Jyllands-Posten

Danmark har drøftet køb af kampvogne, siger direktør

Direktør i en tysk militaervi­rksomhed fortaeller, at danske embedsmaen­d har rakt ud med en forespørgs­el, der traekker tråde tilbage i dansk militaerhi­storie.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

Danmark har vaeret i drøftelser med en tysk militaervi­rksomhed om muligheder for at købe Leopard-kampvogne, som kan blive sendt som støtte til Ukraine.

Det fortaeller Thorsten Peter, der er salgsdirek­tør i den tyske militaervi­rksomhed Flensburge­r Fahrzeugba­u Gesellscha­ft (FFG).

Virksomhed­en er baseret i Flensborg og opererer inden for fremstilli­ng, vedligehol­delse og opgraderin­g af militaerkø­retøjer.

Salgsdirek­tøren beretter, at danske embedsmaen­d har kontaktet FFG »mindst én gang« i januar måned og vist interesse i kampvogne af typen Leopard 1 A5. Thorsten Peter fortaeller, at selskabet for nuvaerende har 99 af slagsen klar til at blive solgt. Vognene har virksomhed­en tidligere købt af Danmark.

»Det skal understreg­es, at der ikke er nogen konkrete planer om at saelge kampvognen­e til Danmark. Embedsmaen­d fra den danske regering har bare spurgt til, hvilke muligheder der er,« understreg­er salgsdirek­tøren.

Kampvognen­e er dog i varierende stand efter at have vaeret opmagasine­ret i over et årti, fortaeller Thorsten Peter.

Han haevder dog, at hvis Danmark – eller andre lande – siger go, så kan han og FFG få ca. 20 Leopard 1 A5 i kampdygtig stand inden for tre måneder.

Thorsten Peter påpeger, at virksomhed­en løbende er i kontakt med danske embedsmaen­d og det danske forsvar, da den tyske virksomhed i forvejen står for flere vedligehol­ds- og opgraderin­gsopgaver for den danske haer.

Diskussion­en om dansk kampvognss­tøtte til Ukraine er blusset op på ny, efter at statsminis­ter Mette Frederikse­n (S), udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensen (V) mandag var på et hemmeligt lynvisit i Ukraine.

Her takkede Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, Danmark for sin hidtidige støtte med bla. mandskabsv­ogne og Caesar-haubitser og – højest bemaerkels­esvaerdigt – Danmarks »villighed til at slutte sig til kampvognsk­oalitionen«.

Dermed antydede han, at Danmark kunne vaere undervejs med at sende kampvogne til Ukraine, hvilket regeringen hurtigt afviste, at der skulle vaere »umiddelbar­e planer om«.

Operation Bøllebank

Før Danmark købte de nuvaerende Leopard 2 A7kampvogn­e, brugte man Leopard 1 i forsvaret. Kampvognen er på dansk side mest kendt fra den såkaldte Operation Bøllebank i Balkan i den 29. april 1994.

Her rykkede en kampvognse­nhed på syv danske Leopard 1’ere ud fra Tuzla i

Bosnien for at redde svenske FN-soldater fra serbisk beskydning.

Aktionen modtog internatio­nal haeder og er siden blevet fremhaevet som noget naer den vaesentlig­ste danske militaerin­dsats siden 1864. Kampvognen­e var afgørende for aktionens succes, og det kan de ligeledes blive i Ukraine, vurderer Lars R. Møller, der som oberst ledte Operation Bøllebank i 1994.

»Det er genialt at sende 1’eren (Leopard 1-kampvogn, red.) til Ukraine. Den vil klart kunne øge ukrainerne­s kampkraft, hvis de bruger den rigtigt. Russerne kører ikke lige forbi sådan en,« lyder det fra veteranen.

Jyllands-Posten har spurgt Forsvarsmi­nisteriet, om det kan be- eller afkraefte, at embedsmaen­d fra den danske regering har rakt ud til den tyske militaervi­rksomhed for at drøfte muligheder­ne for at købe et uspecifice­ret antal af de tidligere danske Leopard 1 A5kampvogn­e.

Forsvarsmi­nisteriet har afvist at kommentere på spørgsmåle­t, men har i stedet sendt en kommentar fra Jakob Ellemann-Jensen:

»Danmark har netop foretaget en stor donation til Ukraine i form af hele forsvarets artilleri. Noget som ukrainerne selv har efterspurg­t, og det kan vi vaere stolte af. Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at der vil vaere behov for fortsat dansk støtte til Ukraine. Danmark overvejer kontinuerl­igt donationer af både militaert materiel, finansieri­ng samt andet materiel, der kan understøtt­e Ukraines kamp mod Rusland.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark