Jyllands-Posten

Mindet om sovjetisk sejr i Stalingrad skal inspirere et fastkørt russisk felttog

Putin brugte pompøst jubilaeum for den sovjetiske sejr i Anden Verdenskri­gs største slag til at true med yderligere optrapning i krigen mod Ukraine.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Der blev talt med store bogstaver om kampmod og patriotism­e, viftet med flagene, såvel de sovjetiske som de russiske, mens militaert isenkram anført af en T-34-kampvogn fra verdenskri­gens tid rullede rundt i bymidten, da praesident Vladimir Putin torsdag besøgte Volgograd.

Anledninge­n til festlighed­erne var 80-året for den tyske kapitulati­on i byen, der dengang hed Stalingrad. Storbyen var torsdag igen udstyret med dette navn, og kredse i Rusland lobbyer aktivt for, at Volgograd (som byen har heddet siden 1961) på permanent basis skal omdøbes til Stalingrad, et navn, den bar fra 1925 til 1961 efter diktatoren Josef Stalin.

I en taetpakket koncertsal i den sydrussisk­e by lykønskede Putin de få overlevend­e veteraner fra krigens tid og deres efterkomme­re, men gik hurtigt over til sit egentlige politiske budskab, der handlede om krigen i Ukraine og den vestlige våbenstøtt­e til den ukrainske kamp mod Ruslands invasion.

Her brugte han talen til at opmale et billede af et Rusland, der som for 80 år siden står over for en maegtig fjende:

»Vi bliver igen truet med tyske kampvogne, Leoparder, med kors på siderne,« sagde Putin med henvisning til kommende vestlige leverancer til Ukraine.

Han truede endnu en gang med at eskalere konflikten:

»Vi har noget at give igen med, og anvendelse af kampvogne bliver ikke det sidste ord,« sagde Putin formentlig med henvisning til de russiske atomvåben.

Mange vil mene, at det er Rusland, som er i gang med at vende historien på hovedet: Otte årtier efter de nazityske tropper kapitulere­de ved Stalingrad, udkaemper russiske tropper selv en angrebskri­g på fremmed jord bare ca. 500 km laengere mod vest.

På den officielle nyhedskana­l Rossija-24 kørte man torsdag splitscree­n med en reportage fra krigen i Ukraine i den ene side af skaermen, mens den officielle sejrsparad­e i Volgograds gader med veteranbil­er og overflyvni­ng af fly fra 1940’erne blev vist i den anden. Parallelle­rne mellem det, Tyskland og dets allierede gjorde ved Stalingrad dengang, og det, som russerne selv i dag gør ved byer i Østukraine, dvaelede man dog ikke ved i tv-daekningen.

Ved fronten i Ukraine har der vaeret relativ stilstand i adskillige uger, mens Rusland har vundet beskedent terraen ved byen Bakhmut i Donetsk-regionen. Der gisnes om, at både Moskva og Kyiv forbereder offensiver laengere hen mod foråret.

Ny »nazistisk« trussel

Den russiske propaganda maler i tiltagende grad et dramatisk billede af situatione­n.

Nutidens krig i Ukraine (der stadig skal kaldes en ”militaer specialope­ration”) udkaempes mod selvopfund­ne »nazister« med hjemsted i Kyiv og Vesten.

»Den nazistiske ideologi i sin moderne form, i ny skikkelse, skaber en direkte trussel mod vores lands sikkerhed. Vi er igen og igen tvunget til at stå imod aggression­en fra det kollektive Vesten,« sagde Putin med en sammenlign­ing, der kører i højfrekven­t rotation i russiske radio- og tv-programmer.

Fortidens krig for 80 år siden portraette­res som russernes ensomme triumf mod Tyskland – skønt alle sovjetiske folk bidrog til den dyrekøbte sejr, og Sovjetunio­nen var allieret med flere vestmagter, ikke mindst USA og Storbritan­nien, der i dag ses som Moskvas fjender.

På samme måde foregår der en renvasknin­g af Stalin, hvis buste dukkede op i Volgograd i forbindels­e med årsdagen. Han fremstille­s som den store sejrherre i krigen, mens hans katastrofa­le fejldispos­itioner før krigen og i dens indledende faser og hans groteske forbrydels­er i 1930’erne fortraenge­s.

»Politisk er det indlysende, at man i landet målrettet genskaber en stalinisti­sk atmosfaere,« skrev opposition­spolitiker­en Lev Sjlosberg på sociale medier.

Før sin tale havde Putin nedlagt en krans ved et enormt mindekompl­eks for de faldne naer kaempestat­uen ”Moderlande­t kalder”.

Slaget om Stalingrad varede over fem måneder og involvered­e flere end to millioner soldater. Alene på den sovjetiske side menes op mod en halv million at vaere blevet draebt eller forsvundet.

Det var et afgørende moment i den sejr i Anden Verdenskri­g, som med tiden er blevet et omdrejning­spunkt i Moskvas selviscene­saettelse som stormagt.

Glorificer­ingen tog for alvor fart fra midten af 1960’erne, og uautoriser­et historiesk­rivning blev skåret vaek med hård hånd: Romanklass­ikeren om slaget, den sovjetiske forfatter Vasilij Grossmans store roman ”Liv og skaebne”, blev således søgt ødelagt af Kreml, men overlevede i en version udsmuglet til Vesten.

Det er den glittede og naesten kultiske dyrkelse af mindet om krigen, som Putins Rusland har overtaget fra Sovjetunio­nen, og som under daekke af at haedre de mindst 20 millioner sovjetborg­ere draebt i Anden Verdenskri­g har gødet jorden for militarism­e og revanchism­e.

Retur til Stalingrad

I Volgograd, der i dag har ca. en million indbyggere, har en debat om, hvorvidt man skal omdøbe byen til igen at hedde Stalingrad, simret i en del år.

Både politikere i Moskva og lokale veteranorg­anisatione­r har stillet sådanne forslag – og navnet er de seneste år blevet brugt et par gange om året i forbindels­e med årsdage for nøglebegiv­enheder i Anden Verdenskri­g.

En beslutning kan taenkes truffet på højeste niveau: »I realiteten kan sådan en beslutning kun traeffes af Putin personligt og ikke af nogen anden, fordi det er en symbolsk handling,« skriver Lev Sjlosberg.

De, der havde forventet, at Putin allerede torsdag ville omdøbe byen, blev dog skuffede, men den stalinisti­ske omskrivnin­g af russisk historie fortsaette­r ufortrøden­t.

Politisk er det indlysende, at man i landet målrettet genskaber en stalinisti­sk atmosfaere. LEV SJLOSBERG, RUSSISK POLITIKER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark