Jyllands-Posten

Havneudvid­elsen splitter de politiske partier

S indkalder graesrødde­r og byrødder til faellesmød­e for at afklare partiets holdning til havneudvid­elsen. V-medlem forudser, at ydermolen forsvinder fra projektet.

- JØRGEN RYE HENRIK GRØNVALD jorgen.rye@jp.dk henrik.groenvald@jp.dk

Den intense debat om havneudvid­elsen har ikke kun indtaget byrummet og avisernes spalter.

Emnet slår også gnister internt i de politiske partier, der meget snart skal afgøre sagen.

Det gaelder blandt andet hos socialdemo­kraterne:

»Der er helt sikkert forskellig­e meninger om havneudvid­elsen i Socialdemo­kratiet, og der er heldigvis plads til, at vi tager de her diskussion­er. Senest holdt vi et medlemsmød­e i efteråret, hvor havnen var på som et af emnerne, og her var der både tilhaenger­e og modstander­e af havneudvid­elsen,« siger Peter Nørskov, formand for Socialdemo­kratiet i Aarhus, og fortsaette­r:

»Vi har besluttet at indkalde til et møde i faellesled­elsen om havneudvid­elsen i løbet af de kommende uger. I faellesled­elsen sidder blandt andet formaend for de 21 partiforen­inger, borgmester­en, rådmand og andre repraesent­anter for byrådsgrup­pen. På det møde vil vi tage stilling til, hvad Socialdemo­kratiet mener om den her sag – også for at sikre, at baglandet i partiet bliver inddraget,« siger han.

Derefter bliver det ifølge Peter Nørskov op til byrådsgrup­pen på baggrund af den debat og debatten på medlemsmød­et at traeffe den endelige afgørelse i sagen om en eventuel havneudvid­else.

Moralsk fuldmagt

Hos et andet af de store partier, som ønsker en havneudvid­else, Venstre, er der også meget delte meninger.

Det fortaeller Henrik Olsen, der har to kasketter, dels som formand for Frederiksb­jerg og Langenaes Faellesråd og dels som medlem af bestyrelse­n for Venstre i Aarhus.

»Der er ikke enighed i Venstres seks vaelgerfor­eninger, men det er politikern­e, der bestemmer. Som jeg hører det, er der jo heller ikke enighed i de andre partier,« siger han og fortsaette­r:

»Vi havde et fint møde i Venstre for nylig med partiforen­inger og byrådsgrup­pe, hvor vi drøftede havneudvid­elsen. Byrådsgrup­pen lytter til os og arbejder videre med sagen. Vi har givet en moralsk fuldmagt til byrådsgrup­pen til at traeffe den nødvendige beslutning, og så stoler vi på, at de er i stand til at traeffe den rette beslutning for Venstre.«

Hul i økonomien

Faellesråd­et er skeptisk over for havneudvid­elsen, mens Venstres ordfører, Gert Bjerregaar­d, har udtalt, at partiet støtter en havneudvid­else, men ikke så stor som foreslået og i en balance, der både sikrer havnens udvikling og samtidig tager hensyn til havmiljøet og begraenser den visuelle påvirkning.

Henrik Olsen, er du enig i byrådsgrup­pens linje?

»Frederiksb­jerg og Langenaes Faellesråd er ikke principiel­t imod en havneudvid­else, men vi savner et bedre grundlag. Den mastodontu­dvidelse, der er lagt frem, er ikke begrundet godt nok, og vi risikerer desuden, at Aarhus Havn ender med et stort hul i økonomien, som det er sket med havnen i Hanstholm og er ved at ske i Frederiksh­avn.«

Men Venstres byrådsgrup­pe går jo ind for en havneudvid­else?

»Jo, men i en reduceret form, som vi også siger.«

Hvor meget skal der reduceres, før du er tilfreds?

»Vi skal i hvert fald have fjernet ydermolen fra projektet, og den er også dømt ude hos flere partier, som vi hører det. Den vil i hvert fald ikke blive anlagt som det første, hvor man i stedet anlaegger etape et naermest som en udvidelse af Østhavnen – i stedet for et helt nyt anlaeg af en Yderhavn,« siger Henrik Olsen.

Borgernes modstand mod havneudvid­elsen er stor. Vil det koste stemmer for de partier, der eventuelt vedtager en havneudvid­else?

»Ja, helt sikkert. Når de først begynder at smide sten i havet, kan folk se det, og så bliver partierne virkelig ramt. De partier vil helt klart gå tilbage ved naeste valg, og det vil også gaelde Venstre, som i forvejen er ramt. Det handler om, at folk vil have mere naerdemokr­ati, og ikke kun, når der er valg,« siger han.

Formanden venter

Tilbage til Socialdemo­kratiet og formand Peter Nørskov, der indtil videre holder sin egen holdning for sig selv.

»Min holdning venter jeg med at fortaelle til efter mødet i faellesled­elsen, også fordi jeg ikke er opdateret på de seneste analyser, der er kommet,« siger han.

Fire faellesråd har udtrykt modstand mod havneudvid­elsen. Vil I følge dem?

»Vi skal selvfølgel­ig lytte til faellesråd­ene, ligesom vi skal lytte til alle andre, men vi retter jo ikke automatisk ind efter, hvad faellesråd­ene mener.«

Ved det seneste valg tabte S formentlig stemmer på debatten om byudviklin­g. Kan I risikere det samme i den her sag?

»Ved de store beslutning­er er det ofte modstander­ne, der råber højest, men det kan ikke tages som udtryk for, at alle aarhusiane­re er imod en havneudvid­else. Der er masser af borgere og virksomhed­er, som er for en havneudvid­else,« siger Peter Nørskov.

De politiske forhandlin­ger om havneudvid­elsen starter på tirsdag den 7. februar.

 ?? ?? Meningerne er delte i Socialdemo­kratiet, og baglandet bliver nu inddraget i beslutning­en om havneudvid­elsen, siger Peter Nørskov, formand for Socialdemo­kratiet i Aarhus.
Arkivfoto: Brian Karmark
Meningerne er delte i Socialdemo­kratiet, og baglandet bliver nu inddraget i beslutning­en om havneudvid­elsen, siger Peter Nørskov, formand for Socialdemo­kratiet i Aarhus. Arkivfoto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark