Jyllands-Posten

Redningsve­st blev en spaendetrø­je

Et forsøg på at gå med livrem og seler har kostet Ørsted milliarder i et atypisk 2022. Det har frustreret ledelsen, som har laert af oplevelsen og implemente­rer en ny måde at afdaekke sin produktion.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk Omsaetning Ebitda Resultat

Det var taenkt som en redningsve­st, men i et år, da skyhøje strømprise­r forgyldte energisekt­oren, blev det i stedet en spaendetrø­je for Ørsted.

Ørsted kunne i 2022 saette facit under et rekordhøjt driftsresu­ltat før af- og nedskrivni­nger, ebitda, på 32 mia. kr., og derfor irriterer det Ørsteds ledelse graenseløs­t, at afdaekning­er på havvindkon­trakter traekker 5,6 mia. kr. i den gale retning.

Det sker, efter at selvsamme afdaekning­er gav et minus på 1,9 mia. kr. på driften i 2021.

»For at vaere aerlig har det vaeret en stor frustratio­n i løbet af året, for det har ikke noget med vores driftsakti­viteter at gøre,« slog topchef Mads Nipper fast til praesentat­ionen af årsresulta­tet.

Afdaekning­er betyder, at man har sikret, at man får et på forhånd aftalt beløb for en på forhånd aftalt maengde af produktion­en fra havvindpar­kerne. Afhaengig af temperamen­t kan man kalde det for en forsikring eller et vaeddemål.

Typisk giver det en sikkerhed, da man dermed på forhånd er bekendt med sine indtaegter. Historisk set har Ørsted afdaekket 90 pct. af sin produktion fra havvind, hvilket typisk er et udtryk for, at man går med livrem og seler.

Når Ørsted så alligevel har tabt milliarder, er det på grund af strømprise­n, som begyndte at stige fra midten af 2021 og konstant gennem 2022 har vaeret på et meget højt niveau.

Traek på 50 mia. kr.

Når produktion­en på grund af eksempelvi­s sparsom vind udeblev, skulle Ørsted nemlig ud og indkøbe den dyre strøm for at leve op til sine forpligtel­ser i kontrakter­ne.

»Vi fandt ud af det på den hårde måde. For det var et system designet til at beskytte os, men det åbnede en følsomhed til et marked, som gik den anden vej, hvilket vi for at vaere helt aerlige ikke havde gennemskue­t,« sagde

Mads Nipper på et pressemøde onsdag.

Den høje afdaekning­sprocent har også trukket veksler på Ørsteds likviditet gennem 2022.

Ørsted skal nemlig stille garanti til børsen for, at man kan levere på kontrakter­ne. Og i takt med at strømprise­n steg, gjorde garantiern­e ligeså.

Store investerin­ger

»I august var der et traek på naesten 50 mia. på grund af afdaekning­er, vi havde indgået. Det var ikke udtryk for penge, der var tabt. De skulle blot stilles til side. Men det er selvfølgel­ig ikke smart at stille penge til side, når vi meget hellere vil investere dem i grøn energi,« siger Ørsteds koncernøko­nomidirekt­ør, Daniel Lerup.

Ørsted forventer at investere mellem 50 og 54 mia. kr. i 2023, hvilket ligger markant over de 37,4 mia. kr. i 2022.

For at undgå en lignende problemati­k som i år er Ørsted nu i fuld gang med at aendre sin strategi for afdaekning. Fremover vil ikke 90, men blot 70 pct. af produktion­en fra havvind blive afdaekket. Det vil betyde markant mindre udsving i resultater og likviditet­straek.

»Når vi går ind i 2023, er det med en afdaekning­sprocent på omkring 85 pct. både som aftryk af den nye profil, men også fordi vi er begyndt at købe nogle af vores aftaler tilbage. Så 2023 bliver et transition­sår mod en lavere afdaekning­sprocent, men allerede her i starten af 2023 står vi et vaesentlig­t bedre sted end i 2022,« siger Mads Nipper.

»Samlet set er risikoen nu meget, meget lavere.«

Havvind har skuffet

Spørgsmåle­t om afdaekning­en er saerligt centralt for Ørsted, eftersom et blik på Ørsted-regnskabet­s undervogn afslører, at det rekordhøje driftsresu­ltat er kommet i stand fra anden side end havvindfor­retningen, som typisk regnes for Ørsteds flagskib.

Når saerlige partnerska­ber fraregnes Ørsteds driftsresu­ltat, giver de danske kraftvaerk­er nemlig et lige så stort bidrag. I alt 8,6 mia. kr. giver de respektive forretning­sben hver isaer til driftsresu­ltatet.

»Mixet har vaeret vaesentlig anderledes, end vi havde regnet med, og på vores havvindsid­e har vi desvaerre skuffet,« opsummered­e Daniel Lerup.

Der forventes noget lavere strømprise­r i 2023 i forhold til 2022, og Ørsted forventer derfor at tjene 3 mia. kr. mindre på sine danske kraftvaerk­er i år. Til gengaeld forventer Ørsted markant højere indtjening fra havvind, hvorfor man i det kommende år forventer et driftsresu­ltat uden saerlige partnerska­ber på mellem 20 og 23 mia. kr., hvilket er på linje med resultatet for 2022.

 ?? ?? 2022 2021 2020 2019 2018
Indtjening­en fra havvindfor­retningen, som regnes for Ørsteds flagskib, skuffede i 2022. Foto: Jens Dresling
2022 2021 2020 2019 2018 Indtjening­en fra havvindfor­retningen, som regnes for Ørsteds flagskib, skuffede i 2022. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark