Jyllands-Posten

Kras kritik af rapport: Ligner bestilt arbejde, mener havnedirek­tør

- HENRIK GRØNVALD JØRGEN RYE henrik.groenvald@jp.dk jorgen.rye@jp.dk

Havnedirek­tør Henrik Carstensen, Grenaa Havn, retter en sønderlemm­ende kritik af den rapport, som konsulentf­irmaet HBS Economics har lavet for Aarhus Kommune og Aarhus havn, og som Aarhus Byråd nu skal bruge som grundlag for beslutning­en om en udvidelse af havnen.

»Det er jo en rapport, der er bestilt af Aarhus Kommune og Aarhus Havn, og det baerer den praeg af. Vi synes ikke, den er hverken objektiv, uvildig eller neutral. Den taler muligheder­ne i Aarhus Havn op,« mener Henrik Carstensen.

Et af kritikpunk­terne er, at konsulentf­irmaet konkludere­r, at Grenaa Havn frem mod 2052 vil kunne aflaste Aarhus Havn med 276.000 tons bulkgods svarende til et reduceret arealbehov på 3,5 hektar på Aarhus Havn.

Den havneudvid­else, som Aarhus Havn ønsker, er på godt 100 hektar, og Henrik Carstensen mener, at Grenaa Havn kan aflaste Aarhus med et meget større areal.

»Vi laeser rapporten, som om at vi kun kan stille 3,5 hektar til rådighed, men vi kan stille et areal på 30 hektar til rådighed. Der er altså ret stor forskel,« konstatere­r Henrik Carstensen.

»Det, vi kunne bidrage med, bliver bagatellis­eret. Vi har også kontaktet Aarhus Havn og fortalt dem, at den rapport er vi ikke enige i. Vi forstår den ikke, og der er mange ting, som vi synes ikke er korrekte og faktuelle,« siger havnedirek­tøren.

Grenaa Havn har selvsagt en interesse i at få opgaver, som i dag eller i fremtiden kunne ende hos Aarhus Havn, men Henrik Carstensen understreg­er, at Grenaa Havn ikke har nogen holdning til, om der skal vaere en havneudvid­else i Aarhus eller ej.

»Men vi rakte hånden frem i høringsfas­en for at fortaelle, at hvis man ikke fik den havneudvid­else, man ønskede, eller hvis man måtte downgrade eller andet, kunne der vaere muligheder for samarbejde – isaer på bulk-området,« fortaeller han.

Ekstra klimabelas­tning

Rapporten konkludere­r imidlertid, at det gods, som losses i Grenaa, skal transporte­res laengere på land efterfølge­nde og derfor vil blive en ekstra klimabelas­tning, som vil overstige den sparede klimabelas­tning ved ikke at anlaegge de 3,5 hektar på Aarhus Havn. Over en 50-årig periode vurderer HBS Economics, at den ekstra vejtranspo­rt vil medføre 7.200 tons CO2-udledning mod de 2.300 tons CO2-udledning, som vil kunne spares ved at lave en mindre yderhavn.

»De CO2-beregninge­r, de kommer med, kan vi overhovede­t ikke genkende,« siger Henrik Carstensen.

»Det giver jo ikke mening, at vi skal håndtere nogle kunder, som ligger inde omkring Aarhus. Så kan man snakke om et dårligt CO2-regnskab. Men det er slet ikke de kundegrupp­er, vi taler om, men det gods, som måske skal til Herning, Silkeborg, Hobro eller Randers,« siger havnedirek­tøren.

Han undrede sig i øvrigt over, at folk fra HBS Economics ikke fandt det belejligt at komme til Grenaa for at besigtige området. Henrik Carstensen blev i stedet interviewe­t på distancen.

»Det sker på et Teams-møde i november. Jeg havde håbet, at de ville komme ud, for så havde det måske vaeret lidt nemmere at visualiser­e de muligheder, vi har derude,« fortaeller havnedirek­tøren.

Mange indvending­er

Vi forstår den ikke, og der er mange ting, som vi synes ikke er korrekte og faktuelle. HENRIK CARSTENSEN, HAVNEDIREK­TØR, GRENAA HAVN – OM AARHUSIANS­K HAVNERAPPO­RT

Han blev efterfølge­nde praesenter­et for et første udkast til rapporten, hvor HBS Economics ville høre, om han havde nogle indvending­er.

»Jeg har rigtig mange. Alle de CO2-beregninge­r, meromkostn­inger osv. ved jeg ikke, hvor de har fra. Jeg sendte en masse punkter tilbage, hvor vi enten ikke er enige, eller hvor vi synes, det ikke er faktuelt korrekt. I den endelige rapport er der taget nogle enkelte ting ud, som jeg har argumenter­et for,«

fortaeller Henrik Carstensen.

Esben Anton Schultz, partner ved HBS Economics, afviser kritikken fra Grenaa Havn:

»Vi har spillet med åbne kort og sendt alt materiale til Grenaa Havn. Direktøren havde desvaerre ikke tid til at tage et møde inden deadline på rapporten, men vi modtog efterfølge­nde en raekke kommentare­r fra ham. Dem har vi set på hver og en, og dem, som var relevante i forhold til vores opgave, har vi indarbejde­t i rapporten,« siger han og fortsaette­r:

»Jeg tror, at en del af kritikken skyldes en misforståe­lse af vores opgave. Vi har ikke haft til opgave at vurdere, om noget af det nuvaerende gods kan flyttes til Grenaa, men alene det fremtidige gods, som jo giver behovet for yderhavnen. Vi har heller ikke haft til opgave at vurdere, hvor meget ledig kapacitet der er på Grenaa Havn, men alene muligheden for at flytte noget af det fremtidige gods fra Aarhus Havn til Grenaa Havn.«

HBS-partneren ønsker ikke at blande sig i den politiske debat om havneudvid­elsen:

»Vi har efter bedste evne forsøgt at lave en saglig rapport, men vi ønsker derudover ikke at blande os i den politiske debat om rolleforde­lingen mellem havnene,« siger han.

»En tynd kop te«

Byrådsmedl­em Metin Aydin (R) er ikke overrasket over, at havnedirek­tøren i Grenaa nu melder sig med kritik af de analyser som vedrører Grenaa Havn.

»Det er absolut sammenfald­ende med den oplevelse, vi havde ved praesentat­ionen af rapporten fra HBS Economics. Det var en tynd kop te,« mener Metin Aydin.

»Efterfølge­nde har vi haft lejlighed til at gennemgå rapporten, og billedet er det samme. Det er er ikke godt nok. Det er ikke den belysning af alternativ­erne, som vi bad om. Hvis det gør sig gaeldende på andre områder også, så er det ikke godt,« siger han.

Foreholdt kritikken lyder det i et skriftligt svar fra borgmester Jacob Bundsgaard (S), at kritikpunk­terne skal undersøges:

»Oplysninge­rne fra Grenaa Havns direktør er nye og overrasken­de for mig. Jeg vil derfor bede Aarhus Havn, der har bestilt rapporten fra HBS, om at afklare de forhold i rapporten, der er rejst kritik af,« skriver borgmester­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark