Jyllands-Posten

Coop-plan med faerre kaeder udløser ny kamp om supermarke­dskunder

Lukning af Irma og Aldi samt sammenlaeg­ning af supermarke­dskaeder hos Coop kan vaere med til at skabe nye tider på dagligvare­markedet.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Faerre butikker og staerkere supermarke­der i dysten mod discountka­ederne.

Sådan kan den naermeste fremtid ifølge en detaileksp­ert komme til at se ud på det danske dagligvare­marked, efter at flere kaeder nu forsvinder, og butikker lukkes.

I december meddelte den tyske discountka­ede Aldi, at den traekker sig fra det danske marked. Rema 1000 Danmark overtager en paen del af kaedens 188 butikker, mens en raekke allerede er lukket eller vil blive det den kommende tid.

I denne uge har Coop Danmark lanceret en ny strategipl­an, der skal vende udviklinge­n med et stort trecifret millionbel­øb i underskud for 2022 samt ruste koncernen til fremtidens marked.

Det indebaerer, at Irmakaeden er fortid, og Superbrugs­en samt Kvickly slås sammen under navnet Coop. 17 Irma-butikker lukkes i den manøvre.

Coop har allerede lukket Fakta-kaeden, hvor de fleste butikker er konvertere­t til den nye discountka­ede Coop 365discoun­t, mens en raekke butikker er lukket. Koncernen har desuden bebudet lukning af 12 Dagli’ Brugsenbut­ikker.

Discount fylder i markedet

Samlet var der i 2021 ifølge en analyse fra Retail Institute Scandinavi­a 2.800 dagligvare­butikker her i landet og dermed en af de højeste butikstaet­heder i Europa målt på indbyggere.

»Inflations­krisen skubber til en konsolider­ing med faerre butikker. Der forsvinder vel op mod 100 butikker bare i de aktuelle tiltag. Vi har et dansk dagligvare­marked med så mange butikker, at de kan forsyne mange flere forbrugere, end vi er. Så tilpasning­erne ruller,« siger direktør og detaileksp­ert Henning Bahr, Retail Institute Scandinavi­a.

Mens der er stort fokus på, 2017 2018 2019 2020 2021 2017 2018 2019 2020 2021 at Coop lukker Irma, der er Danmarks aeldste dagligvare­kaede og med butikker centreret omkring Storkøbenh­avn, indebaerer den nye plan andre store forandring­er rundtom i landet.

Allerede i september 2022 lancerede Coop Danmark, at Superbrugs­en og Kvickly skulle slås sammen på de indre linjer. Nu kommer sammenlaeg­ningen også eksternt med det faelles navn. Og i kaeden kommer desuden flere Irma-butikker samt netop produkter fra den kaede.

Tiltaget kommer i en tid, hvor de danske supermarke­der har det svaert, og forbrugern­es fokus er på pris samt discount.

De danske discountka­eder sidder på over 40 pct. af markedet og vinder andele fra netop supermarke­derne.

Konkurrenc­eevne

Coops ledelse laegger ikke skjul på, at vaeksten fremover skal hentes fra den nye Coopkaede samt discountsa­lget i Coop365. På samme tid skal de lokale butikker i Dagli’ Brugsen, som skifter navn til Brugsen, fortsaette deres egen forretning.

Adm. direktør Kraen Østergaard Nielsen, Coop Danmark, fastslår, at netop en satsning på at omstille koncernens supermarke­der under ét faelles navn og format er del af en offensiv i kampen for at forbedre den langsigted­e konkurrenc­eevne.

»Vi vil skabe et mere enkelt Coop med fortsat attraktion

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark