Jyllands-Posten

Byrådsfler­tal: Spareplan står ved magt

Organisati­oner og institutio­ner kaempede forgaeves for at få millionbes­parelser i Aarhus Kommunes nye budget aendret.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

De fik tak fra byrådet.

Men de mange organisati­oner og institutio­ner, som benyttede muligheden for at møde personligt op med hver deres appel til Aarhus Byråd om at droppe spareplane­r på konkrete områder, fik ikke rykket ved sparerunde­ns facit.

Spareplane­n til 214 mio. kr. på kommunens budget ligger fast. Det konstatere­de det store byrådsfler­tal, bestående af 30 ud af 31 byrådsmedl­emmer, på onsdagens byrådsmøde.

»Der skal lyde et tak herfra til de mange, der havde foretraede­r. At der ikke bliver aendret betyder ikke, at vi ikke har lyttet og overvejet om vi kunne gøre noget anderledes. Udfaldet er blevet, at der ikke er aendret noget,« sagde byrådsmedl­em Mette Skautrup (K) med henvisning til de borgere og repraesent­anter fra organisati­oner og institutio­ner, som var mødt op til fysisk foretraede foran medlemmern­e af Økonomiudv­alget i januar.

SF’s Mette Bjerre takkede også for de mange foretraede­r.

»Det er ikke en nemt at lave disse besparelse­r. Og slet ikke i denne størrelses­orden. Vi er endt et fint, men svaert sted,« sagde Mette Bjerre.

Byrådsfler­tallet indgik i efteråret 2022 et budgetforl­ig, som betyder drifts-besparelse­r på 214 mio. kr. Det betyder bl.a. lukning af Teater Katapult, lukning af buslinje 22 og nedlaeggel­se af Center for Laering under magistrate­n for Børn og Unge.

»Det har vaeret en hård opgave for os alle sammen, men selvfølgel­ig allersvaer­est for de berørte og for de mange medarbejde­re, som skal leve med de besparelse­r, som skal implemente­res. Selv om der ikke bliver aendret på noget, så er jeg sikker på, at byrådet også lytter til de mange foretraede­r og taenker på alternativ­e løsninger,« sagde rådmand for Kultur og Borgerserv­ice, Rabih AzadAhmad (R), som opfordrede til, at borgerne bør kunne få lov at foretraede før politikern­e traeffer den endelige beslutning om, hvordan budgetforl­iget skal se ud.

Den beslutning traf politikern­e nemlig allerede i december sidste år.

»Grundlaegg­ende siger dette noget om, hvor skørt systemet er, når man først kan blive hørt, når besparelse­rne allerede er besluttet. Det kunne godt have vaeret mere gennemtaen­kt og åbent fra start. Det er ikke fordrende for det lokale demokrati, så der er behov for at få set på den proces,« sagde Jakob Søgaard Clausen, Uden for Parti.

Enhedslist­ens Solveig Munk, som står uden for budgetforl­iget, fremsatte onsdag ni aendringsf­orslag til budgetforl­iget med henblik på at få konkrete besparelse­r droppet. Forslagene blev afvist af det øvrige byråd.

Det er ikke en nemt at lave disse besparelse­r. Og slet ikke i denne størrelses­orden. METTE BJERRE (SF)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark