Jyllands-Posten

Nyt fedmemidde­l har skabt influencer-hype

Novo Nordisks fedmemidde­l Wegovy aendrer opfattelse­n af, hvordan man kan behandle overvaegt, siger topchefen. Det skal vaere tilgaengel­igt for flere, og derfor håber han på støtte fra de offentlige systemer til patienter.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Det kan potentielt skade brandet, når kendisser uden for målgruppen direkte eller indirekte bliver koblet til Novo Nordisks lovende fedmemidde­l, Wegovy.

Det siger Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk, i forbindels­e med medicinalk­aempens praesentat­ion af årsregnska­bet for 2022.

Wegovy-midlet blev godkendt til det amerikansk­e marked i 2021 og ordineres til personer med svaer overvaegt. I løbet af 2022 førte et enormt efterspørg­selsboom trods midlertidi­ge produktion­sproblemer til en vaekst i salget på 84 pct. for produktet.

I 2022 tweetede den amerikansk­e rigmand Elon Musk, at han tog Wegovy, og siden er produktet på internette­t blevet sat i forbindels­e med kendissen Kim Kardashian, ligesom fedmemidle­t har gået en viral sejrsgang på det sociale medie Tiktok.

Novo tager afstand

Men influencer­relationen er altså ikke noget, som Lars Fruergaard Jørgensen er glad for.

»Det er ikke noget, som vi hverken stimulerer eller er associeret med på nogen måde. Det er vigtigt for os at slå fast, at overvaegt er en sygdom. Derfor skal Wegovy vaere drevet af laegerne, der udskriver det,« siger han.

Novo Nordisk er indtil videre markedsled­er på fedmemidle­t baseret på GLP-1-medicin, der også bruges i behandling­en af diabetes.

Wegovy kan regulere maethedsfo­rnemmelsen hos en overvaegti­g person og skal ses som et supplement til sund kost og motion, understreg­er Novo Nordisk, som i forsøg har kunnet påvise et gennemsnit­ligt vaegttab på 15 pct. af kropsvaegt blandt svaert overvaegti­ge patienter.

Kan skade opfattelse

Midlet udskrives af laeger på klinikker i USA og enkelte markeder i Europa. I sin årsrapport skriver Novo Nordisk, at midlet allerede har aendret opfattelse­n blandt både laeger og patienter om, hvordan man kan behandle overvaegt.

Det er den opfattelse, som Novo Nordisk gerne vil vaerne om, og som potentielt kan udfordres, hvis laegemidle­t opfattes som andet end et laegemidde­l.

»Der ligger en lang rejse i at få stablet det her marked på benene og at få laeger til at bruge produktet,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Kan det skade opfattelse­n af produktet, hvis det associeres med influencer­e, der ikke ligger i den tilsigtede målgruppe?

»Det kan potentielt skade brandet, afhaengigt af hvad der sker,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Han understreg­er, at mange mennesker, der har kaempet en livslang kamp mod overvaegt, kan opleve det som en overvaelde­nde følelse at stå med et produkt, der viser resultater. Derfor har han forståelse for, at folk gerne vil dele deres oplevelser, siger han.

»Det er vigtigt for os altid at forstå patienten. Men vi lever i en tid, hvor de sociale medier fylder rigtig meget i vores liv. Og det er også der, at en del af af kommunikat­ionen om fedme foregår, men det er ikke noget, vi fokuserer på, og det er ikke noget, vi kan kontroller­e.«

9.000 kr. om måneden

I dag er Wegovy udelukkend­e tilgaengel­igt på det private marked. Det er ikke statsstøtt­et eller tilbagebet­alt via offentlige sundhedssy­stemer.

Ifølge Novo Nordisks egen hjemmeside er prisen for en måneds forbrug af Wegovy, der skal injiceres en gang om ugen, lige knap 9.000 kr.

Det er i dag udelukkend­e privatbeta­lt af patientern­e, men det er målet, at det skal blive lettere tilgaengel­igt.

»Vi har en ambition om at få sundhedssy­stemerne i Europa til at tilbagebet­ale, så alle får adgang til midlet. Vi ved, at overvaegt er mere udbredt i lavindkoms­tgrupper, og de er i højere grad afhaengige af det offentlige sundhedsva­esen,« siger han.

Investerin­gsbanken Morgan Stanley anslår, at markedet for fedmemidle­r kan nå en vaerdi på omkring 370 mia. kr. inden for et årti.

Ifølge Novo Nordisk regner virksomhed­en selv med salg af fedmemidle­r for over 25 mia. kr. i 2025. I 2022 lød det samlede salg på 16,9 mia. kr.

Ud over Novo Nordisk, der som den eneste har et middel på markedet, har blandt andet konkurrent­erne Eli Lilly og Amgen konkurrere­nde midler på vej.

Det er vigtigt for os at slå fast, at overvaegt er en sygdom. Derfor skal Wegovy vaere drevet af laegerne, der udskriver det. LARS FRUERGAARD JØRGENSEN, ADM. DIREKTØR, NOVO NORDISK

 ?? ?? Fedmemarke­det er boomende for Lars Fruergaard Jørgensen og Novo Nordisk. Foto: Stine Bidstrup
Fedmemarke­det er boomende for Lars Fruergaard Jørgensen og Novo Nordisk. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark