Jyllands-Posten

I Vejen er konkursram­t fabrik på manges laeber

Skare Meat Packers har i mere end 50 år vaeret en central virksomhed i Vejen. Nu kan det vaere slut, og det bekymrer borgerne.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

»Uh!« udbrød den 80-årige pensionist Lis fra landsbyen Baekke, da snakken faldt på den omdiskuter­ede og nu konkursbeg­aerede virksomhed Skare Meat Packers.

Hun ønskede ikke sit efternavn i avisen, men lagde ikke fingre imellem, når det kommer til, hvad hun synes om den store kødvirksom­hed, der i mere end 50 år har ligget på adressen i det østlige Vejen – og som nu har kurs mod konkurs.

»Jeg synes, det er en skandale,« sagde hun, som hun stod der med indkøbsvog­nen fyldt foran delikatess­en i Kvickly i Vejen.

»Det er på den ene side synd for dem, men på den anden side skulle man have taenkt sig om, når man har en forretning. De har selv bedt om det, for man har ikke vaeret vagtsom nok,« siger hun.

Onsdag blev milliardvi­rksomheden Skare Meat Packers og syv andre selskaber under ejer og stifter Kurt Skare begaeret konkurs.

Likviditet­sproblemer, manglende finansieri­ngsaftaler og en omdiskuter­et sag om 250 tons gammelt kød har nu sendt den 78-årige ejerleder Kurts Skares livsvaerk i knae.

Tilbage står op mod 400 medarbejde­re, der fra den ene dag til den anden kan stå uden job. Mange fra Østeuropa, men også lokale.

På den anden siden af kødmontren i Kvickly vender og drejer 75-årige Laurits Olsen en pakke kød, han netop har samlet op fra kølemontre­n, hvor forskellig­e udskaering­er ligger på rad og raekke.

Han frygter, at kødkoncern­ens konkurs vil påvirke det lokale handelsliv negativt.

»Hvis 300 arbejdspla­dser forsvinder i en kommune som Vejen, så er det da et tab, hvis ikke det kommer op at køre igen. Med de krisetider, vi er i, kan det gå hen at blive vanskeligt.«

Som tidligere landmand kalder han sagen for »lidt af en skandale«, som der er blevet talt meget om i lokalmiljø­et.

»Jeg er meget uforståend­e over for, hvordan de kan opbevare så meget gammelt kød. Hvis de har så store portioner, hvorfor får de det ikke afsat? Og så undrer jeg mig over, at man ikke havde styr på, hvor kødet kom fra,« siger han og konstatere­r:

»Det kan tage 50 år at få et godt renommé. Det tager kun en halv time at ødelaegge det.«

På Østergade i Vejen klippede en aeldre herre torsdag sin hortensiah­aek foran sit mørkerøde hus, hvor han har boet i 40 år. Foråret er jo på vej, som Vitus Gottlieb siger.

Den pensionere­de pilot, der staedigt holder på, at han »ikke vil have sin alder i avisen«, går på sin daglige morgentur – den første af tre – forbi Skare Meat Packers.

»Det er jo sørgeligt. Der står altid flere hundrede ansatte og venter på at komme ind, når jeg går forbi. Jeg mener, det er dårlig ledelse, for ellers var den ikke gået konkurs.«

Han har ondt af de mange medarbejde­re, der nu muligvis mister jobbet. Det prøvede han selv, da han som pilot ved Cimber Sterling blev opsagt, fordi selskabet gik konkurs.

»Man kan jo håbe på, at det lykkes at redde den. Det er jo ikke sjovt at blive fyret. Det er ubehagelig­t, så det gør noget.«

Håbet lever

En af de medarbejde­re, som efter meget at dømme vil miste sit arbejde, er 71-årige Anni Nissen. Hun har vaeret ansat i pakkeriet hos Skare Meat Packers i 38 år.

»Jeg har vaeret glad ved at vaere her. Både arbejdsmae­ssigt og kollegaern­e. Det er ikke godt,« sagde hun, mens tårerne steg op i øjnene.

»Vi håber stadigvaek. Jeg vil gerne tilbage igen og ud og lave noget. Jeg er ikke faerdig, selv om jeg har alderen til det. Vi må se, hvad der sker.«

Samme håb naerer borgmester i Vejen Kommune Frank Schmidt-Hansen (K), som torsdag eftermidda­g var mødt op ved virksomhed­en på Industrive­j Syd 1.

»Vi vil rigtig gerne have, at virksomhed­en overlever på den ene eller anden måde, og det tror jeg, at den gør. Vi skal passe på, at vi ikke maler fanden på vaeggen, så medarbejde­rne begynder at søge vaek allerede. For uden dem er der ingen virksomhed.«

Hvad vil det betyde for Vejen, hvis virksomhed­en forsvinder?

»Det tror jeg ikke, at den gør. Det scenarie har jeg ikke i hovedet,« sagde Frank Schmidt-Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark