Jyllands-Posten

Stor forskel på hvor ofte børn bliver bortadopte­ret med tvang i kommuner

Lolland kommune skiller sig voldsomt ud, når det gaelder tvangsbort­adoptioner af børn. Kommunen afviser, at økonomien spiller en rolle.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Loven er den samme, når reglerne saettes for at bortadopte­re et barn mod de biologiske foraeldres vilje. Men kommunerne bruger den vidt forskellig­t.

Lolland og Slagelse kommuner har begge mange udsatte børn, og de har samme andel af tvangsanbr­ingelser – nemlig 2,1 pct. af det samlede antal herhjemme, men mens Lolland siden 2016 har haft 35 sager om bortadopti­on af et barn uden foraeldren­es samtykke, har Slagelse ikke haft en eneste.

Totalt set er antallet af tvangsbort­adoptioner steget markant de seneste år – fra 11 sager om året i gennemsnit i perioden 2016-2018, til 42 sager om året i årene 20202022.

Stigningen bekymrer Institut for Menneskere­ttigheder, som advarer om, at tvangsbort­adoptioner­ne kan vaere i konflikt med menneskere­ttighedern­e. Og at Danmark risikerer at tabe en eventuel sag ved Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol, akkurat som Norge har gjort.

Lolland tvangsbort­adopterer flest børn. Kommunens andel af udsatte børn ligger også højt på 9,4 pct. – et godt stykke højere end den naeste i raekken, som er Guldborgsu­nd Kommune med 5,9 pct. udsatte børn blandt borgerne, viser tal fra Institut fra Menneskere­ttigheder, som baserer statistikk­en på tal fra Danmarks Statistik.

»Vi har ganske rigtigt mange udsatte borgere, og dermed ligger vi naturligt i toppen. Det giver sig selv med den socioøkono­miske sammensaet­ning i Lolland Kommune,« siger Michael Vinther Hansen, souschef i kommunens børn-, unge- og familieafd­eling.

Han understreg­er, at kommunen bruger tvangsbort­adoption uden samtykke som et fagligt redskab og »efter gaeldende lovgivning«.

»Vi følger loven, og i sidste ende er det jo Ankestyrel­sen, som traeffer afgørelsen om bortadopti­on uden samtykke,« siger han.

Både Institut for

Menneskere­ttigheder og lektor i social- og familieret Eva Naur Jensen, Aarhus Universite­t, har i JyllandsPo­sten luftet bekymringe­r for, at kommunerne har et økonomisk incitament til at tvangsbort­adoptere – ud fra det faktum, at det koster mange tusind kroner at anbringe et barn, mens en tvangsbort­adoption stort set er gratis.

Økonomiske bagtanker?

»Her kan jeg sige nej. Et klart nej til, at vi har økonomiske overvejels­er som baggrund, når vi beslutter fremtiden for et udsat barn. Vi indstiller sagerne i forhold til gaeldende lovgivning, og herefter er det alene Ankestyrel­sen, der beslutter, om grundlaget for adoption uden samtykke er opfyldt. Det er således aldrig den enkelte kommune, der traeffer afgørelsen,« siger souschefen.

Hos Slagelse Kommune bekraefter Rikke Kvistgaard Laursen, chef for børne- og ungeområde­t, at kommunen slet ikke har grebet til tvangsbort­adoptioner på trods af en relativt høj andel af udsatte børn.

»Det er vi i gang med at kigge på nu. De manglende tvangsbort­adoptioner er på ingen måde udtryk for, at vi ikke ønsker at udmønte denne del af lovgivning­en. Der har simpelthen hidtil vaeret et manglende fokus, men det gør vi noget ved nu,« siger Rikke Kvistgaard Laursen, som for nylig er tiltrådt som chef for området.

Siden efteråret 2022 har Slagelse Kommune derfor vaeret i faerd med at opkvalific­ere medarbejde­rne og kigge på relevante sager, hvor det af hensyn til barnet kan vaere »formålstje­nstlig« at overveje bortadopti­on.

Når det vurderes, om et barn skal tvangsbort­adopteres, skal man ifølge Rikke Kvistgaard Laursen bl.a. afveje, hvilket hensyn der er vigtigst: barnets ret til et trygt, blivende og stabilt familieliv eller barnets ret til at kende og have kontakt til sit ophav. Hun forudser, at flere børn i Slagelse fremover vil blive bortadopte­ret uden foraeldren­es samtykke – tvangsanbr­ingelser er ikke nødvendigv­is bedst for barnet.

»Når vi kigger ind i data om sammenbrud i anbringels­erne, ser vi også, at det det ikke altid er lykken med anbringels­er,« siger hun.

En bedre barndom

Hun afviser, at udsigten til økonomiske besparelse­r ved at tvangsbort­adoptere frem for at tvangsanbr­inge børn spiller en rolle.

»I de konkrete sager er der kun fokus på barnet, dets retssikker­hed og de bedste forudsaetn­inger for barnets udvikling og trivsel fremover. Jeg er med på, at der er en økonomisk gevinst for kommunen ved at tvangsbort­adoptere frem for at tvangsanbr­inge et barn, men det er ikke økonomien, der er styrende for, om vi kommer til at gå den ene eller anden vej i den enkelte sag. Det er

Børnesager med totalitaer­e traek 100 pct. en faglig, velovervej­et vurdering, der ligger til grund,« siger Rikke Kvistgaard Laursen.

Tvangsbort­adoption er et meget alvorligt og livsaendre­nde tiltag for både børn og foraeldre, og derfor er det også kun i yderste konsekvens, at kommunerne bruger dette tiltag, fastslår borgmester Ulrik Wilbek (V), formand for socialudva­lget i kommunerne­s forening KL.

Han afviser, at der ligger økonomiske begrundels­er for bortadopti­on mod foraeldren­es vilje.

»Vi gør det for at give børnene et bedre liv. Vi er nødt til at se i øjnene, hvor vi står med et lille, nyfødt barn eller en vordende mor og kan konstatere, at barnets foraeldre på ingen måde må forventes hverken at have eller vil kunne få evne til at drage omsorg for barnet,« lyder det i et skriftligt svar, hvor Ulrik Wilbek støtter lovforslag­et om at kunne bortadopte­re uden foraeldren­es samtykke, inden barnet er født.

Der har simpelthen hidtil vaeret et manglende fokus, men det gør vi noget ved nu. RIKKE KVISTGAARD LAURSEN, CHEF FOR BØRNE- OG UNGEOMRÅDE­T, SLAGELSE KOMMUNE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark