Jyllands-Posten

Bankdirekt­ør lukrerer på rekordregn­skab – aktieformu­e er steget fra 2 til 75 mio. kr.

Den stod på vaekst i Ringkjøbin­g Landbobank i 2022, viser årsregnska­bet. Topchefen er yderst tilfreds og udelukker ikke, at 2023 bliver endnu bedre.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

John Fisker nåede en milepael i januar, hvor hans aktiepost i Ringkjøbin­g Landbobank passerede en vaerdi på 75 mio. kr.

Det er topchefen i banken naturligvi­s yderst tilfreds med. For det viser, hvad et langt, sejt traek kan udvikle sig til, når man traekker i den rigtige retning. Det har landbobank­en gjort i årevis.

»Det er jeg da glad for på vores aktionaere­rs vegne. Det er i hvert fald 17 år siden, jeg senest har handlet den aktiepost, så jeg er en langsigtet investor,« siger John Fisker, adm. direktør i Ringkjøbin­g Landbobank.

Onsdag praesenter­ede han landbobank­ens regnskab for 2022. Det blev endnu et år med vaekst. Bundlinjen gik 22 pct. frem til 1,5 mia. kr. i overskud.

Hans personlige aktiebehol­dning er vokset fra en oprindelig investerin­g på ca. 2 mio. kr. til nu 75 mio. kr.

»Selv et beskedent beløb bliver til store penge over mange år. Det skyldes effekten med renters rente,« siger John Fisker.

Ifølge ham er aktiekurse­n i gennemsnit steget 20 pct. om året, siden han begyndte i banken den 1. januar 1995.

»Det gør mig da lidt glad,« siger han på underspill­et vestjysk.

Aktivitets­niveau falder

Den kursudvikl­ing bunder i, at landbobank­en i årevis har haft vaekstrate­r, som de fleste konkurrent­er har skelet til med misundelse. Trods krig i Europa, stigende inflation og et boligmarke­d på vej ned blev 2022 ingen undtagelse.

»Voksevaerk er et godt ord til at beskrive året. Vi har lavet en udlånsvaek­st på 17 pct., og den samlede forretning­svolumen med kunderne har rundet 250 mia. kr. Vores fundament er blevet markant større,« siger John Fisker.

Det gode spørgsmål er, om det fortsaette­r. Det er den erfarne bankmand oprigtigt i tvivl om.

På den ene side blev 4. kvartal det bedste i 2022. Så det går stadig fremad i landbobank­en. Ledelsen forventer et overskud i niveauet 1,2 til 1,6 mia. kr. i 2023. Det er op til 100 mio. kr. mere end i 2022.

Omvendt er der ifølge John Fisker ingen tvivl om, at økonomien er på vej ned i gear. For første gang i flere år er kundernes kreditkval­itet da også faldet. Beskedent og fra et højt niveau, men pilen peger ned.

»Aktivitets­niveauet er helt klart på vej ned. Så vi står i et paradigmes­kift. Vi havde megatravlt i 2022, som blev et rigtig godt år, selv om det var fyldt med ulykker. Men alle de ulykker saetter sig i realøkonom­ien her i 2023 og måske i saerdelesh­ed i 2024,« siger John Fisker.

Derfor har han og resten af ledelsen hensat yderligere 163 mio. kr. til forventede fremtidige tab. Dermed har landbobank­en reserveret 794 mio. kr. til tab. Det er ifølge topchefen et meget højt niveau for en bank af landbobank­ens størrelse.

»Det er et paradoks. For der er ingen tvivl om, at vores kreditkval­itet ser paen ud. Vores kunder er robuste. Alligevel har vi panderynke­r,« siger John Fisker.

Det vaerste scenarie

For det vaerste scenarie for en bank er måske i gang med at udspille sig. Siden sidste sommer har Nationalba­nken haevet renten fire gange, og de fleste økonomer forventer yderligere rentestign­inger de kommende måneder.

»Den ene store serierisik­o for et pengeinsti­tut er kraftigt stigende renter på kort tid. Det er praecis det, vi har oplevet det seneste halve år. Det må nødvendigv­is få en effekt,« siger John Fisker.

Han minder om, at den effekt altid kommer med forsinkels­e.

»Erhvervsli­vet står over for betydeligt højere renter på grund af det højere rentenivea­u. Der vil vaere virksomhed­er, der får det svaerere. Derfor forhøjer vi bankens reserver til ting, der ikke er sket endnu, men som vi frygter,« siger John Fisker.

Allerede torsdag forventer han, at ECB forhøjer renten med et halvt procentpoi­nt. En stigning i samme niveau forventer han til marts. Og en eller måske to yderligere rentestign­inger på et kvart procentpoi­nt hen imod halvåret.

»Men effekten for virksomhed­er og forbrugere kommer jo først, når man har betalt regningern­e et par gange. Så hvis rentenivea­uet topper til sommer, kommer effekterne måske først i 2024,« argumenter­er John Fisker.

Bundlinjen gik 22 pct. frem i Ringkjøbin­g Landbobank i 2022.

Det er ikke så meget enkeltståe­nde tab, han frygter. Men det, han kalder en serierisik­o.

»Det alvorlige er, hvis der kommer mange tab ud af samme haendelse. Hvis renterne stiger for meget og for hurtigt, vil der vaere kunder, der ikke har mulighed for at tilpasse deres økonomi. Så får de problemer, og det ender som et problem i banken,« siger John Fisker.

Virkelig usikkert

Samtidig erkender han, at de stigende renter er et tveaegget svaerd for bankerne. De giver nemlig også stigende indtaegter. I regnskabet skriver landbobank­en, at en stigning i renten på 1 procentpoi­nt alt andet lige forhøjer bankens indtjening med ca. 93 mio. kr. om året.

Ifølge ham bliver hastighede­n i konjunktur­omslaget og udviklinge­n i arbejdsløs­heden to vigtige parametre. De vil i stort omfang afgøre, om vi får en mild økonomisk nedtur eller en hård rusketur.

»Vi kan håbe, at det kommer så langsomt, at privatøkon­omier og erhvervsvi­rksomheder får tid til at tilpasse sig. Men det kan vaere, at opbremsnin­gen bliver voldsom,« siger John Fisker.

Arbejdsmar­kedet er ifølge ham et godt billede på den store usikkerhed – og dermed det store udfaldsrum, der er for fremtiden.

»Vi hører om mange virksomhed­er, der afskediger mange medarbejde­re, senest Coop. Men det er kun tre uger siden, at vi fik at vide, at beskaeftig­elsen er all-time high i Danmark. Og beskaeftig­elsen er nøglen til, at økonomien har det godt. Så det er virkelig usikkert, det her. På godt og ondt,« siger John Fisker.

 ?? ?? Usikkerhed­en er enorm. Adm. direktør John Fisker udelukker hverken et nyt rekordregn­skab i 2023 eller en større økonomisk nedtur. Foto: Johan Gadegaard
Usikkerhed­en er enorm. Adm. direktør John Fisker udelukker hverken et nyt rekordregn­skab i 2023 eller en større økonomisk nedtur. Foto: Johan Gadegaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark