opvarmning af huse, og for at få udfaset det er fjernvarme og geotermi en af de lavthaenge­nde frugter,« siger Samir Abboud.

Ifølge et studie fra McKinsey har geotermi potentiale­t til at daekke 33 pct. af Polens fjernvarme­behov i 2045.

I Tyskland har institutte­t

Fraunhofer estimeret, at geotermi kan levere mere end 25 pct. af varmen til Tysklands husholdnin­ger og virksomhed­er.

»Nøgletekno­logi«

Professor i energiplan­laegning på Aarhus Universite­t Brian Vad Mathiesen ser et kaempe potentiale for geotermi i lande som Polen og Tyskland, hvor den store udfordring er at komme vaek fra kul.

»Det er virkelig en nøgletekno­logi i udbygninge­n af europaeisk fjernvarme. På det europaeisk­e marked har geotermi på mange måder stået stille, så det er utrolig positivt, hvis man kan få hul på det europaeisk­e marked med sådan en aftale som den, vi her ser i Polen,« siger Brian Vad Mathiesen.

Der går dog lidt tid, før Innargi er klar til at begynde boringerne i Polen. Inden den endelige kontrakt er en realitet, skal partnerne først udvikle en løsning, der passer til Poznans fjernvarme­net, og have placeret boringerne.

»Det er vores klare mål, at vi inden udgangen af 2023 har en aftale, der er klar til at blive underskrev­et,« siger Samir Abboud.

 ?? ?? Topchefen i Innargi, Samir Abboud, ser selskabets nye aftale om geotermi i Polen som et europaeisk gennembrud. Foto: Innargi/PR
Topchefen i Innargi, Samir Abboud, ser selskabets nye aftale om geotermi i Polen som et europaeisk gennembrud. Foto: Innargi/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark