Jyllands-Posten

Trods ukrainsk pres omgår Europa centralt ønske med stor varsomhed

Selv om den ukrainske regering kaemper for at reformere et land i krig, venter EU-medlemskab ikke i naermeste fremtid. Fredagens topmøde skal afstemme forventnin­gerne.

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

En ønskeliste kan rumme en hel del mere end det, man ender med at få. Det kender alle, der har vaeret børn engang.

Men forventnin­gens hårde møde med virkelighe­den kan vaere en slem skuffelse, hvis ikke der er enighed om praemissen.

Netop det tester EU-toppen og den ukrainske regering, når de fredag samles til det første topmøde i mere end et år.

Ukrainerne ønsker blandt andet opbakning til et internatio­nalt saertribun­al, der kan retsforføl­ge den russiske praesident, Vladimir Putin, og andre topfolk for krigsforbr­ydelser. Derudover ser man gerne, at den russiske centralban­ks indefrosne midler, mere end 2.200 mia. kr., hurtigst muligt kommer Ukraine til gode. Og i mandags skrev landets premiermin­ister, Denys Sjmyhal, endnu en stor ting på listen: et ukrainsk medlemskab af EU i 2025.

»Vi har en meget ambitiøs plan om at blive medlem af EU inden for de naeste to år,« sagde han til Politico.

For Kroatien, EU’s seneste tilføjelse, tog det 10 år fra ansøgning til medlemskab. Rumaenien og Bulgarien, der kom før, brugte 11 år, og ingen af dem lå samtidig i krig med en slagkrafti­g invasionss­tyrke på eget territorie.

Allerede da Ukraine i foråret blev tildelt kandidatst­atus – en sejr i sig selv – udpegede man syv områder, der skal reformeres, før de konkrete forhandlin­ger om optagelse går i gang. Det drejer sig f.eks. om en ny hvidvaskni­ngslovgivn­ing, nye procedurer for udvaelgels­e af dommere og reel korruption­sbekaempel­se i toppen af samfundet.

»Komplicere­t proces«

Som en højtplacer­et embedsmand i EU-systemet meget flinkt pointerer, er det »faktisk en ret komplicere­t proces« at blive medlem. Ikke nok med, at ukrainerne skal gennemføre reformer en masse, EU skal også vurdere, om de virker. På papiret en simpel opgave, men i virkelighe­den en tidskraeve­nde proces, som er »meget svaer at forkorte«, lyder det.

»Eksempelvi­s er det ikke bare altid et spørgsmål om at have de rigtige juridiske rammer, men også et spørgsmål om at have en trovaerdig historik med efterforsk­ning, retsforføl­gelse og domsafsige­lser,« siger en anden EUembedsma­nd.

At Ukraine de seneste uger har vaeret plaget af en raekke giftige sager om korruption, blandt andet med mørklagte kontrakter i landets forsvarsmi­nisterium, skraemmer derfor ikke i Bruxelles. Tvaertimod fremhaeves de som signaler på, at reformerne virker.

Motivation­en ”Europa”

I en rapport rundsendt til parlamente­r på tvaers af Europa i december fremhaever det ukrainske parlament selv, at det siden sommeren 2022 har vedtaget 41 nye love for at harmoniser­e landets lovgivning med EU’s regler inden for alt fra postleveri­ng til sikkerhed ved atomkraftv­aerker. Hvert eneste udvalg i det ukrainske parlament har nu også et underudval­g, hvis eneste formål er at sikre, at landets lovgivning på lige praecis det område naermer sig EU.

De mange tiltag viser ukrainerne­s ihaerdighe­d, men om de rent faktisk lever op til EU’s forventnin­g, står hen i det uvisse.

Kommission­en kommer med en foreløbig vurdering af fremskridt­ene til foråret, og til efteråret kommer så en udførlig rapport.

»For at besejre denne fjende (Rusland, red.) er det desvaerre ikke nok kun at vinde på slagmarken, det er vigtigt at have troen på Europa. (…) Vi har brug for den motiverend­e europaeisk­e integratio­n,« siger praesident Zelenskyj.

Vi har en meget ambitiøs plan om at blive medlem af EU inden for de naeste to år. DENYS SJMYHAL, PREMIERMIN­ISTER I UKRAINE

Realiteter på bordet

Fredag forsøger de gaestende EU-spidser at bringe forventnin­gerne ned på et realistisk niveau. For at blive til virkelighe­d skal EU-medlemskab­et forblive højt på ønskesedle­n mange år endnu. Til gengaeld kan Ukraine glaede sig over, at andre ønsker omsaettes hurtigere.

Torsdag meddelte EUKommissi­onen eksempelvi­s, at en internatio­nal efterforsk­ningsenhed i Holland skal indsamle beviser til en fremtidig retssag mod de russere, der indledte krigen for et år siden.

 ?? ?? Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, mødte formanden for EU-Kommission­en, Ursula von der Leyen, forud for fredagens topmøde i Kyiv. EU’s første topmøde i en krigszone nogensinde, fremhaever diplomater gerne. Foto: Reuters
Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, mødte formanden for EU-Kommission­en, Ursula von der Leyen, forud for fredagens topmøde i Kyiv. EU’s første topmøde i en krigszone nogensinde, fremhaever diplomater gerne. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark