Jyllands-Posten

Det er et faelles ansvar, at flere børn og unge trives – også på det digitale område

Aarhus Kommune og Børns Vilkår er gået sammen i et partnerska­b, der har som mål at styrke børns og unges mentale sundhed.

- CHRISTIAN BUDDE THOMAS MEDOM ANDERS WINNERSKJO­LD RABIH AZAD-AHMAD RASMUS KJELDAHL

Sundhedsrå­dmand, Aarhus Kommune

Rådmand for Børn og Unge, Aarhus Kommune

Rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else, Aarhus Kommune

Rådmand for Kultur og Borgerserv­ice, Aarhus Kommune

Direktør for Børns Vilkår

Børns og unges trivsel er under pres. Så meget, at vi i dag ikke kan benaegte, at den stigende mistrivsel er én af vores allerstørs­te udfordring­er.

Mental sundhed er et komplekst problem. Vi har for laengst erkendt, at vi ikke kan løse udfordring­en alene. Derfor er vi gået sammen i et partnerska­b mellem Aarhus Kommune og Børns Vilkår for sammen at finde veje til at styrke børns og unges mentale sundhed i Aarhus Kommune.

Ét område, som har stor betydning, er børns og unges digitale liv. Den digitale udvikling er et grundvilkå­r for børne- og ungelivet, og med den følger nye, positive muligheder for udvikling, udfoldelse, leg, kreativite­t og faellesska­ber.

Men der er også en bagside, som vi er nødt til at vaere bevidste om. Risici og nye former for udsathed. Fra digital mobning til ekskluderi­ng, manipulati­on, seksuelle kraenkelse­r, hadtale og stress.

Det rammer isaer børn og unge i udsatte positioner, der i mindre grad støttes af en voksen.

Hvert år søger tusindvis af børn og foraeldre rådgivning af Børns Vilkår om det digitale liv. Det handler om børn og unge, der er pressede over perfekthed­skulturen på sociale medier. Som får delt eller

Målet er, at alle skal have den støtte i barndommen, der fører til et godt børne-, unge- og voksenliv – også digitalt.

tilsendt nøgenbille­der og bliver udsat for afpresning.

Børn, der bliver mobbet digitalt, bliver talt grimt til eller udelukket fra de digitale faellesska­ber, og det handler om børn og unge, der eksponeres for graenseove­rskridende videoer med vold, krig eller seksuelt indhold.

I dag er de digitale platforme som det vilde vesten, og mange voksne ved ikke, hvordan de skal understøtt­e børn og unge i at begå sig trygt online. Det betyder, at nogle børn er overladt til sig selv, når de skal finde ud af at navigere i det digitalise­rede samfund.

Det skal vi aendre på. Det er nødvendigt, at vi voksne er i dialog med vores børn og unge, om hvordan de faerdes digitalt. Ansvaret for at hjaelpe børn og unge til sunde digitale vaner, forebygge og beskytte dem mod digitale kraenkelse­r er hele samfundets ansvar, men børnenes og de unges egne perspektiv­er skal anerkendes og inddrages.

I dag er det i høj grad op til den enkelte foraelder, den enkelte skole eller fritidsklu­b, hvordan de arbejder med at sikre børns og unges digitale dannelse og skabe trygge digitale faellesska­ber. Men børns og unges digitale liv er ikke et ansvar, vi alene kan placere hos skolerne eller foraeldren­e.

Vi skal tage ansvar på tvaers af samfundet, vi skal finde faelles løsninger. Det gør vi nu på tvaers af Aarhus Kommune og i samarbejde med Børns Vilkår.

I et ambitiøst og taet partnerska­b er vi ved at lancere de første initiative­r, der skal give børn og unge bedre forudsaetn­inger for at drage nytte af de positive muligheder, som følger med digitalise­ringen, og samtidig undgå ubehagelig­e og skadelige oplevelser. Sammen kan vi bygge videre på eksisteren­de indsatser og drage nytte af hinandens viden og erfaringer.

Målet er, at alle skal have den støtte i barndommen, der fører til et godt børne-, unge- og voksenliv – også digitalt. Derfor skal vi allerede i de første skoleår vaere opsøgende og nysgerrige på børns og unges mentale trivsel. Vi skal sikre den nødvendige digitale dannelse tidligt i børnenes liv, så de er rustet til det første møde med de digitale platforme.

Første skridt er at skabe styrket dialog på tvaers af generation­er, af hjem, skole, uddannelse og fritidsliv.

Vi skal sikre, at alle børn og unge oplever, at de møder kyndige og nysgerrige voksne, der er opsøgende, støttende og vejledende i det digitale liv. Voksne, der har interesse for børns og unges tilstedeva­erelse på digitale platforme.

Derfor saetter vi det kommende år i partnerska­bet mellem Aarhus Kommune og Børns Vilkår saerligt fokus på at sikre et staerkt samarbejde om digitalt liv, søvn og foraeldred­ialog, og vi vil skabe konkrete initiative­r, som styrker mental trivsel hos børn og unge i Aarhus Kommune.

 ?? ?? Børns stigende mistrivsel er en af tidens største udfordring­er, skriver forfattern­e af dette indlaeg. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Børns stigende mistrivsel er en af tidens største udfordring­er, skriver forfattern­e af dette indlaeg. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark